13 februari 2023

Voor het vijfde jaar op rij werkten hbo-studenten aan verbeteropdrachten voor de proefinstallatie van WCM Fieldlab Campione. De studenten tonen zich enthousiast over hun projecten en noemen de multidisciplinaire samenwerking en het vrijuit kunnen experimenteren als pluspunten van het Fieldlab. “We hebben echts iets kunnen opleveren.”

De opdrachten waren onderdeel van de minor Procesautomatisering van Avans Hogeschool. De studenten werkten van september tot eind januari in twee groepjes van drie aan hun opdrachten en waren bijna wekelijks in het Fieldlab in Gilze-Rijen te vinden. Eind februari leverden zij hun projecten op met een eindpresentatie die plaatsvond bij WCM-lid Actemium.

‘De vrijheid om met het systeem te kunnen spelen is heel leuk. Je kunt alles vrijuit simuleren.’ Student Tristan Paulussen, Avans Hogeschool

Vrijuit simuleren

“Ze hebben geweldig werk geleverd”, zegt opdrachtgever Elmo Arrias namens het WCM Fieldlab Campione2. Hij noemt het feit dat studenten echt fysiek aan de slag kunnen met de proefinstallatie in Gilze-Rijen een ‘absoluut voordeel’. “Je kunt bij ons alles live uitproberen. Dat kan bij de meeste bedrijven niet vanwege veiligheidsredenen.” Student Tristan Paulussen: “Die vrijheid om met het systeem te kunnen spelen is heel leuk. Je kunt alles vrijuit simuleren.”

Driewegkleppen automatiseren

Eén van de automatische driewegkleppen

Beer Ardon, Larissa de Jongh en Aart-Jan Schakenrood werkten aan het automatiseren van de driewegkleppen in de Campione-opstelling. De drie studenten deden onderzoek, realiseerden de aansluitingen in de schakelkasten en de aansturing in het DCS-besturingsprogramma ABB Freelance. Voor de student-operators van ROC Tilburg die met de installatie werken, schreven ze een handleiding. Ook de HMI-interface werd aangepast zodat eenvoudig is te zien welke klep openstaat en in welke richting. Tot slot werd er een uitgebreid testplan opgesteld met een checklist op 18 punten, die met de laatste implementatie succesvol werd doorlopen.

PID-acties aanpassen

PID instellingsopties in de HMI

De opdracht van Kenneth Dankaart, Tristan Paulussen en Collin Bogaert bestond uit drie delen. De eerste was het identificeren van de druksensoren in de installatie en ze met correcte naam, nummering en trendlijnen in de HMI-interface invoeren. Het verzamelen van trenddata en die kunnen converteren naar Excel was de tweede opdracht. De derde opdracht was om het mogelijk te maken voor operators om in het DCS-besturingssysteem de P, I en D-actie van de niveauregelaar te kunnen aanpassen. Alle onderdelen werden succesvol afgerond.

Multidisciplinaire samenwerkingen

Begeleider Wilfred Kleinjan is docent Milieukunde bij Avans en begeleidt de minorstudenten. Hij noemt de multidisciplinaire samenwerking die ontstaat tussen de studenten van uiteenlopende studierichtingen een grote meerwaarde. “Ik leer nota bene zelf nog bij, bijvoorbeeld op het gebied van werktuigbouwkunde.” Beer Ardon studeert werktuigbouwkunde aan de zeevaartschool en koos voor de minor Procestechniek om meer te leren over het automatiseren van systemen. “Dat is goed gelukt”, zegt hij. “De minor heeft een chemische insteek; een achtergrond die ik niet heb. Dat moest ik wel bijspijkeren, maar vanwege de multidisciplinaire samenwerking ging dat best goed.”

Samenwerken met mbo

In het Fieldlab was een afstudeerder van ROC Tilburg aanwezig die de hbo’ers praktisch terzijde stond. Kleinjan: “Bijkomend voordeel was dat de hbo’ers moesten nadenken over hoe zij hun opdrachten moesten formuleren. Dat hielp ook weer in hun eigen begrip van de materie.” Collin Bogaert: “Wat we in Campione hebben gedaan sluit goed aan op onze opleiding.” Larissa de Jongh en Kenneth Dankaart sluiten zich aan bij de opmerking van Bogaert. Aart-Jan Schakenrood noemt het project ‘bijzonder leerzaam’. “Vooral het inrichten van de schakelkasten en de keuzes die je dan moet maken. Het chemisch-technologische deel vond ik minder leuk, maar ik heb er wel veel over opgestoken.” Tristan Paulussen: “We hebben echt iets kunnen opleveren. Dat is wel fijn. Je ziet vaak dat je een minoropdracht niet kunt voltooien en dat een volgende groep dat moet doen.”

‘Deelname levert bedrijven nieuwe inzichten op, vaak met een verbetering en/of kostenbesparing tot gevolg.’ Elmo Arrias, WCM Fieldlab Campione2

Opdrachtgever Arrias zag de afgelopen vijf jaar acht groepen met minorstudenten aan ‘zijn’ installatie werken. Ze werkten onder meer aan temperatuursensoren, temperatuurregelingen en aan de reactor. Arrias hoopt dat er meer mkb-bedrijven aanhaken bij het Fieldlab, zodat het aantal interessante opdrachten voor toekomstige studenten op niveau blijft. “Het is ook voor bedrijven interessant om hun cases aan te bieden. Het levert nieuwe inzichten op, vaak met een verbetering en/of kostenbesparing tot gevolg.”

Geïnteresseerde bedrijven die van gedachten willen wisselen over de mogelijkheden binnen Fieldlab Campione 2 kunnen de WCM-website bezoeken of contact opnemen met Paul van Kempen. Email: pvk@worldclassmaintenance.com.