18 november 2016

DSC 0035Simme Douwe Flapper, Technische Universiteit Eindhoven

De potentiële meerwaarde van het uitwisselen van data is het hoofdonderwerp van het eerste werkpakket onder leiding van Simme Douwe Flapper, universitair docent Industrial Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven. Flapper
onderzocht of door het combineren van toestand-/faalgegeven van meerdere exemplaren van hetzelfde soort systeem sneller tot een nauwkeurigere beschrijving van de conditie of het faalgedrag is te komen. Dat moet dan leiden tot beter en goedkoper onderhoud. Een tweede onderzoek richtte zich op het combineren van verschillende gegevens, namelijk van ontwerp, productie, installatie, gebruik en onderhoud. Dit had als doel om tot een sneller en beter inzicht in de conditie van een systeem te komen.

Samen met de deelnemende bedrijven werden hiervoor een aantal projecten gedaan met masterstudenten. Het resultaat hiervan zijn statische methodes voor het bepalen van de mogelijkheden in de verschillende situaties.

Bij het onderzoek naar het combineren van verschillende gegevens viel het op dat de beschikbaarheid, betrouwbaarheid en bereikbaarheid van gegevens niet altijd ‘op orde was’. Flapper constateert ook dat cbm in de praktijk wel wordt gebruikt, maar vaak gebaseerd is op de praktijkervaring ‘in de hoofden’ van medewerkers.

Gero Walter van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelde een dynamisch model voor het bepalen van het onderhoudsmoment van complexe systemen op basis van actuele data. Het model toont onder meer dat wanneer de betrouwbaarheid van een component of system achteruit gaat, wat dan het meest kosteneffectieve moment is om in te grijpen. Het model moet eerst ‘gevoed’ worden, onder meer met een system reliability block diagram, en voor iedere component met een Weibull-verdeling en de ‘mean time between failure’ verwachting van een expert. Ook zijn de kostenparameters nodig. Zodra het model gevoed wordt door actuele informatie van het systeem of de component dat het monitort, kan het model het meest kostenoptimale moment bepalen voor reparatie.

Terug naar hoofdartikel