WCM Summer School
17 augustus 2018

Op vrijdag 10 augustus ontvingen 46 young maintenance professionals het certificaat voor Smart Maintenance & Engineering Management. Het uitreiken van de certificaten vormde de feestelijke afsluiting van de WCM Summer School 2018. De studenten kregen in de week voorafgaand college van diverse hoogleraren van zeven Nederlandse universiteiten op het gebied van smart maintenance. Deze theorie konden de studenten meteen toepassen op de praktijkcase ingebracht door ASML: procesverbeteringen van de operationele planning van service op ASML’s Extreme Ultra Violet (EUV) lithografiemachines, waarmee geavanceerde chips worden geproduceerd.

WCM Summer School

De groep young professionals bestond uit deelnemers van ABB, Akzo Nobel Center, AVANS Hogeschool Breda, Fuji Film Manufacturing Europe, Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne, Koninklijke Luchtmacht, MaxGrip, Nederlandse Spoorwegen, Rijksuniversiteit Groningen, Schiphol Nederland, Shell Moerdijk, Shell Nederland Raffinaderij, SPIE Nederland, Stork Belgium, Tata Steel Europe, Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven, Thales Nederland, Universiteit Twente en Vitens Industriewater.

Actueel programma

De WCM Summer School over Maintenance Management & Engineering is dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Het programma is vernieuwd op basis van inzichten uit het onderzoeksrapport Smart Moves for Smart Maintenance met onderwerpen zoals big data, human factors, performance based contracting en life cycle costing.

Praktijkcase: verbeteren planningsprocessen onderhoud en service

ASML’s nieuwste lithografiemachines werken met extreem ultraviolet licht in vacuüm, wat zeer strenge eisen voor onderhoud met zich meebrengt. De machines worden dit jaar, na jaren van R&D en industrialisatie, voor het eerst gebruikt in de massaproductie van geavanceerde chips door ASML’s klanten. De uitdaging voor de afdeling Customer Support van ASML is om de serviceorganisatie te optimaliseren voor een installed base die de komende jaren snel zal groeien. De belangrijkste vraag voor de deelnemers van de WCM Summer School is om na te denken over onderhoudsinnovaties die bij deze uitdaging passen in het kader van operationele planning.

Robert Dellemijn (ASML Customer Support):“In de operationele planning van Customer Support zijn veiligheid en kwaliteit onze topprioriteiten. De nieuwste generatie EUV machines brengt ook complexere reparaties en onderhoudsacties met zich mee. Dit vraagt om procesverbeteringen voor de planning van onderhoud en service.”

WCM Summer School

Standaardisering

De groepen presenteerden hun bevindingen op vrijdag 10 augustus tijdens een informatiemarkt. Het aanwezige publiek koos als winnaar de groep van Emilio Cervantes Pecheco (Universiteit Twente), Ingmar Bruinenberg (Koninklijke Luchtmacht), Laura Eggink (Tata Steel Europe), Daan Jenken (SPIE Nederland) en Stijn Dierikx (Shell Nederland Raffinaderij). Stijn Dierikx presenteerde namens de winnende groep: “ASML heeft een enorme behoefte om aan de klantwens te voldoen. Ook al is een nieuwe machine nog niet helemaal uitontwikkeld, toch laat de klant de allernieuwste techniek leveren. Geweldig de gun-factor bij de klant!” De groep adviseert voor een duurzame groei van ASML om een basissysteem te ontwerpen en gebruiken. Vervolgens alle onderhoudsstappen te documenteren en standaardiseren, zodat de engineers weten wat ze moeten doen. Om alle processen mee te krijgen in de snelle groei is een adequate planningstool nodig.

Joseph Whelan, directeur EUV Service Engineering ASML: “We zijn echt onder de indruk van alle belangrijke uitdagingen die jullie hebben herkend en uitgelegd. De deelnemers hebben veel goede ideeën.”

Over de WCM Summer School

Dit jaar is de WCM Summer School voor de zevende keer georganiseerd en voor het eerst in de Generaal-Majoor de Ruijter van Steveninck Kazerne in Oirschot. In een week tijd krijgen young maintenance professionals de kans om hun kennis en ervaring op het gebied van Maintenance Management & Engineering te vergroten. Naast de case waarover de studenten zich buigen, verzorgen hoogleraren van alle Nederlandse universiteiten met maintenance als vakgebied een masterclass (TU Delft, Universiteit Twente, Technische Universiteit Eindhoven, Rijksuniversiteit Groningen, NLDA, Erasmus Universiteit Rotterdam en Tilburg University). Ook voor 2019 staat de WCM Summer School weer gepland.

Foto’s: Jenne Hoekstra

Link naar de WCM Summer School website