2 oktober 2023

Storingen voorkomen en daarmee meer treinen beschikbaar houden voor de reizigers: dat zijn doelen van NS als het gaat om onderhoud. Met data willen ze dit onderhoud steeds slimmer uitvoeren. Bijvoorbeeld door onderdelen op afstand te monitoren en oorzaken van storingen vroeg te signaleren. Maar ook door het dagelijks onderhoud makkelijker te maken. Anke Peters, maintenance engineer bij NS Techniek, vertelt over datagedreven onderhoud bij Nederlands grootste reizigersvervoerder.

 

Bij het onderhoud van treinen staat NS voor verschillende uitdagingen. Zo rijden treinen elke dag het hele land door. Op welke locatie in het land ze komen te staan als de dienstregeling erop zit, verschilt per dag. Dat maakt het plannen van onderhoud lastiger. Bovendien moet een groot deel van het dagelijkse onderhoud ’s nachts worden uitgevoerd, als de treinen stilstaan. En dan is ook de variatie in het type trein nog groot. De gemiddelde levensduur van een trein is zo’n 40 jaar. Je kunt je voorstellen dat de techniek sinds de jaren ’80 – toen de oudste nog rijdende treinen zijn gemaakt – flink is veranderd.

Toch hoopt NS dat data het onderhoud stukje bij beetje makkelijker gaat maken. Daarvoor lopen diverse initiatieven. Eén daarvan is Wayside Monitoring, dat na een testfase inmiddels vast onderdeel is van het onderhoudsproces. Anke vertelt: “Met Wayside Monitoring houden we de wielen en assen onder de trein in de gaten. Het systeem meet onder andere de krachten tussen de wielen en het spoor. Dit helpt NS om bijvoorbeeld vroegtijdig afgevlakte wielen vast te stellen. Zo voorkomen we dat het erger wordt. Hierdoor hebben we ook in de herfst minder last van ‘vierkante wielen’ en de schade die dat veroorzaakt.”

Data over doorspoelen

Storingen ontstaan niet alleen in technische onderdelen. Ook de toiletten zijn onderdeel van het onderhoudsproces. Anke: “Elk treinstel bevat een watertank om de toiletten door te kunnen spoelen. Is deze tank leeg, dan gaan de wc-deuren op slot. Bij intercity’s is dat vaak niet meteen een probleem: hier zijn meerdere toiletten aanwezig. Maar voor een sprinter met maar één toilet, betekent het dat er iemand naartoe moet om de watertank bij te vullen. En dat is niet zo simpel als het klinkt.”

Om dit proces van bijvullen in betere banen te leiden, is NS een paar jaar geleden begonnen met het bijhouden van data uit watertanks. Anke vertelt: “Het combineren van verschillende databronnen gaf ons meer inzicht dan we hadden verwacht. Zo bleek dat in één van onze nieuwere treinen de toiletten al op slot gingen als er nog voldoende water over was. Met een technische aanpassing in de watertank hebben we dit probleem kunnen verhelpen, waardoor het aantal storingen afnam”

“Eén technische aanpassing in de watertanks gaf direct minder storingen” – Anke Peters, NS Techniek

“Daarnaast ontdekten we dat we de frequentie waarmee we de watertanks bijvulden konden verminderen. Voorheen stond dit elke dag op de planning. Maar in de data zagen we dat de tanks na één dag vaak nog behoorlijk vol zaten. Nu laten we ze slimmer bijvullen en baseren we het bijvullen op het aantal uren dat een trein in dienst is geweest. Daarmee zitten we nog steeds aan de veilige kant, maar besparen we wel werk. Bovendien helpen de gegevens onze leverancier om prioriteit te geven aan watertanks die al leger zijn. Ook dat helpt om storingen te voorkomen.”

Efficiënter onderhoud

De resultaten van deze initiatieven bieden hoop voor de toekomst. Ook al is NS er nog niet. Anke legt uit: “Onderhoud blijft voor ons complex, omdat we met zoveel factoren rekening moeten houden. Ik hoop dat data ervoor gaat zorgen dat we dit steeds efficiënter kunnen inrichten. En dat we nieuwe stappen blijven zetten. Zo blijven we vooruitdenken.”

Wij bedanken Anke voor het delen van haar ervaringen met datagedreven onderhoud bij NS Techniek. Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur een mail naar camino@worldclassmaintenance.com, we denken graag met je mee.