WCM Jaarevent 2019

WCM Jaarevent over de Impact van Onderhoud op de Energietransitie

Programma 8 oktober 2019

12.30 uur Inloop met een hapje en een drankje

13.30 uur André van der Zee, dagvoorzitter, presentator, programmamaker en verslaggever, heet je van harte welkom bij het WCM Jaarevent 2019 over de positieve impact van onderhoud op de energietransitie

Als presentator was hij o.a. te zien in reisclips voor SBStravel.nl. Voor de programma’s over mobiliteit ‘Kris Kras’ en ‘Gelderland op Weg’ toerde André door de provincies Overijssel en Gelderland. Hij presenteerde een natuurprogramma in Drenthe en was 6 jaar freelance presentator van het live-programma ‘En dan nog even dit’ dat dagelijks te zien was op RTV Oost. In meerdere series over duurzaamheid zoals ‘Het Groene Oosten’, ‘Duurzaam Dorp’ en ’t Natuurlijk Huus’ laat hij met ludieke en spectaculaire onderwerpen zien dat duurzaam leven niet suf is, maar juist heel leuk en logisch.

Andre van der Zee

13.37 uur Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter FME: De Nederlandse technologische industrie excelleert alleen met smart maintenance

Willen we de klimaatdoelstellingen halen en de energietransitie tot een succes maken, dan zullen we als BV Nederland een aantal grote uitdagingen moeten overwinnen. De doelstelling “halvering van de CO2-uitstoot binnen 10 jaar” kunnen we alleen behalen als alle relevante partners samen de schouders eronder zetten. Proces efficiency kan daarin een cruciale bijdrage leveren. Zonder smart maintenance bereiken we geen optimale proces efficiency en wordt de energietransitie een nog grotere uitdaging dan die nu al is. Daarom is de samenwerking van FME met WCM zo cruciaal, omdat we elkaar op dat punt versterken. We hebben elkaar nodig!

13.57 uur Lex Besselink, voorzitter bestuur WCM, Rapportpresentatie Onderzoek naar de Waarde van WCM-lidmaatschap

14.05 uur Stef Janssen, gastdocent TU Delft en Innovator Ecological Engineering bij BESEKK BV The Innovation Engineers: Levende klimaatmachine

De stedelijke ondergrondse jungle bestaat uit talloze kabels en leidingen. Ruimte voor bomen is er niet tot nauwelijks meer. En dat terwijl bomen in de stad steeds harder nodig zijn. Dan maar het dak op! Innovator en ambassadeur urban nature Stef Janssen neemt u mee naar het tweede en derde maaiveld van de stad met een fantastische oplossing voor slim vergroenen.

Stef Janssen

14.22 uur Case presentatie Young WCM TATA Steel

Tata Steel vraagstuk voor Young WCM: Help ons een pompsysteem, dat gebruikt wordt voor koeling in de oxystaalfabriek, te optimaliseren. Het pompsysteem is zwaar over gedimensioneerd, de flow wordt daarom afgeregeld met een klep. Deze klep staat doorgaans 50% gesloten. Hierdoor gaat er veel energie verloren en worden er onnodige vibraties in het systeem geïntroduceerd. Gebruik een total cost of ownership aanpak om de benefits van het nieuwe systeem te bepalen.

14.45 uur Jacolien Eijer-de Jong, directeur Koninklijke NLingenieurs, Écht circulair ontwerpen en de rol van maintenance

Jacolien Eijer van Koninklijke NLingenieurs, de branchevereniging voor advies- en ingenieursbureaus, is trots op haar leden. De Nederlandse ingenieursbureaus zijn in de wereld toonaangevend als het gaat om LCC, LCM, en het toepassen van integrale duurzaamheidsconcepten in ontwerpen. Toch kun je je afvragen of ingenieurs ècht circulair ontwerpen. Als Wageningse ingenieur laat Jacolien Eijer zien dat het tijd is om meer aandacht te hebben voor natuurwetten in plaats van vooral natuurkundige wetmatigheden. De natuur kan ons leren wat ècht circulair is. Wat gebeurt er als je een (mega)-stad ziet als een levend organisme? Wordt de assetmanager dan een materiemanager? En wat is de rol van maintenance in dit model?

Jacolien Eijer

15.05 uur De beste hbo, master en PhD maintenance scripties van 2019 krijgen de Maintenance Innovation Research Awards uitgereikt

15.30 uur Pauze met een hapje en een drankje

16.10 uur Inspiratiesessies ( carrousel 2 x 20 min sessies )

Rik van Berkel, Cluster Manager Gebouwde Omgeving FME: Impact Klimaatakkoord op de innovatie-agenda Gebouwde omgeving

Over het zo optimaal mogelijk inzetten van de kennis en innovatiekracht van de sector om de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving te halen. Daarbij is slim en voorspelbaar onderhoud van bestaande assets, gericht op energiebesparing, een cruciaal onderdeel.

Rik van Berkel FME

Koen van der Mijle, IoT analyst MoorInsight Group: Efficiency binnenvaart

17.00 uur Case presentatie Young WCM NS

NS vraagstuk voor Young WCM: Help ons in het scherper krijgen van onze visie over Real-Time Monitoring. In het onderhoudsboekje van treinen staan bijvoorbeeld veel periodieke onderhoudsactiviteiten. Deze activiteiten zijn ideaal geclusterd, zodat de benodigde capaciteit op de werkplaats redelijk constant is. Hoe gaat dit zijn als steeds meer onderdelen op treinen gemonitord gaan worden?

