23 oktober 2023

Over een paar maanden loopt de proeftuin Zeelandbrug ten einde. Sinds de start in 2020 hebben de deelnemers veel geleerd. Over het onderhoud aan de brug, maar ook over datagedreven assetmanagement in het algemeen. Reindert Hoeksema en Richard Pijpelink van Istimewa, mede-initiatiefnemer van deze proeftuin, vertellen over de lessen die ze hebben geleerd.

Les 1: Bewustzijn is de eerste stap

Reindert Hoeksema

Reindert Hoeksema, Maintenance Engineer bij Istimewa: “Bij de Zeelandbrug hebben we op basis van een risicoanalyse besloten om nieuwe sensoren te plaatsen op onderdelen waarover we data wilden verzamelen. Gaandeweg realiseerden we ons dat de bestaande bedienings- en besturingsinstallaties ook veel data bevatten. En dat die gegevens konden helpen bij de technische analyses als we ze koppelden aan de data uit de nieuwe sensoren. Dit bewustzijn van waardevolle data die je al hebt, is een belangrijke eerste stap als je begint met slim onderhoud.”

Les 2: Zonder cybersecurity geen data

Met alleen data verzamelen ben je er echter niet. Reindert vervolgt: “Om de data te analyseren, moet je die op de juiste plek zien te krijgen. Daarvoor heb je een veilige verbinding nodig. Bij de Zeelandbrug wilden we de verzending in eerste instantie via 4G doen. Maar de hoeveelheid data was te groot om het via dat netwerk te verzenden. Het heeft best lang geduurd voor we een goede én veilige oplossing gevonden hadden. Bij een volgend project is dit iets om vooraf over na te denken.”

Les 3: Spelregels zijn essentieel

Als de data eenmaal op de juiste plek is, is het tijd om te beginnen met analyseren. Maar ook daarvoor is het belangrijk om te beginnen met de basis. Richard Pijpelink, directeur (BU Manager) bij Istimewa: “Om inzicht te krijgen, moet je eerst de spelregels vastleggen. Meet je snelheid in kilometer per uur of meter per seconde? Meet je druk in bar of PSI (pound per square inch)? En hoe ontsluit je data uit je SCADA-systeem?”

“Het is hetzelfde als bij voetbal: je legt eerst de basisregels vast voor je gaat spelen. Bijvoorbeeld dat je met 11 tegen 11 op het veld staat. Dat je de bal niet met je handen mag aanraken. En dat scoren niet kan als je buitenspel staat. Zonder die regels, is er geen voetbal. Dat geldt ook voor datagedreven onderhoud: als je niet eerst de regels onderling vastlegt, kun je ook geen inzichten opdoen.”

Les 4: Neem dataverzameling mee in het ontwerp

Beginnen met de basis wil Istimewa ook gaan doen bij de assets die ze ontwerpen. Reindert: “Eén van de lessen die wij meenemen, is om datagedreven onderhoud al mee te nemen in het ontwerpproces. Welke gegevens zijn handig om bij te houden? Waar kunnen we eventueel extra sensoren plaatsen om waardevolle informatie te verzamelen? En hoe gaan we die data veilig verzenden? Door hier al meteen over na te denken, kunnen we opdrachtgevers op lange termijn waarde bieden.”

Les 5: Kijk verder dan het technische aspect

Opdrachtgevers zien de meerwaarde van data vaak al in. Maar hoe zit het met de mensen die ermee gaan werken? Richard: “Wat ik tijdens de proeftuin heb geleerd, is dat datagedreven assetmanagement in beginsel geen technisch, maar een cultureel project is. Je hebt immers te maken met mensen. Die vragen zich af: ‘Als deze taken worden overgenomen door een systeem, wat doe ik hier dan nog? Maak ik mezelf overtollig door hieraan mee te werken?’ Maar dat is niet zo.”

“Data gaat namelijk wel helpen om problemen op te sporen, het oplossen ervan is een ander verhaal. Daarvoor hebben onze mensen nu misschien nog wel harder nodig dan ooit. Alle kennis en ervaring die ze hebben opgebouwd, is essentieel om data goed te kunnen interpreteren.”

Het beste van het beste

Al met al blikt het team van Istimewa terug op vier leerzame jaren binnen proeftuin de Zeelandbrug. Reindert: “In de proeftuin hebben we met alle deelnemers toegewerkt naar drie eindproducten: een stappenplan voor data-analyse, een methode voor assetmanagement en een businesscase. Per deelnemer zijn afzonderlijke leerdoelen benoemd. Zo kon iedereen voor zichzelf lessons learned ophalen. Momenteel zijn we bezig om de eindproducten af te ronden. Deze bieden een stevige basis om verder te gaan met datagedreven assetmanagement.”

Richard sluit af: “Istimewa is Maleisisch voor ‘het beste van het beste’. Ook met smart maintenance willen we onze naam eer aan doen. Werken met data is geen kwestie meer van willen, maar van moeten. Met wat we in de proeftuin hebben geleerd, kunnen we straks richting opdrachtgevers doorpakken. Ik kijk ernaar uit om daarmee aan de slag te gaan.”

Wij bedanken Reindert en Richard voor het delen van hun ervaringen met datagedreven onderhoud bij Istimewa. Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar camino@worldclassmaintenance.com, we denken graag met je mee. 

In de proeftuin Zeelandbrug werken Istimewa, Provincie Zeeland, HZ University of Applied Sciences, ifm electronic en World Class Maintenance samen aan datagedreven onderhoud voor de langste brug van Nederland.