8 maart 2023

In een volle zaal bij Fieldlab Campione en onder toeziend oog van ruim 60 deelnemers die het winterweer hebben getrotseerd, vond op 7 maart de WCM regiobijeenkomst plaats.

Monitoren met sensoren en data analyse

Na een warm welkom door dagvoorzitter Lex Besselink van WCM, trapte Paul de Heij van ABC Olie af met een inspirerende presentatie. Hij begon zijn verhaal met een schets van conditie monitoring zoals het was toen hij als jonge man aan zijn werkzame leven begon, waarbij zijn zintuigen in plaats van sensoren werkten om de conditie van assets in zijn omgeving waar te nemen.
Nu, mede dankzij de deelname van ABC Olie in het Campione 2 project, gaat monitoring steeds meer met o.a. sensoren en data analyse. Inzicht in deze data moet ervoor zorgen dat machines in het optimale werkgebied produceren en opereren, met minimale storingen en just-in-time onderhoud. Het onderhoud is te plannen waardoor de TCO voor machines naar benden zal gaan en de productie kan worden verhoogd met de laagste impact op het milieu.
Hierdoor wordt ABC Olie een andere organisatie met een nieuw elan. Van taakgericht werken, naar werken met verantwoordelijkheden. Dit maakt dat de organisatie aantrekkelijk wordt voor de jonge generatie. Er is een duidelijke scheiding tussen korte en lange termijn uitvoering. Het verdienmodel is gebaseerd op een lange termijn samenwerking op basis van besparingen.

WCM Vector pubquiz

Hierna volgde de WCM Vector pubquiz, onder leiding van Jacob Derks. WCM Vector is het kennisplatform van WCM en de learning community op het gebied van onderhoud in Nederland. De pubquiz was bedoeld om deelnemers kennis te laten maken met WCM Vector en om hun smart maintenance kennis te testen. De deelnemers waren van tevoren ingedeeld in teams van vijf. Ook al kende de teamgenoten elkaar van tevoren nog niet, elk team deed fanatiek mee.
Tussen de eerste en tweede ronde van de quiz hield Jacob Derks een interview met Ruud Popelaars van Equans, deelnemer aan Fieldlab SAMEN, over het belang van het beschikbaar stellen van gevalideerde kennis aan de onderhoud community via WCM Vector.
Na de tweede en beslissende ronde van de pub quiz kwam team ‘Voorspelbaar’, bestaande uit Ruud Popelaars, Kris Sabbe, Arie Schouten, Cees Wegman en Ralf Daggers, als winnaar uit de wedstrijd. Als prijs ontvingen zij elk een maintenance boekenpakket én een ticket voor de finale van de WCM Vector pubquiz. Team “Voorspelbaar” zal het tijdens het jaarevent op 13 september opnemen tegen de winnaars van de laatste voorronde van de Vector Pubquiz bij de Algemene Vergadering in juni. Samen zullen ze gaan strijden om de felbegeerde titel ‘Smart Maintenance Champion’.

Presentatie en demo Cyber Physical Factory

Vervolgens werden de deelnemers verdeeld in drie groepen en werd er gerouleerd tussen de pauze, een demonstratie door een student van de Cyber Physical Factory (CPF) installatie en een presentatie over de projecten van de Cyber Physical Factory (CPF) door Ricardo Abdoel. In zijn presentatie schetste hij dat zij studenten van Avans, Fontys, ROC Tilburg en Curio in kunnen zetten om challenges en projecten van aangesloten bedrijven te ondersteunen. Een van deze projecten is Fieldlab VIA APPIA.

Duurzaamheidsambitie Coca Cola

Na deze inspirerende demo’s nam Kris Sabbe van Coca Cola (CCEP) het stokje over. Met een aantal facts en figures gaf Kris inzicht in deze grote internationale organisatie. Coca Cola is sinds kort WCM-lid en heeft de stevige duurzaamheidsambitie om in 2040 nihil broeikasgasemissies te hebben in West Europa, Australia, Indonesia en de Stille Ocean. Een goede asset management strategie door het toepassen van Smart Maintenance waardoor onderhoud ingepland kan worden is een belangrijke schakel in het geheel om deze doelen te halen.

Perfecte biertje

Last but not least, gaf Cees Wegman van ROC Tilburg een leuke presentatie over het verzamelen van data om het perfecte biertje te kunnen brouwen. Hiervoor werd met de studenten van ROC Tilburg data verzameld van 4 ingrediënten: water, gist, hop en mout. In het hiervoor opgestelde plan van aanpak werd er o.a. gekeken naar de uitgangspunten, setpoints en regelgrenzen en welke kwaliteitsparameters het uiteindelijke resultaat bepalen. Daarna kon er door de deelnemers van het bier geproefd worden.

Lex Besselink bedankte alle sprekers voor een inspirerende middag en de deelnemers voor hun komst en enthousiaste deelname aan het programma.

De presentaties zijn hier te downloaden: