WCM Jaarevent Factor Vrouw

Programma en sprekers WCM Jaarevent 2018

13.00 uur Inloop met een hapje en een drankje.

14.00 uur Cindy Pieterse, stand-up comedian en onze dagvoorzitter, heet je van harte welkom bij Factor VROUW, over m/v in de onderhoudssector.

14.05 uur Opening door Ineke Dezentjé Hamming-Bleumink, voorzitter FME.

14.25 uur Roos Knulst, Commercial Manager NoordzeeWind, Shell. Powering Progress Together: Operations in Offshore Wind.

De komende jaren zal het aantal windparken op zee snel groeien. Roos Knulst is als commercial manager van NoordzeeWind (samenwerking van Shell en Vattenfall) medeverantwoordelijk voor onderhoud in het Offshore Windpark Egmond aan Zee. Dit is het eerste – en oudste – Nederlandse windpark op zee. Hoe belangrijk is Operations & Maintenance voor de business case van Offshore Wind, en hoe zinvol is een doel als zero on-site maintenance?

14.45 uur Marije Ruysch-Koster, Partner Aviso Instruments REDS MARITIME: Innovatie in onderhoud – omarmen van technische ontwikkeling en SMART data.

Het is haast niet voor te stellen dat vandaag de dag asset-owners, waarvan sommige voor miljoenen euro’s aan activa op de balans hebben staan, geen feitelijk inzicht hebben in de staat van hun assets. Geen continu inzicht in de staat van hun machines en haar onderdelen. Dat is een groot bedrijfsrisico. Het is van essentieel belang dat je controle hebt over beschikbaarheid. Onverwachte uitval is een ramp en kost ontzettend veel geld.
Het goede nieuws is dat technologische ontwikkeling en het opkomen van “the internet of things” belangrijke mogelijkheden heeft gecreëerd op dit gebied. Het verzamelen, verwerken en analyseren van data zal voor grote veranderingen zorgen. Meten is weten’ – zo langzamerhand een redelijk cliché, maar wat als je er wel schade mee weet te voorkomen?

Marije Ruysch-Koster

15.05 uur Kapitein Dominique Schreinemachers, Vlieger Cougar AS-532 Defensie: A million parts rotating rapidly around an oil leak waiting for metal fatigue to set in.

Dominique vertelt op indringende wijze over de beschieting van de Cougar helikopter op 10 december 2009 en over het verloop van deze emergency, waarbij 14 personen een noodlanding moesten maken op een verlaten kamp in Kandahar.

Dominique Schreinemachers

15.25 uur De beste hbo, master en PhD maintenance scripties van 2018 krijgen de Maintenance Innovation Research Awards uitgereikt.

15.45 uur Pauze met een hapje en drankje.

16.15 uur Welkom terug door Cindy Pieterse.

16.20 uur Onderwijspanel met Tineke Bakker-van der Veen (Managing Director Boeing Benelux and Nordics), Magrita Noordmans (Programma manager Smart Maintenance / Predictive Maintenance ENGIE), Cocky Booij (Directeur VHTO), Ivon Hensen (Bèta Coördinator Veurs Lyceum Leidschendam), Maud van der Weegen (student Electrotechniek Avans Hogeschool) en dagvoorzitter Cindy Pieterse.

  Cocky Booij  

16.50 uur Celeste de Jong, Maintenance Manager Croonwolter&dros: Optimale vervangingsmoment voor installaties bepalen.

Celeste doet onderzoek naar het juiste vervangmoment voor installaties in het kader van haar master in Operations and Supply Chain Management. Zij vindt dat installaties vaak te vroeg of juist te laat worden vervangen. Haar eerste conclusie is dat je verwacht dat technische veroudering bepalend is, maar dat blijkt juist economische veroudering te zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen onderdelen meer verkrijgbaar zijn, er nieuwe technologieën zijn, of de leverancier failliet is. Celeste vertelt meer over dit onderzoek en het beslismodel dat zij wil ontwikkelen.

Celeste de Jong

17.10 uur Lieve Declercq, Managing Director SPIE Nederland: Onderhoud en duurzaamheid: nauwer verbonden dan we ons realiseren.

Als essentiële schakel in de wereld waarin we wonen, leven en werken moeten we niet alleen naar indicatoren kijken die traditioneel de bouwstenen zijn voor onderhouds- en assetmanagement zoals leeftijd, conditie en storingsgedrag, maar ook naar energieverbruik, gebruik van schoonmaakmiddelen, verlies van materialen bij omstelkosten, duurzaamheid van de materialen voor het onderhoud, enz. We willen vroeger in de keten inzichtelijk hebben wat ons staat te wachten en hoe we hierop kunnen anticiperen. Hoe is nou precies die relatie tussen onderhoud en duurzaamheid? En hoe formuleren we een business model dat meer gekoppeld is aan levensduur dan aan het verhelpen van storingen?

