28 februari 2023

Binnen de proeftuinen van CAMINO bouwen deelnemers enorm veel kennis en ervaring op. Dit gebeurt onder het motto ‘learning by doing’. Deze kennis is niet alleen voor ons van waarde, maar ook voor de rest van de sector. Om de opgedane inzichten breder te delen en over te dragen naar andere partijen, heeft CAMINO de handen ineengeslagen met Wij Techniek. In dit artikel spreken we met Jan Cromwijk, die de geleerde lessen in kaart gaat brengen.

Je hebt al met verschillende mensen binnen CAMINO gesproken. Wat is je eerste indruk?

Jan: “Klopt, ik heb in de voorbereiding en in de kennis- en inspiratiemeetup met mensen uit diverse proeftuinen kennisgemaakt. Wat me meteen opviel is het hoge expertiseniveau van de mensen die meedoen. Daaruit blijkt dat er al veel kennis en ervaring is opgebouwd. Tegelijkertijd is er nog veel onontgonnen potentieel voor bredere toepassing.”

Is er iets wat specifiek je aandacht trok?

“Mij viel op hoeveel de betrokken partijen al van en met elkaar hebben geleerd. Zo werken ze al bewust met Technical Readiness Levels, waardoor ze exact weten in welk ontwikkelstadium hun innovatie zich bevindt. Ook is de opgezette methode om in pilots te werken met een gefaseerde aanpak bewezen effectief en kennen ze de negen velden van expertise. In combinatie met de professionele facilitering door open innovatie-experts, zie ik hier veel ingrediënten voor succes.”

Waarom is het zo belangrijk om deze kennis in kaart te brengen?

“Als je in een pilot zit, leer je ongemerkt enorm veel bij. Maar als delen van je organisatie of het omliggende netwerk niet meedoen, ontstaan op den duur te grote verschillen in kennis en ervaring. Deze verschillen noemen we skillsgaps. Skillsgaps leiden tot misverstanden, omdat je niet meer op hetzelfde niveau met elkaar praat; je gaat onbedoeld langs elkaar heen praten. Door nieuwe vaardigheden en bijbehorende kennisniveaus in kaart te brengen, kun je inzicht krijgen op welk niveau je zit. Op het eerste niveau heb je een bepaalde set kennis en vaardigheden, op het tweede een aantal extra, en zo verder. Vanuit dat inzicht kun je heel bewust vaardigheden gaan ontwikkelen of kennis overdragen om op het volgende niveau te komen.”

Jan Cromwijk is programmamanager EU-projecten & scholing van vakmensen bij ISSO. Dit jaar gaat hij namens Wij Techniek aan de slag bij CAMINO met de uitvoering van diverse analyses gericht op het effectiever en gerichter te delen van kennis. Hiervoor gaat hij in gesprek met verschillende deelnemers van CAMINO, om te achterhalen wat hun geleerde lessen zijn en welke nieuwe vaardigheden zijn ontwikkeld. Door deze lessen om te zetten in tools, e-learnings, cursussen en onderwijsprogramma’s, kan CAMINO de opgedane kennis breder gaan delen. Zo helpen we de markt vooruit en kunnen we de transitie richting smart maintenance versnellen.

Wat gebeurt er als je niets met deze skillsgap doet?

“Kennis vormt een belangrijk tandwiel in de raderen van open innovatie. Staat het rad van kennis stil, dan lopen de andere tandwielen stroever of slaan ze vast. CAMINO bevindt zich nu in de fase van early adopters naar early majority, zoals uitgelegd in deze presentatie. Deze fase is cruciaal, en staat daarom ook wel bekend als de vallei des doods. Navigeer je hier goed doorheen, dan ga je groeien. Maar doe je dit niet, dan valt je innovatie in het water. Om de raderen te laten draaien, is het belangrijk gericht kennis te delen met partijen en personen die nodig zijn voor de volgende fase. Dit is nodig om voldoende capaciteit in de arbeidsmarkt op te bouwen, om zo de snelgroeiende vraag vanuit de early majority markt professioneel te beantwoorden.”

Wat moet de infrasector doen om dit in gang te zetten?

“Ten eerste is het belangrijk dat er een standaard komt. Brancheorganisaties en opleidingsfondsen spelen hierin een grote rol. Zij kunnen – samen met de branche – bepalen wat de standaard wordt in smart maintenance. Door dit op te schrijven en onafhankelijk te laten valideren, kunnen we cursussen en programma’s gaan ontwikkelen rondom de hiervoor benodigde kennis en vaardigheden. Daarmee kunnen organisaties vervolgens praktijkexamens aanbieden en hun mensen toetsen. Zo waarborg je op een open manier het kennisniveau waar je op wil opereren. Hierdoor ontstaat er ruimte voor toetreders sneller op het gewenste niveau te opereren. Wat vervolgens zorgt voor meer vertrouwen in smart maintenance bij opdrachtgevers.”

Hoe ziet deze kennisdeling er concreet uit voor jou?

“De ervaring leert dat een analyse van skillsgaps in combinatie met korte e-learnings de beste manier is om snel van start te gaan. Dit geeft mensen namelijk een kans om te snuffelen aan verschillende onderwerpen. Zo ontdekken ze in welk van de opleidingsgebieden hun interesse ligt. Vanuit daar vinden ze sneller de stap naar vervolgaanbod. Denk daarbij aan cursussen of trainingen die dieper op de stof ingaan. Daarmee kunnen ze een volgend niveau van de skillsladder bereiken.”

Wat wil je deelnemers van CAMINO meegeven?

“Wees je bewust van de skillsgap die ontstaat als je met een klein team meedraait in een pilot, terwijl de rest van de organisatie de oude werkwijze blijft hanteren. Zorg er actief voor dat je van elkaar blijft leren. Zowel binnen als buiten je organisatie. Gebruik elkaars kennis om samen vooruit te komen. En denk ook na over welke competenties je zelf in de loop der jaren hebt opgebouwd, zodat we deze mee kunnen nemen in de analyse.”

Ook meedoen?

Heb je ideeën over essentiële skills voor smart maintenance en wil je met Jan in gesprek over de ontwikkeling hiervan? Neem contact met hem op via j.cromwijk@isso.nl. Vragen over CAMINO? Stel ze aan Milou Voets via camino@worldclassmaintenance.com.