4 september 2023

Hoe kan de beschikbaarheid van de Cougar-helikopter omhoog en hoe kan de inzet flexibeler vanuit een onderhoudsperspectief? En welke lessen nemen we mee naar de opvolger van de Cougar? Die vragen stonden centraal in de praktijkcase van de Koninklijke Luchtmacht tijdens de twaalfde WCM Summer School.

De studieweek op de kazerne in Stroe sluit dit jaar op 4 augustus af met de verkiezing van de beste oplossing. De vijf studententeams met in totaal 27 deelnemers van verschillende nationaliteiten zijn divers van samenstelling. Asset owners als Shell en NS en kennisinstellingen als Avans Hogeschool, Universiteit Twente en Universiteit Hasselt zijn vertegenwoordigd en bovendien dienstverleners als Spie en Ilias. Ook doen er medewerkers mee van defensie. De teams presenteren vandaag hun voorstel aan vertegenwoordigers van defensie en aan het publiek.

Samenwerkingsverband

Voor dat het zover is opent Jan Braaksma, directeur van de WCM Summer School, de afsluitende ceremonie met uitleg over de WCM Summer School. De zomerse studieweek over smart maintenance is een samenwerkingsverband van zeven Nederlandse universiteiten, het ministerie van Defensie en World Class Maintenance (WCM). De doelgroep bestaat uit young professionals met maximaal tien jaar werkervaring, aangevuld met hbo- en wo-studenten die in het laatste deel van hun studie zitten. WCM Summer School is toegankelijk voor leden en niet-leden van WCM.

Theorie verbinden aan praktijk

Braaksma: “De Summer School heeft geen winstoogmerk. Door de samenwerking met docenten van zeven verschillende universiteiten – wat best uniek is – kunnen we aandacht besteden aan de managementkant en de technische kant van smart asset management.” De studenten volgen theorielessen en workshops. Defensie verzorgt een speciale leiderschapstraining tijdens de week. Braaksma: “We verbinden de theorie aan de praktijk door middel van een echte praktijkcase, die dit jaar van de Koninklijke Luchtmacht komt. De deelnemers werken zoals ieder jaar in teams aan een oplossing voor de vraagstelling.”

Onderzoek, kennis en implementatie

Jacob Derks van WCM legt daarna uit waarvoor WCM staat. Het draait in de kern om het realiseren van smart asset management op wereldklasse-niveau door middel van onderzoek, het opdoen van nieuwe kennis in de WCM Fieldlabs en Living Labs en het implementeren van de nieuwe technologie of oplossing bij de bedrijven. Derks noemt WCM Vector als online kenniscentrum ‘in opbouw’ voor vraagstukken over smart maintenance.

De case: Cougar en Caracal

Braaksma legt aansluitend uit wat de case van de luchtmacht precies inhoudt. Het gaat om de Cougar-helikopter die al vanaf 1997 operationeel is. Eigenlijk zou het toestel al uitgefaseerd zijn, maar het is nog steeds in de lucht. De luchtmacht zet de Cougar in boven land en boven zee, wat zorgt voor verschillende gebruiksprofielen en dito onderhoudsstrategieën. Er zijn slechts twaalf toestellen in gebruik in Nederland, hetgeen statistische modellering lastig maakt. Het is de wens van defensie om snel operationeel te zijn als de situatie daarom vraagt. Maar omdat er relatief veel toestellen in onderhoud zijn op verschillende locaties is dat lastig te realiseren. Defensie hoopt dat de deelnemers aan de Summer School met verfrissende ideeën komen om het onderhoud anders en beter aan te pakken. Bovendien hopen ze dat het inzichten oplevert die toepasbaar zijn bij de verwachte opvolger van de Cougar: de Caracal helikopter. Om meer gevoel bij het onderwerp te krijgen bezochten de deelnemers de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Braaksma: “Twee oud-deelnemers van de WCM Summer School gaven tijdens het bezoek nadere details, dat was leuk om te zien. Het maakt de kring rond.”

