19 juli 2021

De start van CAMINO: het lijkt lang geleden, maar toch voelt het als de dag van gisteren. In januari 2016 zetten we de eerste stappen om dit Fieldlab op te richten. Toen konden we nog niet voorspellen waar we vandaag de dag zouden staan. Deze 5 dingen veranderden in 5 jaar CAMINO.

#1 Van nieuwsgierige kijkers naar betrokken partners

In januari 2016 kwamen er voor het eerst assetowners bij elkaar om te vertellen over onderhoud en digitalisering in hun organisatie. Samen met zes partijen dachten we na over wat er beter, slimmer en effectiever kan in de infrasector. Onder de eerste geïnteresseerden waren Waterschap Vechtstromen, Sitech, Rijkswaterstaat en de gemeentes Enschede en Almelo. Samen besloten ze de schouders eronder te zetten en iets nieuws te creëren in de vorm van Fieldlab CAMINO. Inmiddels is de groep flink gegroeid, maar nog steeds zijn deze organisaties trouwe partners van ons Fieldlab.

#2 Van subsidie naar eigen financiering

Net voor de oprichting van CAMINO had Fieldlab CAMPIONE, dat zich richt op voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie, een subsidie van 13 miljoen euro ontvangen. Het idee was om met CAMINO een vergelijkbare aanpak te hanteren, maar dan voor de waterinfra, rail en elektra. Gaandeweg bleek echter dat het niet ging lukken om de subsidieaanvraag in te dienen. Einde CAMINO? Nee hoor, want met name vanuit het waterdomein was er veel aandacht voor smart maintenance. De ambitie om dit te onderzoeken bleek groot genoeg om op andere manieren financiering te vinden. Na een aanloopfase in 2017, is uiteindelijk in 2018 de eerste proeftuin gestart.

#3 Van visie naar ervaring

De start van de eerste proeftuin was een belangrijke stap in het bestaan van CAMINO. Waar we voorheen alleen nog maar onze visie – 100% voorspelbaar onderhoud in de infrasector – konden delen, hadden we nu een concreet voorbeeld. Hiermee wekten we de interesse van steeds meer partijen. In 2017 waren we nog met 12 betrokken partijen. Dat aantal groeide in 2018 uit tot 40. Tot op de dag van vandaag is dat de grootste groeispurt die het Fieldlab heeft doorgemaakt. In 2021 staan er 50 betrokken partijen op de teller.

#4 Van ‘wordt het wel wat?’ naar ‘waarom doe je er niks mee?’

In 2018 sprak minister Van Nieuwenhuizen haar steun uit voor CAMINO. Namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf ze aan dat ze nadrukkelijk ging inzetten op Smart Maintenance. Vanaf dat moment veranderde het gesprek met geïnteresseerde partijen van een aarzelend ‘moeten we dit wel doen?’ naar een overtuigend ‘dit is de toekomst!’. Dat maakte de positie van CAMINO sterker. Als de overheid het steunt, waarom doe je als organisatie dan nog niks mee?

#5 Van experiment naar structurele aanpak

Op dit moment lopen er 9 verschillende proeftuinen en zijn er 8 in voorbereiding. In al die proeftuinen experimenteren we met smart maintenance. Het doel is om die experimenten snel op nationaal niveau door te voeren. Daarom hebben FME en World Class Maintenance een brief gestuurd naar informateur Herman Tjeenk Willink. Hierin staan onze plannen om onderhoud aan infrastructuur structureel slimmer aan te pakken. Van het miljard dat Rijkswaterstaat nodig heeft om extra onderhoud uit te voeren, moet 10% naar smart maintenance. Zo zijn we in staat om onze ambities van 100% voorspelbaar onderhoud in de infrasector waar te maken.