Challenge Smart Maintenance Groningen
13 juni 2019

NVDO Kring Noord Nederland, World Class Maintenance, MAAK Techniek & Proces en NPAL organiseerden op 21 mei jl. met Gasunie in Groningen de Challenge Smart Maintenance en Energietransitie.

Tesla op waterstof

Met een warm welkom door Ulco Vermeulen (Director Business Development Gasunie) en een uitleg over het programma door Scholte Strikwerda (Manager VI Gasunie) gingen we op deze dag van start met een presentatie over Waterstof door Stefan Holthausen. Hij is algemeen directeur van Holthausen Groep. Voor vandaag had hij zijn Hesla meegenomen. Een tweedehands Tesla die niet meer wordt aangedreven door een accu maar door waterstof. Een brandstof die volgens Stefan veel potentie heeft.

Presentatie Waterstof Stefan Holthausen

Een van de redenen hiervoor is bijvoorbeeld dat waterstof 100% schoon is. Er is bij waterstof geen sprake meer van CO2 uitstoot. Het enige dat waterstof uitstoot, zijn waterdruppels. Een andere goede reden voor het gebruik van waterstof is de actieradius. Deze is met waterstof vele malen groter dan met een accu. Ook gaat tanken veel sneller en is er geen energieverspilling meer.

Groningen is koploper als het gaat om rijden op waterstof. Er rijden hier al 35 voertuigen rond die worden aangedreven door waterstof en ze hebben hier als enige van Nederland een tankstation voor waterstof. Nederland zal zich in de toekomst moeten gaan aanpassen aan het gebruik van deze nieuwe brandstof.

Pitchen bedrijfscases

Om 17.00 uur was het tijd voor het pitchen van de bedrijfscases van:

• Bert Koning, Teamleider Maintenance, EMRA
• Miranda Hoeksema, Project Manager/ Consultant, Waterbedrijf Groningen
• Mark Lazonder, Asset Manager, BASF
• Angelien van Boxtel , Project- en Programmamanager, Rijkswaterstaat
• Peter Arends, Implementatiemanager SCB, Gasunie

Vijf bedrijven met allemaal hun eigen uitdagingen op het gebied van smart maintenance en energietransitie. Onderverdeeld in groepen, was het aan de deelnemers om deze uitdagingen, onder het genot van pizza’s en pasta, uit te werken en om te komen tot de beste oplossing.

Winnaars

Na beraad van de jury, onder leiding van Henk Akkermans (Directeur World Class Maintenance), Scholte Strikwerda (Manager VI Gasunie) en Jan Peter Kruiger (Directeur van MAAK), werden de stemmen geteld en was er een duidelijke winnaar! Team 3 met de case Waterbedrijf Groningen. Van harte gefeliciteerd!

Team 3 kwam met een ontwerp voor de meest duurzame Waterbedrijf productielocatie van de hele wereld in 2025. Gebouwd door 3D printen met plastic afval uit de oceanen. Aangedreven door windmolens vormgegeven als een slingerklok. Wanneer het waait, windt de slinger zich op. Is het windstil, dan gaat de slinger door zwaartekracht omlaag en draait de molen terug: energie uit zwaartekracht. En voor de veiligheid, op afstand bestuurbaar.

Challenge Smart maintenance en energietransitie