Begin eenvoudig

De teams zijn daarna aan de beurt om hun oplossing te presenteren. Team een stelt voor om meer te focussen op data driven maintenance. Het team stelt een roadmap voor dat als stappenplan kan dienen. “Begin eenvoudig door een maintenance engineer en een data scientist bij elkaar te zetten. Start met het prioriteren van de problemen en ga stapsgewijs naar een plan dat je ook kunt gebruiken voor de Caracal”, legt de woordvoerder van het team uit. Jurylid luitenant-kolonel Roberto Joannes is hoofd Business Development bij de luchtmacht. Hij is nieuwsgiering naar praktijkervaringen met de voorgestelde stappen. Een teamlid reageert. Hij vertelt over zijn ervaringen met een commercieel vliegtuig. “Toen wij daarmee begonnen was er ook niets. We begonnen klein en vergrootten stap voor stap onze kennis over de data.” Ook als de data van onvoldoende kwaliteit zijn, moet je er mee aan de slag omdat je ervan leert voor de nieuwe helikopter, zegt het team.

‘Het is bewonderenswaardig om te zien hoe men in vijf dagen zulke analyses en oplossingen kon neerzetten’

Spiegel

Team twee keek vooral naar de organisatorische kant van het vraagstuk en stelt voor om zo spoedig mogelijk de asset management doelstellingen opnieuw vast te stellen. Die dienen vervolgens als input voor een vernieuwd strategisch asset management plan. Het team geeft er een stappenplan bij en stelt ook voor om opnieuw vast te stellen wat beschikbaarheid precies betekent. Defensie maakt onderscheid in PMC (Partial Mission Capability) en FMC (Fully Mission Capability). Het team stelt dat niet voor elke vorm van inzet alle capabilities nodig zijn en daar liggen mogelijkheden om te optimaliseren. Jurylid majoor-vlieger Jimmy is de Cougar-expert van de Staf Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK). Hij reageert: “Jullie hebben ons een spiegel voorgehouden. Dat is goed.”

Liaison officer

Het derde team suggereert een aanpak in drie delen. Wat kun je op de korte termijn al realiseren, bijvoorbeeld door het aanpassen van de bestaande triggers voor het onderhoud, zoals een verplichte onderhoudsbeurt na een x-aantal vlieguren. Voor de middellange termijn is het volgens het team mogelijk om sneller te werken als je beter afstemt met ketenpartners welke spareparts er op voorhand moeten zijn. En voor de lange termijn is ketensamenwerking belangrijk. Een liaison officer tussen NAVO en de helikopterbouwer zou hierbij nuttig kunnen zijn.

Smoothen, monitor & optimize

Het antwoord op de vraag van defensie ligt volgens team vier in minder maintenance en minder tijd per maintenance-activiteit. Dat is te realiseren door de maintenance activiteiten beter te spreiden en door het verlengen van de maintenance interval. Het team bedacht een roadmap waarin drie woorden centraal staan: smoothen (stap af van voorgeschreven onderhoudsintervallen), monitor (pas aan wanneer nodig) en optimize (samenwerken met OEM’er en het toepassen van RCM). Joannes vraagt hoe de onderhoudsinterval te verlengen is. Het antwoord van de groep is dat dit uit onderzoek moet blijken.

Maandag beginnen

‘De oplossing ligt voor uw voeten’, zegt team vijf, omdat alle benodigde componenten feitelijk al aanwezig zijn. Dynamic planning voor het optimaliseren van de onderhoudsmomenten en intervallen, is de oplossing waarmee je aanstaande maandag al kunt beginnen, stelt het team. Dat vraagt onder meer om een gezamenlijk aanpak van alle betrokken departementen, een planningtool en het stap voor stap implementeren van de aanpak. Eenmaal geïntegreerd kun je historische data en AI-tools toevoegen voor een optimale smart maintenance en asset usage planning. Joannes noemt het voorstel een mooie ‘inside the box’ oplossing.

Winnaar

Na een korte break volgt het kiezen van het winnende concept door respectievelijk het publiek en de jury. Het publiek kiest team vijf als op twee na beste oplossing, gevolg door groep vier als een na beste. Volgens het publiek bedacht team een de meest aansprekende aanpak. Joannes zegt vervolgens namens de vakjury ‘really flabbergasted’ te zijn over de resultaten van een week WCM Summer School. “Ik zag veel energie en enthousiasme met mooie discussies.” De winnaar van de vakjury is – net als bij de publiekskeuze – team een. Het is de roadmap en de concrete aanpak die de jury aanspreekt: begin klein, behaal resultaten, voeg meer mensen toe aan het team en schaal verder op.

