Sustainable Industry Clusters 


 

Het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen is een immense opgave. In 2030 moeten we als samenleving een CO2-emissiereductie van 55% realiseren en in 2050 moeten we CO2-neutraal zijn.

Netcongestie
Bedrijventerreinen zijn verantwoordelijk voor zo’n 36% van de totale Europese CO2-emissies en hebben dus een belangrijke rol bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Om deze doelstellingen te behalen, moet nog wel een aantal grote uitdagingen worden overwonnen. De verduurzaming en benodigde grootschalige elektrificatie van de industrie in combinatie met het variabele elektriciteitsaanbod leidt namelijk tot een overbelast elektriciteitsnet door piekbelastingen – ook wel netcongestie. Dit gebrek aan capaciteit op het net beperkt zowel de groei als de verduurzaming van bedrijven.

Wachtstand
Er wordt hard gewerkt aan het vergroten van de netcapaciteit door netbeheerders, maar dit is een kostbaar en langdurig traject. Veel partijen die zeggen te willen verduurzamen en elektrificeren lijken daardoor in een soort freeze ofwel wachtstand te gaan. Dit terwijl er ondertussen ook al veel andere mogelijkheden zijn om op korte en middellange termijn groei en verduurzaming te kunnen realiseren op bedrijventerreinen.

Achter de meterkast
Veel ondernemers hebben namelijk (1) nog geen of nauwelijks zicht op hun energieverbruik gedurende de dag of week, (2) weten niet waar en wanneer de piekbelasting optreedt en (3) weten niet goed hoe ze deze piekbelasting naar beneden kunnen krijgen of (4) überhaupt het energiegebruik kunnen reduceren. Op basis van brede ervaring van gespecialiseerde partijen als ABB, Stantec en Equans kunnen we stellen dat ‘achter de meterkast’ in veel gevallen al best veel maatregelen getroffen kunnen worden om energieverbruik te reduceren, piekbelasting (fors) omlaag te brengen en meer grip te krijgen op de energiehuishouding. Dit zorgt ervoor dat er netcapaciteit wordt vrijgespeeld ten behoeve van benodigde elektrificatie en verduurzaming.

Oplossing verduurzamingsprobleem
In dat kader richt SICLUS zich in beginsel op alles dat ‘achter de meterkast’ mogelijk is, waardoor ondernemers hun productieprocessen kunnen flexibiliseren. SICLUS helpt ondernemers door (1) inzicht te creëren in hun huidige energieverbruik en piekvermogens, (2) simulaties uit te voeren om de verduurzamingsproblemen van de ondernemers scherp in kaart te brengen, (3) maatregelen te treffen om te besparen op hun energieverbruik en (4) te verslimmen waar nodig/mogelijk. SICLUS begeleidt de ondernemers in de zoektocht naar meer inzicht hun daadwerkelijke verduurzamingsprobleem, de bijbehorende oplossing(en) en de partijen die hierbij kunnen helpen. Hiermee worden ondernemers in staat gesteld toch te verduurzamen en groeien, ondanks netcongestie.

Voorbereid op toekomst
Bovendien zijn ondernemers hiermee voorbereid op de toekomst, waarbij (via andere initiatieven) bijvoorbeeld energy hubs zijn gerealiseerd die een bepaalde mate van flexibiliteit in energieverbruik en daarmee in productieprocessen vragen. Daarbij wordt er met deze aanpak voor gezorgd dat de ondernemers de oplossing op hun eigen terrein gerealiseerd hebben en daarmee eigenaar zijn van de oplossing waarbij de afhankelijkheid wordt verkleind.

Nieuws

Er zijn momenteel geen nieuwsberichten.

Events

Er zijn geen aankomende evenementen.
Contactpersoon:

Thijs Verbeek
Heeft u een vraag?

Projectpartners

Meer projectinformatie 

Kennis & lobby

There are no items at this time.

Publicaties

There are no items at this time.