17.20 uur Michiel van den Berg, Managing Director Heat and Industrials Eneco: Energietransitie en de rol van onderhoud bij Eneco

17.40 uur René Peters, Business Director Gas Technology bij TNO en programmamanager bij North Sea Energy (NSE) : Oude infrastructuur Noordzee kan de energietransitie vooruit helpen

De energietransitie is volop aan de gang op de Noordzee, olie en gas wordt langzaam afgebouwd, platforms worden ontmanteld, en windparken verschijnen op steeds meer plaatsen op zee. In plaats van moleculen wordt de energie uit de Noordzee aan land gebracht in de vorm van electronen met nieuwe kabelinfrastructuur. Maar is er nog iets slims te bedenken om de oude infrastructuur van olie en gas nog te gebruiken in het nieuwe energiesysteem op de Noordzee? Kan de energie van windparken niet via waterstof in de bestaande leidingen worden getransporteerd? Kunnen platforms nog een functie hebben voor CO2 opslag, waterstofproductie of energieopslag? En is die oude infrastructuur nog wel geschikt om de komende decennia weer een nieuwe functie te vervullen? En zijn er slimme combinaties mogelijk voor het onderhoud van offshore installaties op zee, platforms, transformatorstations en windturbines? René Peters zal ingaan op de mogelijkheden van synergie tussen offshore wind en gas en de uitdagingen die dit met zich meebrengt.

Rene Peters

18.00 uur Wrap up dagvoorzitter André van der Zee

18.10 uur Een proost tijdens de netwerkborrel

Het WCM Jaarevent is uitverkocht. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Meer over de sprekers

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink
Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is sinds 14 november 2011 voorzitter/algemeen directeur van de Vereniging FME-CWM. Zij studeerde Rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en rondde een Bedrijfskunde opleiding af.

Van 1993 tot 2003 was Ineke Dezentjé algemeen directeur van de Rotterdam Port Promotion Council in Rotterdam. Hiervoor werkte ze als PR Executive bij containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam en daarvoor als Hoofd PR & Advertising bij Van Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht. In 2003 stapte Ineke Dezentjé over naar de politiek en werd zij Tweede Kamerlid voor de VVD.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: “Met slimme technologie wordt de waarde van onderhoud en maintenance nog groter. Daar word ik enthousiast van. We moeten veel grootschaliger aan de slag met smart en predictive maintenance: goed voor onze industrie en infrastructuur, goed voor Nederland.”

Jacolien Eijer

Jacolien is directeur van branchevereniging Koninklijke NLingenieurs. Zij studeerde Milieuhygiene (integraal waterbeheer) aan de WUR en begon haar carrière bij Ingenieursbureau Oranjewoud en snel daarna Witteveen+Bos. Na 10 jaar in de branche werkzaam te zijn geweest als adviseur / projectmanager stapte ze over naar de overheid, eerst als leidinggevende bij IDsW, verantwoordelijk voor de standaarden voor de gehele watersector in Nederland en snel daarna naar Rijkswaterstaat waar zij het kennismanagementbeleid vormgaf. Sinds 2015 is zij directeur van Koninklijke NLingenieurs. Al vanaf de middelbare school droomt Jacolien ervan om de grotere problemen in de wereld op te lossen. Dat deelt ze met veel andere ingenieurs. Ze is altijd gefascineerd geweest door het “ingenieursdenken”. De ingenieur is een optimist pur sang: voor elk probleem bestaat er een oplossing.

Rik van Berkel

Rik van Berkel is als clustermanager Gebouwde Omgeving bij FME dagelijks bezig met de verduurzamingsopgave. Dit vanuit zijn bouw en stedelijke planning achtergrond en ervaring. Bij FME werkt hij samen met de aangesloten technologiebedrijven en brancheverenigingen zoals WCM. Het is zijn ambitie om ervoor te zorgen dat de kennis en innovatiekracht van de sector zo optimaal mogelijk wordt ingezet om de klimaatdoelen in de gebouwde omgeving te halen. Daarbij is slim en voorspelbaar onderhoud van bestaande assets, gericht op energiebesparing, een cruciaal onderdeel.

René Peters

Dr. Ir. René Peters is bij TNO verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de technologie op het gebied van gas winning, transport, opslag en gebruik. Hierbij gaat het steeds meer over renewable gas zoals biogas, synthetisch gas en waterstof. Hij leidt het Geo Energie Innovatie Program binnen het Topconsortium voor Kennis en Innovatie – TKI Nieuw Gas, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. Hij studeerde Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven en deed daar ook zijn promotieonderzoek op stromingsdynamica in gas transport netwerken. Hij begon zijn carrière bij Shell Research (1993 – 1998) op het gebied van productie technologie en kreeg daarna bij TNO diverse technische en leidinggevende functies op het gebied van olie-en gastechnologie. Hij ontwikkelde het North Sea Energy programma, waarin met 25 partners onderzoek wordt gedaan naar synergiën tussen offshore wind en offshore gas en slim hergebruik van infrastructuur op de Noordzee. Peters is verder voorzitter van het Europees samenwerkingsprogramma op het gebied van Gas in Transitie, hij is voorzitter van het europees netwerk voor compressoren EFRC. Hij is bestuurlid van de IRO en adviseur van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op het gebied met metrologie.

https://www.topsectorenergie.nl/nieuws/oude-infrastructuur-noordzee-kan-transitie-vooruit-helpen