21 maart 2023

Het lectoraat Industrial Engineering en Entrepreneurship van Fontys Hogescholen is sinds begin dit jaar officieel lid van WCM. Dr. Yvonne Kirkels van het lectoraat is docentonderzoeker en al twee jaar betrokken bij Fieldlab SAMEN. “Het enthousiasme over WCM was groot dus zijn we lid geworden.”

Kirkels neemt als ‘wetenschappelijk geweten’ deel aan WCM Fieldlab SAMEN, het eerste Smart Industry Fieldlab dat zich richt op sociale innovatie. Het is ook het eerste Fieldlab dat werkt met zogenoemde wetenschappelijke gewetens: wetenschappers die een vinger aan de pols houden en nieuwe kennisproducten helpen valideren. “Het fieldlab gaat over onderzoeken wat wel kan en niet over wat niet mogelijk is.”

Heel concreet

“Fieldlab SAMEN is heel concreet. In de industrie praten we veel over hoe we technische innovaties te gelde kunnen maken, maar hoe we daarin moeten samenwerken en data moeten delen, dat blijven vaak vergezichten. SAMEN maakt dat concreet met het ontwikkelen van 22 kennisproducten, lopend van juridisch tot ICT tot HRM. Dat zijn er veel, maar blijkbaar zijn dat de feiten en is dat nodig. Het is goed dat de veelzijdigheid van sociale innovatie zo benoemd is, ik ben daar heel positief over.”

Meerdere lectoraten

Het lectoraat van Kirkels houdt zich bezig met toegepast onderzoek naar technisch bedrijfskundige vraagstukken en is onderdeel van de opleiding Technische Bedrijfskunde met afstudeerrichtingen Bedrijfsmanagement voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en Automotive and Mobility Management. Zij richt zich specifiek op het verbeteren van samenwerkingen tussen organisaties en in technologie gedreven ecosystemen. De deelname van Fontys aan WCM is echter breder dan die van haar eigen lectoraat, schetst Kirkels. “Vanzelfsprekend hebben andere lectoraten en opleidingen via ons ook toegang tot WCM. En omgekeerd zal ik collega’s benaderen als ik daartoe aanleiding zie.” De kans dat dat gebeurt, lijkt groot. Kirkels: “Net na de zomer vorig jaar hebben we met een aantal lectoraten en WCM samen gezeten om van gedachten te wisselen over WCM. Ik vertelde over mijn deelname in Fieldlab SAMEN en wat we daarin bereiken. Uiteindelijk kwam de vraag op tafel waarom we eigenlijk niet gewoon WCM-lid zouden worden.”

‘WCM maakt de connectie met de bedrijven gemakkelijker’ – Yvonne Kirkels, Fontys Hogescholen

Grotere vijver

Kirkels noemt een aantal voor Fontys belangrijke voordelen om deel te nemen aan het WCM-netwerk. “Als je als onderwijsinstelling impact wil hebben met je onderzoek en onderwijs dan is een structurele samenwerking met het bedrijfsleven nodig.” Die structurele samenwerking realiseren is lastig voor een onderwijsinstelling, legt ze uit. “Daar voldoende tijd en moeite in steken is moeilijk. Wij zijn geen accountmanagers. WCM maakt de connectie met de bedrijven gemakkelijker.” Ze geeft een praktisch voorbeeld. “Als ik een student heb geplaatst bij een mkb-bedrijf dan kan ik na afloop van zijn (afstudeer)stage niet direct met een volgende kandidaat aankomen op eenzelfde onderzoeksthema. Met grotere (netwerk)organisaties kun je die afspraken makkelijker maken. Bovendien maakt WCM de vijver voor ons niet alleen groter, maar ook groter op een thema dat voor ons belangrijk is. Al met al is WCM superinteressant voor ons.”

Snoepwinkel

WCM is een goede club die de juiste dingen doet, meent Kirkels. “Wij zijn bijvoorbeeld heel erg geïnteresseerd in het vormgeven van een hybride leeromgeving. WCM kan ons daarin helpen door middel van een langdurige samenwerking.” Omgekeerd biedt Fontys het WCM-netwerk een heuse snoepwinkel met uiteenlopende opleidingen, lectoraten en studenten. “We hebben bijvoorbeeld lectoraten op onderwerpen als operational excellence, business modellen, artificial intelligence en sensoren. Wij staan open voor vragen en suggesties.” Kirkels noemt de kwaliteiten op het gebied van projectmanagement van WCM ook een voordeel. “Kijk, wij zijn goed in les geven, onderzoeken opzetten en studenten begeleiden. Projectmanagement is vaak iets wat we erbij doen. Door de samenwerking met WCM ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden zoals subsidie aanvragen en masterclasses organiseren.”

Focus aanbrengen

“Op de korte termijn willen we nieuwe onderwijs- en onderzoeksgerichte projecten opzetten. De eerste gesprekken met collega lectoren vonden recent plaats en de lijst met mogelijke onderwerpen is lang, maar ook ‘breed’. Daarin moeten we nog wel focus aanbrengen. In deze regio zit veel maakindustrie en de transitie naar (meer) servitization is gaande waarin bedrijven anders zullen gaan samenwerken. Dat we daar iets mee willen doen ligt voor de hand, want voor veel mkb’ers is dit nog een lastig onderwerp. Hoe ontwikkel je een of meerdere businessmodellen hiervoor, bijvoorbeeld.”

Kirkels sluit af met een oproep aan het WCM-netwerk: “Wat zijn de vraagstukken van de toekomst waarop wij hbo-studenten kunnen inzetten? Nu gaat het vaak om de gekende onderwerpen, bijvoorbeeld: doen we het onderhoud beter correctief of condition based? Dat is op zich prima, maar wat zijn de vragen van morgen? Bijvoorbeeld: hoe kunnen we met minder FTE toch hetzelfde werk blijven doen? Dus als er vragen leven dan staan wij open om die op te pakken.”

Meer informatie over Fieldlab SAMEN? Stuur een e-mail naar projectleider Johan Treur: jt@worldclassmaintenance.com