16 mei 2022

De universiteit een gesloten instituut? Nee hoor, verre van zelfs. Dat blijkt in gesprek met Jan Braaksma. Hij is universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente en hoofd van de leerstoel Maintenance Engineering. Verbinding is voor hem een sleutelwoord. In dit artikel vertelt Jan wat verbinding oplevert en stelt hij zich voor als nieuw lid van de stuurgroep CAMINO.

Verbinding brengt vooruit

Jan Braaksma: “Binnen de Universiteit Twente doe ik veel onderzoek naar voorspelbaar onderhoud. Voorheen focuste dat onderzoek zich voornamelijk op techniek. Sinds een paar jaar kijken we meer naar de rol in organisaties. Die is namelijk minstens zo belangrijk. Dat zagen we toen we ons met de leerstoel maintenance engineering verbonden aan het bedrijfsleven. Een techniek kan uitstekend werken, maar als de mensen hem niet gebruiken heb je er niks aan. Verbinding brengt het onderzoek vooruit.”

Verbinding inspireert

“Smart maintenance en de wetenschap beïnvloeden elkaar. Bij de UTwente doen we ons best om ons onderzoek te richten op de praktijk. Andersom laten we ons voor het onderzoek inspireren door wat er gebeurt in de praktijk. Beide kan alleen als je verbinding zoekt met elkaar. Om te weten waar de ander behoefte aan heeft, moet je met elkaar praten. Dit komt het onderzoek ten goede, en daarmee uiteindelijk ook de praktijk.”

Verbinding stimuleert

“Zien waar anderen mee bezig zijn en ervaringen delen helpt om zelf ook nieuwe stappen te zetten. Dat vind ik één van de krachten van fieldlabs. Bij innovatie is het onvermijdelijk dat je tegen problemen aanloopt. Als je samenwerkt, is de kans groot dat iemand anders hetzelfde al eens heeft meegemaakt. Of iemand kent die er meer van weet. En andersom geldt dat ook: jij hebt misschien al iets ervaren waar een ander nu mee kampt. Zo help je elkaar vooruit. En stimuleer je elkaar om een nieuwe stap te zetten. Want als het de ander is gelukt, kun jij het zelf vast ook.”

Sinds het begin van 2022 is de landelijke stuurgroep van Fieldlab CAMINO uitgebreid. Jan Braaksma is één van de nieuwe leden. Hij is universitair hoofddocent bij de Universiteit Twente en directeur van de WCM Summer School. Als lid van de stuurgroep wil Jan onderwijs, overheid en organisaties met elkaar verbinden. Namens UTwente deelt hij kennis uit de wetenschap rondom voorspelbaar onderhoud met de praktijk. Het fieldlab ziet hij als voedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen.

Verbinding ontwikkelt

“Nog nooit was de noodzaak van persoonlijke innovatie zo hoog als tegenwoordig. Ik raad young professionals aan om direct in hun carrière te beginnen met het opbouwen van een netwerk. Een goed persoonlijk netwerk brengt je sneller in contact met de juiste mensen op het moment dat je zelf vastloopt. Aansluiten bij een fieldlab is een goede manier om een netwerk op te bouwen, omdat je hier automatisch in contact komt met een grote club mensen met dezelfde interesses. En terwijl ieders carrière zich ontwikkelt, doet je netwerk dat ook.”

Fieldlab CAMINO voor verbinding

Verbinding was één van de belangrijkste redenen voor Jan om in de stuurgroep van Fieldlab CAMINO plaats te nemen. Jan sluit af: “Het fieldlab helpt om interessante cases voor onderzoek te vinden. Soms is dat een kortlopend onderzoekstraject bij één van de organisaties die deelneemt. En de andere keer mondt een op het oog simpele vraag uit tot een onderzoek dat vier jaar loopt. Dat is het mooie: je weet van tevoren niet wát deelname aan een fieldlab je precies oplevert. Het enige wat je weet, is dát het iets brengt. De verbinding is een voedingsbodem voor nieuwe connecties, nieuwe samenwerkingen en nieuwe ideeën. Dat is bijzonder waardevol.”

Wij bedanken Jan voor zijn bijdrage. Wil je meer weten over de nieuwe stuurgroep of heb je vragen over Fieldlab CAMINO? Stel ze aan projectleider Ruben Ogink via ro@worldclassmaintenance.com.