31 augustus 2023

Achter open innovatie gaat een wereld van mechanismen schuil. Deze mechanismen dragen bij aan het succes van een samenwerking. Toch kennen weinig mensen de theorie achter succesvolle innovatienetwerken. Hier willen wij verandering in brengen. In de rubriek ‘Deep Dive’ gaan we in op de theorie achter open innovatie. Met om te beginnen het antwoord op de vraag: wat is open innovatie eigenlijk?

Open innovatie bestaat al vele jaren. Toch vond de term pas in 2003 voor het eerst zijn weg in de wetenschap. Onderzoeker Henry Chesbrough introduceerde het begrip. Bij zijn onderzoek schetste hij onderstaand beeld:

Hierop zie je dat open innovatie kan gaan over twee soorten kennis: je eigen kennis die je overbrengt naar andere markten, of kennis uit andere markten die je gebruikt in je eigen producten. Dit geeft perfect weer wat de achterliggende gedachte achter open innovatie is, namelijk dat er altijd meer kennis buiten de grenzen van je organisatie ligt, dan daarbinnen.

Er ligt altijd meer kennis buiten de grenzen van je organisatie, dan daarbinnen.

Open innovatie gaat dus over samenwerkingen over de grenzen van je organisatie heen. Je hanteert deze aanpak als je als organisatie kennis nodig hebt die waarover je zelf niet beschikt, óf als je je kennis beschikbaar wilt stellen voor anderen.

Hoe ziet open innovatie eruit in de praktijk?

Fieldlab CAMINO is een goed voorbeeld van open innovatie. Verschillende bedrijven, overheidsorganisatie en onderwijsinstellingen werken samen aan één doel: het 100% voorspelbaar maken van de infrasector.

Elke partij heeft andere kennis. Door die kennis te bundelen én samen nieuwe kennis te ontwikkelen, ontstaan ideeën en oplossingen die niet gevonden zouden zijn als de partijen hier individueel mee aan de slag gingen.

Hoe wordt open innovatie succesvol?

Met alleen samenwerken ben je er nog niet. Om open innovatie succesvol te maken, zijn meer ingrediënten nodig. Allereerst moeten de deelnemende partijen bereid zijn om van elkaar te leren én samen aan de slag te gaan.

En ook dat levert geen rechtstreekse route naar succes op. Wat dan wel? Daar heeft projectleider van CAMINO Ruben Ogink, ondersteund door verschillende universiteiten, onderzoek naar gedaan. De resultaten lees je in dit artikel.

Uit dit onderzoek blijkt dat er 15 factoren zijn die bijdragen aan succesvolle open innovatie. Denk bijvoorbeeld aan het goed regelen van randzaken, zoals contracten, besturing en besluitvorming. Maar ook aan de manier waarop je samenwerkt: hoe ziet je interactie en dynamiek eruit, zowel binnen als buiten je organisatie?

In het plaatje hieronder zie je welke 15 factoren Ruben en zijn collega’s hebben geïdentificeerd:

Zoals je ziet zijn de 15 factoren onderverdeeld in vier groepen:

  • Bestuur & beleid
  • Interactie & dynamiek
  • Kennis, vaardigheden en capaciteit
  • Leren door te doen

Door elke factor onder de loep te nemen en op de juiste manier aan te pakken, vergroot je de kans dat je open innovatieproject succesvol verloopt.

Hoe gaat dit binnen CAMINO?

Zoals gezegd is CAMINO – net zoals de andere fieldlabs van World Class Maintenance – een goed voorbeeld van open innovatie. Binnen de proeftuinen van CAMINO zorgen de projectbegeleiders ervoor dat aan zoveel mogelijk randvoorwaarden wordt voldaan. Zo maximaliseren we de kans op positieve uitkomsten.

De betekenis en het belang van de 15 factoren gaan we de komende tijd verder uitdiepen. Zo leer je zelf ook hoe je bijdraagt aan het succes van de open innovaties. In het volgende artikel gaan we in op Tacit Knowledge Transfer, ofwel de overdracht van stilzwijgende kennis. Deze factor speelt een belangrijke rol in het proces van leren door te doen.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Heb je vragen over open innovatie of wil je meer weten over het onderzoek van Ruben? Neem dan contact met hem op. Dat kan via ro@worldclassmaintenance.com.