18 november 2016

DSC 0069
Minou Olde Keizer, Rijksuniversiteit Groningen

Projectonderdeel twee gaat over het optimaliseren van de onderhoudsplanning op basis van data en betrouwbaarheidsanalyses. Onderzoeker Minou Olde Keizer (RUG) speelde een centrale rol in het onderzoek. Uit het onderzoek van Olde Keizer komen twee hoofdconclusies naar voren. Conditie-informatie moet je gebruiken voor meer dan alleen onderhoudsplanning, namelijk ook voor het plannen van inspecties en het bestellen van spareparts. Het tweede punt is dat het in de procesindustrie vaak om complexe systemen gaat die om een maatwerkstrategie vragen.

De onderlinge afhankelijkheden van de componenten in de systemen compliceren een optimale onderhoudsbeslissing. Een eerste stap op weg naar cbm is daarom die afhankelijkheden in kaart te brengen en te classificeren. Belangrijke aspecten daarbij zijn de plaatsing van componenten binnen een systeem (in serie, of parallel), de onderling gerelateerde slijtageprocessen, de beschikbaarheid van benodigde resources en de kostenaspecten.

DSC 0091

Projectdeelnemer Ortec levert adviezen en IT-oplossingen aan onder meer de (proces)industrie en ontwikkelt hiervoor mathematische beslismodellen. Het bedrijf ontwikkelde een tool op basis van het onderzoek en presenteerde de demo ervan in Utrecht. De tool genereert op basis van ingevoerde gegevens een conditiegestuurde onderhoudsstrategie. Dit gebeurt op basis van een machine learning algoritme. Het model moet gevoed worden met inspectie data of idealiter actuele sensordata.

Terug naar hoofdartikel