28 mei 2024

De case van de WCM Summer School draait deze zomer om het renovatieproject van de C-Pier van Luchthaven Schiphol. Het vraagstuk waarmee de deelnemers aan de slag gaan, heeft een technisch en organisatorisch aspect, legt Ron Wever uit. “Het idee is om tijdens de WCM Summer School hierover samen op hoog tactisch en strategisch niveau na te denken.”

De C-pier stond in 2016 centraal tijdens de WCM Summer School. Destijds meer vanuit de inhoudelijke invalshoek hoe middels renovatie lange termijn waarde kan worden gecreëerd. Technical operations manager Asset Management Wever: “ Deze zomer gaat het meer om het organisatorische perspectief, namelijk: hoe stuurt een infrastructuurorganisatie op integrale waarde voor de lange termijn? Welke kennis, competenties en inrichting zijn daarvoor nodig? Nuttige inzichten waren destijds: als de C-pier wordt vervangen, houdt dan niet alleen rekening met de wensen en eisen van stakeholders nu, maar ook met toekomstige. Assets staan er tenslotte tientallen jaren. Kortom, zorg dat het gebouw gemakkelijk kan blijven mee veranderen met (onvermijdelijke) veranderende behoeften van stakeholders. Nu is het de tijd om ‘the magic’ op Schiphol terug te laten keren: kwalitatief goede assets die bijdragen aan een optimale reisbeleving. Daarin willen we nu versnellen en de WCM Summer School kan ons daarin helpen.”

Meld je hier direct aan voor de WCM Summer School 2024

De uitdaging

Schiphol ondergaat momenteel een organisatorische verandering op asset management gebied. Drie afdelingen, namelijk Assetmanagement, Portfolio management en Projecten, die voorheen zelfstandig werkten vanuit een eigen invalshoek, zijn samengebracht onder de paraplu van Schiphol Infrastructure. Wever: “Hoe laat je die verschillende afdelingen idealiter, vanuit een life cycle perspectief, samenwerken om de doelstellingen van Schiphol te bewaken en te faciliteren? We zijn nog gewend om te werken vanuit onze oude afdelingen. Hoe brengen we die zaken bij elkaar? Daarbij geldt dat het asset management op Schiphol vanuit de basis al een complexe opgave is. Het gaat om een enorme hoeveelheid assets en de luchthaven heeft daarbij te maken met uiteenlopende (inter)nationale regelgeving en een flink aantal stakeholders, ieder met hun eigen belang.

Samenhang

De renovatie van pier C staat nu in de planning voor 2027. Dat kan omdat de nieuwe A-pier bijna gereed is en er dus ‘schuifruimte’ ontstaat. “De technische kant van de case is er dus zeker ook. Het is belangrijk om de C-pier te upgraden naar de nieuwste industrienormen op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie en de nieuwste faciliteiten om de passagierservaring te verbeteren en om te voldoen aan de laatste kwaliteitsnormen. De vraag die wij ons stellen, is: wat moet je doen om onze klanten, de airlines en de passagiers, optimaal te faciliteren? Hoe strakker wij het de renovatie weten te plannen, hoe beter dat is voor het life cycle management. Maar strak plannen, staat weer op gespannen voet met het moeten openhouden van de luchthaven. Welke pijn pakken we nu, om in de toekomst een kwalitatief hoogwaardige luchthaven te blijven?”

Shaping the future for Schiphol Infrastructure

Smeltkroes

“Wij zijn als organisatie dus aan het veranderen. Tijdens de Summer School brengen we een aantal topics in die daarmee samenhangen. De vraag die we stellen is hoe deelnemers naar onze opgave kijken. Welke inrichtingsvorm kiezen zij voor onze problematiek? Is onze visie passend of zijn er nog andere mogelijkheden die wij wellicht over het hoofd zien? Welke ideeën en ervaringen brengen zij in vanuit hun studie of werksituatie? We willen de case aan de voorkant overigens nog niet te specifiek maken om de creativiteit bij de deelnemers niet te beperken. We hopen op een smeltkroes aan deelnemers die ieder vanuit hun eigen perspectief mee gaan denken aan een manier om de ‘uitdaging’ van input te voorzien. Aan de ene kant hopen wij daarmee onze aanpak te verrijken, terwijl de deelnemers op hun beurt leren van onze visie en onze werkwijze.”

Uitgelezen kans

De Summer School is een uitgelezen kans om in korte tijd nieuwe asset management kennis op te doen, vindt directeur Jan Braaksma van WCM Summer School. “Deelnemers krijgen inzicht in de state of the art asset management processen van een grote luchthaven. Een bijzondere groep hoogleraren deelt kennis in de workshops en de deelnemers leren van elkaar. Ook een bezoek aan de pier staat op het programma om zo alle aspecten boven tafel te krijgen. Bovendien leggen de deelnemers tijdens de week de basis voor een mooi netwerk waarvan ze nog jaren profijt van kunnen hebben.”

Braaksma: “Meestal maak je als werknemer onderdeel uit van een proces als dit. Door de case van Schiphol leren deelnemers tijdens de Summer School om op hoog tactisch en strategisch niveau samen na te denken over de beste aanpak. Je kijkt samen verder vooruit. Dat levert de asset manager van de toekomst op.”

De WCM Summer School vindt dit jaar plaats van 29 juli t/m 2 augustus in de Generaal-Majoor Kootkazerne in Stroe. Kijk voor meer informatie op de website van de Summer School.