Lieve Declercq

17.30 uur Staatssecretaris Defensie Barbara Visser: Investeren in Personeel en slim onderhoud van Materieel.

Na jaren van bezuinigingen trekt het huidige kabinet 5 miljard extra uit voor Defensie. Als staatssecretaris is Barbara Visser verantwoordelijk voor de Personeels- en Materieelvoorziening en Bedrijfsvoering van Defensie. Het is haar taak om de noodzakelijke investeringen in goede banen te leiden en de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Slim onderhoud van materieel speelt daarbij een belangrijke rol. Hoe zorgen we dat het kostbare materieel van Defensie decennia lang mee kan? Hoe kan een grote organisatie als Defensie nieuwe technologieën (zoals 3D printen) inbedden? En hoe zorgen we dat we capabele, gedreven mannen en vrouwen trekken naar onderhoudsfuncties?

17.50 uur Wrap up door Cindy Pieterse.

18.00 – 19.00 uur Een proost op M/V in onderhoud als flexibel, divers, innovatief en krachtig arbeidskapitaal!

 

WCM Jaarevent uitverkocht!

Inschrijven is niet meer mogelijk.

WCM-leden gratis (3 personen max. per WCM-lid)
Fee WCM-projectpartners (die geen WCM-lid zijn) € 130 (excl. btw / 2 personen max. per WCM-partner)
Fee € 150 (excl. btw)

 

Meer over de sprekers

Cindy Pieterse

Presentator Cindy Pieterse (stand-up comedian bij Comedytrain, redactielid en schrijver van o.a. Dit Was Het Nieuws, tekstschrijver Sesamstraat, Sinterklaasjournaal, Studio Snugger) houdt de vaart er goed in. Met haar warmte, humor en enthousiasme zorgt ze snel voor een open en ontspannen sfeer.

Barbara Visser

Barbara Visser is sinds 26 oktober 2017 staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Rutte III. Na haar studie Bedrijfskunde van de Financiële Sector (BFS) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam, ging Barbara in 2002 aan de slag als senior beleidsmedewerker bij de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingdienst. In 2006 maakte zij de overstap naar het bedrijfsleven waar zij als executive business consultant ging werken bij Atos Consulting.
Naast haar werk was ze actief voor de VVD in de gemeente Zaanstad. Eerst als fractievoorzitter en lijsttrekker voor de VVD en uiteindelijk in 2010 als wethouder. In 2012 volgde de overstap naar de Tweede Kamer, waar zij als kamerlid de portefeuille Volkshuisvesting kreeg.
Als staatssecretaris van Defensie houdt Barbara Visser zich bezig met personeel, materieel, veiligheid en bedrijfsvoering.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is sinds 14 november 2011 voorzitter/algemeen directeur van de Vereniging FME-CWM. Zij studeerde Rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en rondde een Bedrijfskunde opleiding af.

Van 1993 tot 2003 was Ineke Dezentjé algemeen directeur van de Rotterdam Port Promotion Council in Rotterdam. Hiervoor werkte ze als PR Executive bij containeroverslagbedrijf ECT in Rotterdam en daarvoor als Hoofd PR & Advertising bij Van Leeuwen Buizen Groep in Zwijndrecht. In 2003 stapte Ineke Dezentjé over naar de politiek en werd zij Tweede Kamerlid voor de VVD.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: “Met slimme technologie wordt de waarde van onderhoud en maintenance nog groter. Daar word ik enthousiast van. We moeten veel grootschaliger aan de slag met smart en predictive maintenance: goed voor onze industrie en infrastructuur, goed voor Nederland.”

Roos Knulst

Roos Knulst is namens Shell werkzaam als commercial manager voor NoordzeeWind – een Joint Venture van Shell en Vattenfall. NoordzeeWind beheert het Offshore Windpark Egmond aan Zee (108 MW). Voor Roos staat hierbij veiligheid, juiste bedrijfsstrategie en stakeholder management centraal.

Roos studeerde af met een master in Water Science, Policy and Management aan de Universiteit van Oxford. Vervolgens werkte Roos voor Shell op verschillende locaties zoals Assen, Aberdeen en Den Haag. Hier werkte zij o.a. aan projecten rondom bestaande offshore productieplatformen in de Noordelijke Noordzee en aan het mogelijk maken van de bouw van nieuwe LNG terminals.

Roos heeft een passie voor veilig en duurzaam voorzien in de energievraag van Nederland en daarbuiten, voor nu en in de toekomst.

