21 november 2023

De ambitie om aan voorspelbaar onderhoud te doen in de industrie is er. De techniek ook. Toch zijn er nog genoeg obstakels te overwinnen voordat assetowners de stap durven te zetten. Om hen – en de branche als geheel – te helpen, zijn binnen Fieldlab SAMEN oplossingen ontwikkeld in de vorm van kennisproducten. Eelco Scheen, Service Manager Motoren en Drives bij ABB Nederland, vertelt hoe ABB deze kennisproducten inzet bij klanten.

Met vestigingen over de hele wereld, 120.000 medewerkers en een eigen R&D afdeling was de techniek rondom conditiegebaseerd onderhoud nooit een probleem voor ABB. Toch bleek het daadwerkelijk implementeren ervan een grotere uitdaging . Eelco Scheen vertelt: “Toen we begonnen leverden we onze hardware aan klanten samen met een online portaal. Het monitoren en het nemen van gerichte acties op basis van de verkregen data, lieten we aan henzelf over. Dat leidde ertoe dat gebruikers niet het volledige potentieel benutten.”

Al snel zag ABB in dat er meer nodig is dan technologie om de verandering van klassiek naar conditiegebaseerd onderhoud in gang te zetten. Eelco: “Als OEM’er hebben we de techniek, maar voor de implementatie zijn ook de assetowners en serviceverleners nodig. Bij Fieldlab SAMEN vonden we gelijkgestemden die onze ambitie delen. Met hen hebben we de afgelopen vijf jaar gewerkt aan het ontwikkelen van kennisproducten. Bijvoorbeeld het Stappenplan Predictive Maintenance, een kennisproduct waar ik kartrekker van ben.”

Aanzienlijke besparing

Mede dankzij dit stappenplan wist ABB hun slimme sensoren op meerdere plekken succesvol te installeren. Eelco: “In een grote fabriek mochten we onze hardware op meer dan 100 elektromotoren aansluiten. Al direct wisten we verschillende storingen te voorkomen. Daardoor gingen de  kosten  door downtime en mislukte productiebadges sterk omlaag. Hiermee werd de investering meteen terugverdiend. De klant is dan ook enorm enthousiast.”

Ook bij een klant in de papierindustrie verdiende de overstap naar voorspelbaar onderhoud zich in een mum van tijd terug. Eelco: “Bij een papierfabrikant monitoren we ruim 100 drives. Eén uur downtime kan bij deze klant in een goede tijd oplopen tot een verlies van wel 20.000 euro. Dankzij data hebben we al meerdere storingen voorkomen. Maar nog belangrijker: we konden achterhalen hoe deze storingen ontstonden. Met onze adviezen heeft de klant de processen kunnen optimaliseren.”

Meer dan onderhoud

Voorspelbaar onderhoud was dus weliswaar het startpunt, werken met slimme sensoren bleek gaandeweg nog meer op te leveren. Eelco: “De data die de sensoren vergaren, passen we ook toe om processen te monitoren of inzicht te geven in energieverbruik. Daar zit veel waarde voor de klant. Zo zijn elektromotoren grootverbruikers in fabrieken. Met het inzicht zijn we in staat om in sommige gevallen het energieverbruik na één aanpassing tot wel 40% te verminderen. Daarnaast is het door steeds strengere wet- en regelgevingen van toenemend belang om het energieverbruik van elektrische aandrijfsystemen inzichtelijk te maken en te blijven monitoren.”

Deze extra voordelen maakten het werken met sensoren opeens een stuk aantrekkelijker voor assetowners. Eelco: “Bij nieuwe klanten schetsen we steeds meer het complete plaatje. Dat maakt het makkelijker om de businesscase rond te krijgen. De vergelijking zit namelijk niet alleen in klassiek vs. conditiegebaseerd onderhoud, maar ook in de andere voordelen die het monitoren van assets opleveren.”

Van pilot naar opschaling

De kennisproducten voegen niet alleen waarde toe voor de klant, ook ABB zelf ervaart de voordelen. Eelco: “Het belangrijkste inzicht dat we hebben gekregen, is dat conditiegebaseerd onderhoud om veel meer draait dan alleen de techniek. De mensen, de processen en de budgetten zijn bepalend. Daar focussen we nu op in onze werkwijze. Deze les brachten we ook over aan onze internationale collega’s. Zij kijken nu naar ons om de wereldwijde aanpak op dit gebied te verbeteren.”

Hoewel Nederland bij ABB vooroploopt als het gaat om conditiemonitoring, de volgende fase kan voor Eelco niet snel genoeg aanbreken. Hij sluit af: “We werken nu veel in pilots en daar behalen we mooie resultaten. Maar het wordt pas echt interessant als we gaan opschalen. Dan gaan we de grote verbeteringen zien. De technologie is er; het is nu aan de industrie om die te gaan omarmen. Ik hoop dat we dat in drie à vijf jaar kunnen bereiken.”

Wij danken Eelco voor het delen van zijn lessen en ervaringen. Wil je meer weten over de kennisproducten van Fieldlab SAMEN? Ga naar www.wcmvector.com of neem contact op met World Class Maintenance via +31 (0)76 76 31 553 of info@worldclassmaintenance.com.