20 oktober 2016

wcm congres 541 web

Eline van der Kruk, sportengineer – #2 Wat kunnen we leren van Smart Sensoring in de sport?

Van der Kruk studeerde drie jaar geleden cum laude af aan de TU Delft op een biomechanisch model van de langebaanschaatser. “Dynamische modellen om te onderzoeken of een sporter bepaalde dingen kan doen. Hiervoor heb je sensoren nodig om het model te valideren. En omgekeerd om de sensoren te verbeteren.”

“Schaatsen is een conservatieve sport. De rondetijden waren de enige beschikbare informatie. Men wilde real time feedback. Dat kan, maar de vraag is dan ook: wat is de ideale technologie hiervoor?”

Van der Kruk toog naar Thialf om haar model te valideren in de praktijk. Dat leverde veel praktische uitdagingen op, vertelt ze. “De omvang van de hal, het hoge vochtgehalte, de lage temperatuur en de grote hoeveelheid staal.” Allemaal factoren met impact op de praktijkstudie. In anderhalf jaar tijd testte ze acht sensorsystemen, waaronder indoor GPS, een systeem van defensie en sensoren uit de animatie-industrie. Uiteindelijk vond ze in Zweden een systeem met reflecterende bolletjes en camera’s. Hiermee werden vier nachten lang vier olympische sporters gemeten.

Om het publiek te laten zien hoe de gekozen technologie werkt, wordt dagvoorzitter Jekel behangen met de sensoren. Op het grote scherm worden zijn bewegingen nauwkeurig gevolgd en zichtbaar.

wcm congres 552 web

Ook de krachten die tijdens het schaatsen vrijkomen, wilde de onderzoekster in kaart brengen. Maar met traditionele drukplaten meten, was geen optie. Samen met een drukplatenleverancier ontwikkelde ze twee sensoren voor op de schaats. Een antenne zorgt voor de real time dataoverdracht naar een laptop aan de kant. “Het mooie is dat deze techniek nu ook in de industrie wordt toegepast. Klanten van de leverancier vragen erom.”

Moraal van het schaatsverhaal: er is heel veel mogelijk op het gebied van smart-sensoring, maar het vraagt om inventiviteit en doorzettingsvermogen. Van der Kruk: “Er zijn heel veel sensoren op de markt, maar het is niet altijd duidelijk hoe nauwkeurig ze zijn.”

De real time feedback-trainingen voor de schaatsers starten overigens deze winter.