24 november 2016

Banner CAPELLA 2

Een belangrijke trend in de maakindustrie is die van de servitization, het aanbieden van aanvullende diensten, zoals onderhoud, door producenten van equipment, OEMs (Original Equipment Manufacturers) aan afnemers van hun producten, de asset owners. Oorzaken voor deze trend zijn er meerdere: Vanuit de asset owners:

  • is er de wens om steeds hogere beschikbaarheid van hun assets en;
  • is er de toenemende complexiteit van diezelfde assets waardoor het steeds moeilijker wordt voor diezelfde asset owners om hun onderhoudskennis up to date te houden.

Vanuit de OEM’s die vaak in sterk cyclische markten opereren:

  • is er de wens om een stabielere en goed renderende inkomstenstroom zoals service toe te voegen aan hun omzet. En, last but not least,
  • is er een combinatie van technologische ontwikkelingen die het mogelijk maakt om onderhoud veel “slimmer” uit te voeren, zogeheten “smart maintenance”, op basis van data die de actuele toestand van het equipment voortdurend monitort, die op afstand (remote monitoring) afgelezen kan worden door de OEM, data die mede vangoedkope en krachtige sensors komt, en data die met big data analytische technieken doorgespit kan worden op gedragspatronen die het optreden van faalmechanismen kunnen voorspelen en dus ook voorkomen. Dit is wat heet Condition Based Maintenance, CBM, wat principieel doelmatiger is dan gepland of correctief onderhoud, de twee andere generieke onderhoudsvormen.

Businessmodellen en samenwerken
Dit alles zijn onmiskenbaar trends, maar toch vindt vandaag nog slechts een kleine fractie, wellicht zo’n 5%, van het onderhoud van technische assets plaats op basis van deze datagedreven aanpak en dat kan en moet veel meer worden. Er is dus nog veel nodig. Een belangrijk uitgangspunt van dit fieldlab is dat er niet alleen technologische innovatie nodig is, maar ook (a) innovatie in verdienmodellen, in zogeheten businessmodellen en (b) proefopstellingen / pilots waarin deze nieuwe manier van (samen-)werken in de praktijk getest en verfijnd wordt.

Performance-based
Om de opbrengsten voor de asset owner van hogere uptime en lagere onderhoudskosten ook ten dele ten goede te laten komen aan de OEM zijn andere contractvormen nodig, zogeheten performance-based contracts. En om dergelijke contracten goed te prijzen is een goed inzicht nodig in de kosten over de levenscyclus van het asset, life cycle costing. Wat daarnaast vooral nodig is dat zijn proeftuinen, fieldlabs, demonstratieprojecten, en dan op de eerste plaats ten behoeve van low-hanging fruit settings, situaties waar technisch zo goed als alles aanwezig is om slim onderhoud te doen ook feitelijk gebruikt worden voor CBM tussen OEM en asset owner.

Noord-Brabant en Oost-Nederland
De maakindustrie is zeer belangrijk voor de Nederlandse economie, en zeker voor de regio’s Noord-Brabant en Oost-Nederland waar dit fieldlab zich in eerste instantie specifiek op richt. Een voortrekkersrol op het gebied van servitization kan deze maakindustrie een nieuwe boost geven die de sterkte van de supply networks in deze sector verder zal versterken. Zo’n voortrekkersrol krijg je niet vanzelf, die krijg je door veldexperimenten uit te voeren. De fundamentele kennis op dit gebied is in Nederland zeer goed aanwezig bij diverse universiteiten en HBOs en andere kennisinstellingen; het gaat er vooral om deze kennis te vertalen in succesvolle business modellen. Fieldlabs zijn bij uitstek geschikt om de overgang van kennis “op de plank” naar kennis waar geld mee verdiend wordt beter, sneller en tegen lagere kosten te maken.