Optelsom

Célic Cannappah is lid van het winnende team. Ze studeert Asset Management & Maintenance Engineering aan Universiteit Twente. Cannappah noemt de studieweek ‘erg intens en erg zinvol’. “De professoren vond ik erg goed vanuit hun verschillende vakgebieden, maar ook het aanwezig zijn op de militaire basis vond ik erg leuk, om te zien hoe het er daar aan toe gaat. En de optelsom van de verschillende soorten kennis in het team maakte het ook erg waardevol.” Team twee-deelnemer Louis Mechler studeerde dit jaar af aan de École des Mines de Saint-Étienne en werkt bij het Franse energiebedrijf EDF. “Ik wilde meer weten over maintenance en vond de WCM Summer School via internet. Het was een waardevolle week en ik heb met name veel opgestoken over predictive maintenance en het werken met data. Dat gaat me zeker helpen in mijn werk.” Gerrit van den Bergh van team drie werkt bij het Materieel en Logistiek Commando van de landmacht. Van den Bergh kijkt terug op een nuttige week, zegt hij. “Absoluut. De samenwerking was top en ik heb veel opgestoken van de anderen, bijvoorbeeld over de aanpak van de NS.”

Energie

Juryleden Jimmy en Joannes waren de hele week aanwezig. Na afloop van de presentaties blikken ze tevreden terug. Luitenant-kolonel Joannes, van Business Development van de Koninklijke Luchtmacht: “Mijn rol is om mogelijke strategische samenwerkingen met de industrie en kennisinstellingen te verkennen en te identificeren die bijdragen aan het realiseren van onze doelstellingen. Deze Summer School-week is een uitstekend voorbeeld van zo’n samenwerking.” Jimmy: “Samenwerken met jonge mensen aan een echte uitdaging zorgt voor veel energie bij alle partijen. Het geeft ons een objectief en eerlijk beeld van waar wij mee bezig zijn. Dat we hard werken aan de juiste oplossingen, maar ook dat we daarbij hulp nodig hebben. Zoals ik op het podium al zei: er is ons een spiegel voorgehouden.” Joannes: “Daarmee sla je de spijker op zijn kop. Daarnaast past deze week en deze vorm van samenwerken perfect in de visie 2035 van defensie waarin meer samen doen centraal staat. Door krachten te bundelen wordt een plus een drie.”

Nieuwe oplossingsrichtingen

Meer specifiek over de aangedragen oplossingen zegt majoor Jimmy: “Het is bewonderenswaardig om te zien hoe men in vijf dagen zulke analyses en oplossingen kon neerzetten. Met nieuwe oplossingsrichtingen als data driven maintenance dat we al op kleine schaal toepassen. Maar ook met adviezen die we zelf al eens hadden onderzocht. Dat die nu weer naar voren komen, is aanleiding voor ons om ons nog eens daarin te verdiepen.”

Confronterend

Joannes: “Ieder team had inhoudelijk wel een punt. Ik heb zeker een paar interessante onderwerpen gehoord die we nader gaan onderzoeken, maar het was ook wel confronterend. We gaan nu intern de resultaten bespreken. Welke van de aangedragen oplossingen pakken we als eerste op? Data driven maintenance is een mogelijke, net als het herdefiniëren van de definitie partial en fully mission capability. Ook het optimaliseren van de maintenance planning hoort daarbij.”

Joannes, tot slot: “Het samen realiseren van gezamenlijke doelen is de kern van de Summer School. Dat is goed gelukt en voor ons is dit tevens een goed voorbeeld van militair ondernemerschap. Richting de toekomst is het voor ons zaak om op een blijvende manier invulling te geven aan dit soort informele netwerken van deskundigen van bedrijven en instellingen als TNO, NLR, universiteiten en WCM. Deze week smaakte naar meer in ieder geval.”