25 april 2022

Alle begin is moeilijk. Dat geldt al wanneer je als kind nieuwe dingen leert en dat blijft je hele leven zo. Ook als het gaat om voorspelbaar onderhoud, is het begin de lastigste fase. Gelukkig kunnen we deze beginfase bij Fieldlab CAMINO langzaam maar zeker achter ons gaan laten, zo stelt Henk Akkermans. Hij is hoogleraar supply chain management aan Tilburg University en vertelt over de ontwikkeling van innovaties in het algemeen en smart maintenance in het bijzonder.

“Verandering voer je niet in een paar dagen door. Het duurt altijd even voordat de bal gaat rollen bij een nieuwe innovatie. Kijk bijvoorbeeld naar elektrische auto’s. In het begin was het helemaal niet handig om er een te hebben. Oplaadpalen waren er nauwelijks. Maar ze stonden er niet, omdat bijna niemand elektrisch reed. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel. Op een gegeven moment verandert er iets, waardoor het wél gaat draaien. Er komen meer laadpalen, waardoor de elektrische auto aantrekkelijker wordt. De groep die de innovatie omarmt, groeit. Inmiddels is in Nederland 1 op de 5 verkochte wagens elektrisch.”

Opschalen

“Tot die eerste 20 procent komen, is het lastigst. Dat geldt voor elke innovatie, en dus ook voor smart maintenance. Toen we 6 jaar geleden begonnen met CAMINO, was er nog heel weinig. De afgelopen jaren is er al enorm veel veranderd. Grote organisaties stellen een Chief Data Officer aan en vanuit directies is er veel aandacht voor digitalisering. Ook het werkveld komt met initiatieven, dat zien we wel aan de proeftuinen waar we mee bezig zijn.

Ik durf te zeggen dat de basisvoorwaarden voor voorspelbaar onderhoud er inmiddels liggen. De grootste uitdaging is nu om dat op te gaan schalen. Eerst naar 10 assets, dan naar 100 en dan naar elk asset in Nederland.” – Henk Akkermans

Henk Akkermans

Nieuw lid stuurgroep CAMINO

Sinds het begin van 2022 is de landelijke stuurgroep van Fieldlab CAMINO uitgebreid. Henk Akkermans is één van de leden. Hij is hoogleraar aan Tilburg University en directeur van World Class Maintenance. Henk voelt zich thuis in een combinatie van wetenschap en praktijk. Als lid van de stuurgroep wil hij de verbinding zoeken met de strategische doelen van WCM en de missie van 100% voorspelbaar onderhoud samen met de markt tot stand brengen.

Transitie onomkeerbaar

“Hoe snel de transitie vanaf hier gaat, is lastig in te schatten. In 2030 zijn we nog niet op de helft. Maar: we hebben dan wel het moeilijkste deel achter de rug. Ik hoop dat we tegen die tijd – en dan hebben we nog 8 jaar – op 25 tot 30 procent van de assets werken met smart maintenance. Vanaf dat punt is de transitie namelijk onomkeerbaar. De stap naar 95 procent van het totaal is daarna een stuk kleiner. En het tempo kan omhoog. Om de elektrische auto als voorbeeld te nemen: in Noorwegen stimuleert de overheid elektrisch rijden al 20 jaar. In 2020 was 54% van de verkochte auto’s elektrisch. In 2021 al 65%. En dit jaar verwachten ze de laatste niet-elektrische auto te verkopen. Voor smart maintenance hoop ik dat we er in 2040 grotendeels zijn in Nederland.”

Verbindingen leggen

“Innoveren doe je samen. Daarom wil ik vanuit mijn positie in de stuurgroep verbindingen leggen met de andere fieldlabs. Bij World Class Maintenance zijn we inmiddels met 10 tot 15 fieldlabs, die van elkaar kunnen leren. Ze hebben er allemaal baat bij om hun kennis te delen. Bovendien vind ik het als directeur van WCM belangrijk om het grote plaatje in beeld te houden. WCM heeft als geheel een strategie en missie – 100% voorspelbaar onderhoud – waar we via de fieldlabs naartoe werken.

Ik zie het als één van mijn taken om die missie levendig te houden en ervoor te zorgen dat de individuele fieldlabs dezelfde kant uit blijven gaan.”

Leren over praktijk

“Aan de andere kant wil ik als hoogleraar studenten voorbereiden op de praktijk. Sinds kort geef ik het vak Smart Asset Management. Ik merk dat de economiestudenten waar ik college aan geef zich er niet van bewust zijn hoe groot de rol is die assetmanagement speelt in onze samenleving. Het is een verborgen deel van de economie. Je ziet bruggen, tunnels en sluizen wel, maar je bent je er niet van bewust hoeveel daarachter schuilgaat. Met het vak probeer ik ze dat inzicht te geven. Want naast techniek en ICT, speelt ook de economische kant een belangrijke rol in de transitie richting smart maintenance. En natuurlijk is het mooi dat ze via CAMINO meteen inzicht krijgen in de praktijk.”

Wij bedanken Henk voor zijn bijdrage. Wil je meer weten over de nieuwe stuurgroep of heb je vragen over Fieldlab CAMINO? Stel ze aan projectleider Ruben Ogink via ro@worldclassmaintenance.com.