Foto Proeftuin Steenbergen
9 juli 2025

Te druk op het elektriciteitsnet om je bedrijfswerkzaamheden uit te breiden? Dan zet je gewoon een aggregaat neer. Of open je elders een nieuwe locatie. Toch? Liever niet, als het aan proeftuin Steenbergen ligt. Deze proeftuin is onderdeel van Fieldlab SICLUS en wil bedrijventerreinen in de gemeente Steenbergen helpen om problemen met netcongestie op te lossen.

Bram van Dis en Rob Bartels zijn kartrekkers van de proeftuin. Bram is eigenaar van Van Dis Solutions, een bedrijf dat machinebouwers helpt bij automatisering. Rob is beleidsmedewerker economie bij de gemeente Steenbergen. In zijn aandachtsgebied zitten onder andere de bedrijventerreinen Reinierpolder I en II. Via Ondernemers Platform Steenbergen (OPS) kwamen de twee met elkaar in contact.

Vanuit zijn expertise ziet Bram dat steeds meer bedrijven kampen met problemen rondom netcapaciteit. Ook bedrijven die, net als Van Dis Solutions, gevestigd zijn op Reinierpolder. Hij vertelt: “Via OPS en mijn eigen bedrijf kom ik bij verschillende ondernemers over de vloer. Veel van hen willen hun bedrijf laten groeien. Maar een zwaardere aansluiting krijgen is niet mogelijk. Daarom zoeken ze naar andere oplossingen, zoals het openen van een nieuwe locatie elders of het inzetten van een aggregaat.”

Hoewel die oplossingen tijdelijk werken, ziet de gemeente Steenbergen het liever anders. Rob vertelt: “Ondernemers zijn belangrijk voor onze gemeente. We willen hen daarom een aantrekkelijk ondernemersklimaat bieden. Daar hoort bij dat ze de juiste faciliteiten hebben, zoals een goede stroomvoorziening. Hoewel dat bij de netbeheerder ligt, denken we wel graag mee over andere mogelijkheden om met netcongestie om te gaan. Samen met Fieldlab SICLUS zochten we contact met OPS en besloten we Bram als expert en lid van OPS te betrekken.”

Directe benadering

Via Fieldlab SICLUS is proeftuin Steenbergen opgericht. Het doel van de proeftuin is om duurzame oplossingen te vinden voor netcongestie. Na een inventarisatie in de eerste helft van 2024, volgde in juni de eerste bijeenkomst. Rob: “We zijn met een groep ondernemers om tafel gaan zitten om te bespreken wat er mogelijk is rondom de uitwisseling van energie. Omdat de animo goed was, hebben we als gemeente besloten hier verder in te investeren.”

Toch bleef de opkomst bij een vervolgbijeenkomst in november achter. Daar zat meteen een belangrijke les. Rob vervolgt: “We begonnen te algemeen, waardoor het voor de ondernemers niet direct duidelijk was hoe we hen konden helpen. Daarom hebben we nu onze focus verlegd naar een directe benadering. We kaarten het onderwerp nu bijvoorbeeld aan tijdens bedrijfsbezoeken, zodat we van de ondernemer zelf horen waar de grootste knelpunten zitten.”

Piekbelasting verdelen

De start liep dan wel anders dan gepland, dat wil niet zeggen dat de proeftuin stil heeft gezeten. Bram geeft een voorbeeld van een bedrijf dat dankzij een tip uit Fieldlab SICLUS hun piekbelasting kon verlagen: “Dit bedrijf kampte met problemen bij het opstarten van hun drie productielijnen. Voorheen gebeurde dit allemaal tegelijk om 7.00 uur. De tip was om dit te verdelen in drie etappes, waarbij de eerste lijn start om 6.30 uur, de tweede om 7.00 uur en de derde om 7.30 uur. Hiermee verdelen ze de piek over verschillende momenten.”

Andere bedrijven hebben deze aanpak al succesvol toegepast. Hoe ging het hier? Bram: “In eerste instantie dachten ze dat het lastig uitvoerbaar was, omdat het voor sommige werknemers een verandering in werktijden betekent. Maar het team reageerde positief. Hoewel we geen metingen hebben uitgevoerd, zeggen ze zelf dat ze meteen resultaat merken. Zo maak je dus, zelfs zonder grote investeringen, al een verschil.”

Weten wat speelt

Zo zijn er nog veel meer oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld door te automatiseren, of door stroomverbruik tussen bedrijven af te stemmen. De komende tijd gaat de proeftuin achterhalen welke vragen leven bij ondernemers. Rob: “We willen ondernemers echt betrekken bij wat we doen, zodat we onze aanpak hierop kunnen afstemmen. Uiteindelijk gaat dit ook bijdragen aan de oplossing: als bedrijven weten waar we mee bezig zijn, weten ze ook eerder wat de mogelijkheden zijn.”

En vaak zijn die mogelijkheden groter dan wordt aangenomen, vertelt Bram: “Op ons bedrijventerrein is een loods met een dak vol zonnepanelen. Zelf verbruiken ze echter bijna niets. De buren hebben geen zonnepanelen, maar wel veel stroomverbruik. Zou je een kabel tussen de twee leggen, dan helpen ze elkaar. De gedachte is echter al snel dat dit ‘toch niet mag’ van de netbeheerder, en dus doen ze niets. Wij willen hen aanmoedigen om toch te informeren, want er kan en mag steeds meer.”

Dat is dan ook een tip voor andere bedrijven die met netcongestie te maken hebben. Bram sluit af: “Ga eens buiten de deur kijken hoe je elkaar kunt helpen. Overleg bijvoorbeeld met de lokale ondernemersvereniging, met de gemeente of – als dat er is – met het parkmanagement van je bedrijventerrein. Netcongestie is niet een probleem wat je in je eentje kunt oplossen. Daarom is de samenwerking die we hebben binnen de proeftuin juist zo waardevol.”

We bedanken Bram en Rob voor het delen van hun inzichten. Wil je meer weten over Fieldlab SICLUS of heb je interesse om je aan te sluiten? Neem contact op met Thijs Verbeek via tv@worldclassmaintenance.com.