Marije Ruysch – Koster

Marije Ruysch – Koster heeft een bedrijfskundige achtergrond en werkte jarenlang als marketingmanager bij Coca-Cola en Nyenrode Business Universiteit. Pas later kwam ze in de maritieme techniek terecht, doordat ze in het familiebedrijf Ruysch International – leverancier van spareparts voor scheepsmotoren – ging werken. Marije was er zes jaar directeur algemene zaken. Sinds een jaar of twee is Marije verantwoordelijk voor Interne Zaken bij Aviso Instruments, een innovatief softwarebedrijf dat meet- en monitoringsystemen voor o.a. scheepsmotoren ontwikkelt.

Dominique Schreinemachers

Dominique Schreinemachers had al sinds jongs af aan de wens om militair vlieger te worden. Na jaren dromen en vliegtuigposters op haar roze kamertje, stapte zij op 14 oktober 2002 de militaire wereld binnen die met de KMA begon. Allereerst militaire vorming en denken in het grotere geheel en vervolgens door naar de EMVO (Elementaire Militaire Vlieger Opleiding).

 

Na het behalen van de theorie op gebied van motoren, vlieginstrumenten, aerodynamica, Avionica, bestuurde Dominique daadwerkelijk de PC7 turboprop fully aerobatic -3G tot +6G, vervolgens de ft Rucker Alabama, de TH67 Heli, de OH58 (Kiowa), de Huey in Colorado voor mountainflying. Na een jaar ging ze terug naar Nederland voor de type conversie op haar uiteindelijke helikopter type, de AS532B Cougar (super Puma type). Inmiddels bijna 15 jaar bij het 300 Sqn op Vliegbasis Gilze rijen, ook als instructeur en Hoofd van de Future cell (toekomstplanning en missies).

Passie en kennis delen
Daarnaast is Dominique 4 jaar geleden haar eigen bedrijf gestart, The Boost Company, om haar ervaringen op het gebied van structuur, team gericht werken, denken in kansen en mogelijkheden, te delen met de “buitenwereld”. Zij gelooft namelijk sterk in de samenwerking tussen het militaire en het burgerbedrijf. We kunnen veel van elkaar leren en de mogelijkheden hierin lijken onuitputtelijk. Zij hoopt deze ambitie verder uit te breiden en haar passie en kennis voor vliegen te delen met de jongere generaties op het 300 Sqn.

Tineke Bakker – van der Veen

Tineke Bakker – van der Veen is managing director van Boeing Benelux & Nordics en verantwoordelijk voor de coördinatie van alle Boeing business activiteiten voor negen landen. Daarvoor werkte zij voor GKN Fokker Technologies als Gulfstream program director. In deze rol was ze verantwoordelijk voor alle producten voor de Gulfstream jets in Nederland. Van 2013 tot 2015 had ze meerdere senior rollen bij Airbus Defence and Space in Leiden, inclusief Hoofd New Business en Business unit manager of Instruments and Systems. Daarvoor werkte Bakker – van der Veen voor Fokker en Rolls-Royce.

Tineke Bakker – van der Veen heeft een master’s degree in aerospace engineering bij de Technische Universiteit Delft en ze heeft het Strategic Leadership Program bij Nijenrode Business University afgerond. Ze is actief betrokken bij vele mentor programma’s en ze leidt Boeing’s science, technology, engineering and mathematics (STEM) projecten in Nederland en de regio, met als doel jonge talenten te inspireren om 21e eeuw vaardigheden te ontwikkelen.

Magrita Noordmans

Magrita Noordmans is na haar studie Verkeerskunde achtereenvolgens aan de slag gegaan bij Vialis (2,5 jaar), de Royal BAM Groep (18 jaar) en bij ENGIE Services Nederland N.V. (4,5 jaar). Bij ENGIE werkte ze eerst als commercieel/business development directeur in de Infrastructurele sector om zich daarna toe te leggen op Smart Maintenance / predictive maintenance in de rol van Programma Manager.

Magrita Noordmans wil het verschil maken door met het initiëren en realiseren van innovatieve projecten te laten zien aan de klant/organisatie dat de digitale innovatie in het onderhoud werkt en dat het WEL kan. Zij gelooft verder dat diversiteit in teams de industrie verder gaat helpen. En dan niet alleen man/vrouw maar over de hele breedte. Schaarste en vergrijzing dwingen ons om nu te acteren!

