1 november 2022

Als tijd, geld en mensen geen rol spelen, wat wil je dan bereiken met smart maintenance? Dat is de vraag die in deze nieuwe rubriek ‘De droom van’ centraal staat. Martijn Hoosemans, Teamcoördinator Programmeren & Plannen en Voorbereiden bij de Provincie Zeeland, trapt af.

Martijn, wat is jouw droom voor smart maintenance?

“Mijn ultieme toekomstbeeld is dat we voor al onze assets het juiste onderhoud op het juiste moment uitvoeren. Dat doen we dan door op basis van data situaties in te schatten, bij te sturen en beslissingen te nemen. We zijn er niet meer te vroeg bij, want dat kost geld. Maar ook niet te laat, want dat kost nog veel meer. Als we het voor elkaar krijgen om altijd dat perfecte moment te vinden, hebben we mooie stappen gezet.”

Wat houd je tegen om dat doel te bereiken?

“Op dit moment denk ik vooral dat we zouden omkomen in de hoeveelheid data die we verzamelen als we alles tegelijk doen. Hoe fijn het ook is als we al het onderhoud op het juiste moment uit kunnen voeren, dat is nu simpelweg nog niet realistisch. Daarom doen we momenteel ervaring op op één kunstwerk: de Zeelandbrug. Hier loopt een proeftuin. Wat we daar leren, is super waardevol. Vooral voor de toekomst, als we smart maintenance gaan opschalen.”

Welke stappen zetten jullie om dichter bij het einddoel te komen?

“Dat einddoel is nog best ver weg. Momenteel kijken we één jaar vooruit als het gaat om smart maintenance. Voor 2023 hebben we twee concrete doelen centraal gesteld. We willen de inzichten van de Zeelandbrug gaan doorvertalen naar andere assets in de provincie. En we willen een business case achter de pilot hangen. Vooral dat laatste is belangrijk. Een pilot is waardevol omdat je er veel van leert, maar uiteindelijk moet de investering zich terug gaan betalen. Doet het dat niet, dan blijft die droom wat het nu is: een droom.”

Wat hebben jullie nodig om smart te gaan werken?

“Smart als in slim werken doen we op zich al jaren. Dankzij vele jaren ervaring is ons onderbuikgevoel heel accuraat. Maar we willen minder afhankelijk zijn van de impliciete kennis van mensen. Dat doen we door ons onderbuikgevoel te staven aan data. Maar ook door de data naast de kennis van monteurs te leggen. Alleen als je die wisselwerking hebt, kun je écht slim werken.”

“Om een voorbeeld te geven: onlangs zagen we in de data van een basculebrug dat de aandrijving scheef werd belast. De data-analisten merkten dit op als een afwijking. En dat was het ook. De mensen die de brug kenden, wisten echter te vertellen dat dit al jaren zo was. Er was dus geen reden tot zorgen. Zonder deze kennis hadden we waarschijnlijk onderhoud laten uitvoeren. Nu is het alleen iets om in de gaten te houden. Daar is de data dan weer heel handig voor.”

Welke geleerde les uit de proeftuin neem je mee voor de toekomst?

“Dat dingen die je aanneemt niet altijd vanzelfsprekend zijn. We dachten bijvoorbeeld dat een internetverbinding via 4G stabiel genoeg was om data te verzenden vanaf de Zeelandbrug. Maar midden op de Oosterschelde bleek die verbinding een stuk slechter dan verwacht. Daarom moesten we een glasvezelverbinding aanleggen. Voordat we de juiste mensen om dat te regelen bij elkaar hadden, waren we een paar maanden verder. De les is om vooraf al te kijken hoe we data gaan ontsluiten. Dat voorkomt vertraging tijdens het proces.”

Waar staat de stip op de horizon?

“Dat is nog lastig te zeggen. De techniek om volledig smart te werken is er. Het is aan ons om daarmee om te gaan. Dat vraagt om een gedragsverandering. We willen dat mensen en techniek samenwerken. Daarom doen we ons best om iedereen mee te nemen. Het veranderen van de processen heeft simpelweg tijd nodig. Om het toch concreet te maken: we werken nu met 10-jarenplannen voor het onderhoud aan onze assets. De komende twee jaar liggen al zo goed als vast. De rest is nog theorie. Als we voor die overgang van theorie naar praktijk data kunnen inzetten, dan hebben we al een hele grote stap gezet. Dat hoop ik over een paar jaar wel te kunnen doen.”

Tot slot, hoe draagt een proeftuin bij aan het dichterbij brengen van jouw droom?

“Binnen de Provincie Zeeland doen we regelmatig pilots. De structuur die CAMINO hierin aanbrengt, is voor mij echter vrij nieuw. De afstemming verloopt hierdoor veel soepeler en makkelijker. En we hebben een veel duidelijker beeld van wat we willen leren. Dat zorgt ervoor dat ik er vertrouwen in heb dat we de nieuwe kennis straks ook echt kunnen toepassen. CAMINO speelt daarin een belangrijke rol.”

Wij bedanken Martijn voor het delen van zijn ideeën over de toekomst van smart maintenance. Heb jij een droom die je met ons wil delen? Meld je aan via camino@worldclassmaintenance.com. Wij nemen dan snel contact met je op.