23 januari 2024

Werkinstructies kunnen beter en eenvoudiger door ze te visualiseren, zegt Toine Versteegen van Virakle. De start-up doet dat met het zelf ontwikkelde softwareplatform Viraguides. “Wij maken een soort IKEA-handleiding, maar dan bewegend en interactief in 3D.”

Toine Versteegen startte een jaar of zes geleden met een gamebedrijf tijdens zijn studie Business Innovation aan Avans Hogeschool. Het oorspronkelijke idee was een gladiatoren-game te ontwikkelen. “Ik wilde altijd al ondernemer worden, maar de vraag was waarin. Je hebt eerst een goed idee nodig. Ik was altijd met games bezig en besloot daar iets mee te doen. Ik ontwikkelde een concept en zocht daar partners bij. Zo kwam ik bij Joost Gevers terecht. Ik wilde dat hij mij leerde programmeren. Dat zou te ingewikkeld worden, zei hij. Maar hij wilde wel meedoen en is nu medeoprichter en -eigenaar.”

Wij focussen nadrukkelijk op industriële toepassingen van ons product en dat zie je aan onze interface – Tonie Versteegen, Virakle

Industriële toepassingen

Door zijn afstudeerscriptie liet hij het idee van de game los. “Mijn scriptie ging over de vraag of gaming software ook geschikt is voor VR- en AR-toepassingen. Dat leidde uiteindelijk tot het idee om een eigen VR- en AR-product te ontwikkelen met gaming software. Het gamebedrijf veranderde in Virakle. We zagen namelijk volop mogelijkheden bij bedrijven, zoals met het duidelijker visualiseren van werkinstructies. Wij focussen nadrukkelijk op industriële toepassingen van ons product en dat zie je aan onze interface. Daar zitten geen toeters en bellen aan, maar alleen dat wat relevant is voor productie, assemblage, montage of maintenance.”

Drag & drop

Inmiddels is Virakle zo ver dat het Viraguides ontwikkelde, een 3D-software-oplossing voor het gemakkelijk opstellen en interactief presenteren van bewegende 3D-werkinstructies. De werknemer ziet realtime bewegende 3D-instructies tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Hij kan de beelden draaien en erop inzoomen zodat hij een duidelijker beeld krijgt van wat hij moet doen. “Viraguides is zeer gebruiksvriendelijk en toegankelijk. Je kunt door middel van drag en drop je eigen werkinstructie maken. Je hoeft niet eerst een moeilijk programma te leren zoals bij Photoshop het geval is. Het enige dat je nodig hebt is een 3D-model om Viraguides te voeden. En als een klant geen 3D-model heeft, dan helpen wij bij het maken daarvan.” Opdrachtgevers kunnen ook kiezen voor een eigen maatwerkoplossing op basis van Viraguides. “Wij zijn flexibel en zijn in staat specifieke klantwensen te vertalen naar ons product zodat het volledig aansluit op de behoeftes”

Aparte app

Gebruikers moeten nu nog een Hololens 2 gebruiken, maar Virakle werkt volop aan het toegankelijk maken van Viraguides voor andere VR- en AR-brillen. Op dit moment werken de ontwikkelaars ook aan een app. “Dat is  een heel laagdrempelige en toegankelijke manier om bewegende 3D werkinstructies te tonen op een tablet of smartphone. We gaan binnekort testen  bij een sociale werkplaats. Daar hebben ze te maken met steeds complexere assemblageopdrachten en met de Viraguides app en Hololens 2 wordt dat een stuk eenvoudiger voor de mensen.”

30 procent tijdswinst

Virakle is sinds 2023 lid van WCM en heeft in Fieldlab VIA APPIA meegedaan, dat AI, VR en AR wil ‘industrialiseren’. “Dankzij Fieldlab VIA APPIA kwamen wij in contact met Stork waar we vervolgens een pilot hebben gedraaid met werkinstructies voor een draaibank. Het doel van die pilot was om inzichtelijk te krijgen wat Viraguides oplevert op de werkvloer.” Uit de eerste resultaten blijkt een tijdwinst van 20 tot 30 procent. “Feit is dat een leek het werk kan doen en ook meteen productief is.”

De deelname aan VIA APPIA is belangrijk voor het jonge bedrijf, omdat het nieuwe contacten oplevert. “De community helpt ons om ons product door te ontwikkelen en te verbeteren. Ik wist bijvoorbeeld niet zoveel van onderhoud, maar ik heb ontzettend veel bijgeleerd de afgelopen periode.” Dat er andere VR- en AR-bedrijven in het fieldlab meedoen, vormt geen bedreiging, zegt hij. “We hebben allemaal onze eigen focus en dat past prima naast elkaar. Sterker nog, we kunnen elkaar helpen als dat nodig is.”

WCM-leden die interesse hebben om mee te draaien in een pilot, los van fieldlab VIA APPIA, zijn van harte welkom om contact op te nemen, zegt Versteegen. “Graag zelfs, we hebben nog plek. De input die we daarmee ophalen verbetert ons product en zorgt ervoor dat we dit jaar de markt op kunnen.”