Cocky Booij

Cocky Booij is directeur van VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. VHTO zet zich in om meer meisjes en vrouwen in Nederland te interesseren voor een opleiding en beroep in bèta, techniek en ICT. Ook spant VHTO zich in om vrouwen op de arbeidsmarkt in deze branches te behouden. VHTO organiseert bijvoorbeeld jaarlijks Girlsday. Tijdens Girlsday openen tal van bèta-, technische en ICT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. In 2018 deden ruim 11.000 meisjes en 350 bedrijven mee. Ook participeren ruim 2.000 vrouwen in technische functies als ‘rolmodel’ in voorlichtingsactiviteiten die VHTO voor meisjes op scholen in heel Nederland organiseert.

Door de jaren heen is Cocky Booij betrokken geweest bij vele (innovatie)projecten in bèta, technische & ICT opleidingen en branches, en maakte zij deel uit van, nationale en internationale, adviesorganen en expertpanels m.b.t. de participatie van meisjes en vrouwen in bèta, techniek & ICT. Zij geeft regelmatig lezingen en trainingen over dit onderwerp.

Ivon Hensen

Ivon Hensen is natuurkunde & science docent bij het Veurs Lyceum te Leidschendam. Daarnaast vervult zij de rol als Bèta Coördinator binnen de school. Hierbij stimuleert en bemiddelt Ivon bètavakken om zich binnen de techniek en wetenschap te ontwikkelen. Bovendien zette zij op deze school het vak Techniek duidelijk op de kaart. Vanuit haar opleiding tot bewegingstechnoloog heeft zij geleerd out of the box te denken en dit probeert Ivon in de lessen ook toe te passen met de leerlingen. Vrouwen zijn lang niet in de technische wereld verwelkomd, maar vrouwen kunnen net voor de juiste balans in technische teams zorgen. Door meisjes eerder kennis te laten maken met deze wereld, hoopt zij meer meiden te stimuleren en passioneren om voor een bètavervolgstudie te kiezen. Ivon Hensen brengt de techniek graag naar de leerlingen, want: “alleen diegenen die de verschillende kanten van deze prachtige technische wereld leren ontdekken, kunnen er later ook van gaan houden!”

Maud van der Weegen

Maud van der Weegen is tweedejaars elektrotechniek studente aan Avans hogeschool. Techniek is haar met de paplepel ingegoten. Met twee ouders werkend in de techniek is zij opgegroeid met een grote passie voor industriële techniek en sustainability. Na het behalen van haar MBO diploma wilde ze nog meer leren over de technieken waar ze tijdens haar MBO stages kennis mee had gemaakt, namelijk de grondbeginselen van de industriële automatisering, factory-automation en proces-automation. Naar aanleiding van deze ervaringen heeft ze voor zichzelf een duidelijke visie opgebouwd waar zij naartoe wil werken in de toekomst. Maud ziet zichzelf later samenwerken met industrie en overheid om techniek en sustainability te innoveren.

Celeste de Jong

Techniek interesseerde Celeste de Jong al vroeg en wis-, schei – en natuurkunde vond ze leuk. Na haar studie Technische Bedrijfskunde koos ze voor een traineeship bij Croonwolter&dros. Celeste is nu hoofd van de afdeling Asset Management; een team van acht mannen plus zichzelf. Het team heeft een grote slag gemaakt door het onderhoud al mee te nemen in de tenderfase van een project en het Asset Management team te betrekken. Celeste heeft een duidelijke visie op circulariteit en predictive maintenance en hoopt daarin het verschil te kunnen maken. Circulariteit bijvoorbeeld, gaat over meer dan alleen hergebruik van materialen. Het begint ermee dat je een asset onderhoudt om de waarde zo hoog mogelijk te houden.

Lieve Declercq

Lieve Declercq studeerde in Leuven Technische Bedrijfskunde en behaalde haar Master degree. Ze werkte tien jaar voor ExxonMobil, daarna 12,5 jaar voor de Van Gansewinkel Groep (Maltha Glasrecycling) en vijf jaar voor waterbedrijf Vitens. Nu is zij algemeen directeur van multitechnisch dienstverlener SPIE Nederland B.V. en zet zich, naast enkele nevenfuncties, ook in als vrijwilliger bij Women on Wings, een sociale onderneming die werkgelegenheid creëert voor arme vrouwen op het Indiase platteland.

Ambitie op het gebied van onderhoud
Lieve Declercq gelooft sterk dat goed onderhoud in dezelfde categorie valt als duurzaamheid. Als je het onderhoudsprogramma goed doet, dan gaat het niet alleen om de performance van je machinepark en de continuïteit van de productieprocessen. Dan heb je het ook over het besparen van energie, meer veiligheid, minder afval en het versterken van de duurzaamheidscultuur in het bedrijf. Je bent dan ook bezig om het goed te doen voor de generatie die na ons komt. Daarvoor moet je holistischer naar je bedrijfsvoering en naar asset management durven kijken.