28 maart 2024

Minder hinder. Dat is het doel van ProRail bij het onderhoud van spoortunnels en -bruggen. Toch zag de spoorwegbeheerder tot voor kort elke storing als een incident. Daardoor bleef de achterliggende oorzaak vaak onbekend. Met datagedreven onderhoud wil de organisatie hier verandering in brengen. Bas Swildens, Peter Kooijman en Michiel Berkheij van ProRail vertellen over hun visie op assetmanagement en het aankomende bruggenevent op 11 april.

In Nederland liggen 65 beweegbare bruggen waar treinen overheen rijden. Bas Swildens is systeemspecialist bij ProRail en werkt aan het onderhoud van deze beweegbare bruggen. Storingen hebben hier direct een grote impact. Bas: “Als een brug niet meer open of dicht kan, betekent het dat ofwel het treinverkeer stilligt, ofwel het vaarverkeer. Beide hebben direct grote impact. Dat maakt het voorkomen van storingen essentieel.”

Bij tunnels zijn de consequenties meestal kleiner, omdat treinen ondanks een mankement in de tunneltechnische installaties door redundantie vaak gewoon kunnen blijven rijden. Toch is het ook hier belangrijk om risico’s vroegtijdig in kaart te brengen, vertelt vakspecialist tunneltechnische installaties Peter Kooijman: “ProRail beheert 20 spoortunnels. Hoe beter we de systemen kunnen laten functioneren, hoe langer de levensduur van de assets en hoe lager het energieverbruik.”

Nieuwe fase

Binnen het CAMINO-project werkt ProRail aan het opstarten van datagedreven onderhoud. Dat begint met het verzamelen van data. Bas vertelt: “We verzamelen al langere tijd data op onze objecten. Voorheen haalde de contractaannemer die twee keer per jaar fysiek op bij de brug of tunnel. Actueel inzicht hadden we daardoor niet. Met het monitoringsplatform wilden we daar verandering in brengen.”

Inmiddels krijgt ProRail van zes bruggen realtime data binnen op dit monitoringsplatform. Eind 2024 moeten dat er twintig zijn. Bas vervolgt: “Nu het platform draait, breekt een nieuwe fase in de proeftuin aan. Van data-ontsluiting verleggen we de focus naar data-analyse. Het doel is om oorzaken achter de storingen te ontdekken, zodat we ze in de toekomst kunnen voorkomen.”

Bij tunnels zijn de eerste inzichten al binnen. Peter: “Data levert ons nu al twee dingen op. Aan de ene kant geeft het inzicht in opvallende zaken, zoals ventilatoren die onnodig vaak en lang draaien. Aan de andere kant gebruiken we data voor aantoonbare veiligheid, doordat de resultaten van tests die we uitvoeren automatisch worden opgeslagen. Beide zijn voor ons belangrijk.”

Met het uitgebreide netwerk van CAMINO kunnen we gezamenlijk stappen zetten in datagedreven assetmanagement” – Michiel Berkheij, ProRail

Samen leren

ProRail koos ervoor om de proeftuin onder te brengen bij CAMINO. Michiel Berkheij, Manager Civiele Techniek & Utilities, legt deze keuze uit: “Ik wil met ProRail een leidende rol hebben in de transitie naar datagedreven onderhoud. Wij zijn echter niet de enige organisatie die hiermee bezig is. Assetowners zoals Rijkswaterstaat en de Provincies lopen tegen dezelfde uitdagingen aan. Met het uitgebreide netwerk van CAMINO kunnen we gezamenlijk stappen zetten in datagedreven assetmanagement.”

Om die intentie kracht bij te zetten organiseert ProRail op 11 april aanstaande een Pitch & Match-event. Hier vertellen assetowners over hun problemen en pitchen aannemers hun oplossingen. Michiel: “Het wordt tijd dat we van onze eilandjes afkomen en samen gaan innoveren als BV Nederland. We hebben allemaal hetzelfde doel, en dat is onze infrastructuur zo goed en efficiënt mogelijk te onderhouden. De beste manier om dat doel te bereiken, is door samen op zoek te gaan naar de beste oplossing.”

Vraag en antwoord koppelen

ProRail hoopt tijdens het event antwoord te krijgen op diverse vragen waar ze tegenaan lopen. Bas geeft voorbeelden: “Hoe leg je de resultaten van een root cause-analyse vast zodat ze voor iedereen in te zien zijn? Hoe zorg je ervoor dat je op een dashboard niet alleen data ziet, maar ook de diepere analyses? Hoe maak je het collectieve geheugen van mensen beschikbaar? Ik ben heel benieuwd welke oplossingen anderen hiervoor zien.”

Naast ProRail brengen ook Rijkswaterstaat, Provincie Noord-Holland, Provincie Zeeland, Provincie Overijssel en Provincie Fryslân cases in tijdens het event op 11 april. Michiel nodigt geïnteresseerden uit om zich aan te melden. Hij sluit af: “Dit is een uitgelezen kans om vraag en antwoord te koppelen. Iedereen die een oplossing in te brengen heeft, is welkom.”

Meer weten of het event bijwonen? Klik hier voor meer informatie.