Intelligent Pigging Robot Waterschap Limburg
4 oktober 2022

Waterschappen in Nederland staan voor een uitdaging. Veel van de infrastructuur is zo’n 40 tot 50 jaar geleden aangelegd en komt aan het einde van de levensduur. Capaciteit om alles te vervangen is er echter niet. Ook Waterschapsbedrijf Limburg heeft hiermee te maken. Om de onderhoudsgolf op te vangen, zetten ze onder andere in op Smart Maintenance. Paul Peeters, Strategisch Adviseur Assetmanagement, vertelt hoe ze dit doen.

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) zuivert en transporteert afvalwater voor de provincie Limburg. Innovatie staat hoog in het vaandel bij het bedrijf uit Roermond. Paul Peeters vertelt: “Drie jaar geleden ben ik begonnen op de afdeling Strategie en Innovatie. Voordat ik hier kwam werken, wist ik al dat WBL een innovatief bedrijf is. Dat is tijdens mijn tijd hier alleen maar verder bevestigd.”

Paul Peters Waterschap Limburg

Paul Peeters bij de rioolwaterzuivering in Panheel

Investering terugverdiend

Een voorbeeld van een innovatie waar WBL mee werkt, is een robot die de ondergrondse leidingen controleert. Paul vertelt: “Met onze Intelligent Pigging-robot inspecteren we alle leidingen. Tot 5 jaar terug konden we die inspecties alleen van buitenaf doen of – in vrij-vervalleidingen – met een camera. Nu verzamelt de robot akoestische data en radargegevens van binnenuit. De software zet deze gegevens om in concrete conclusies over de staat waarin een leiding verkeert.”

Dit heeft het Waterschapsbedrijf al veel opgeleverd. Paul vervolgt: “We dachten voordat we de robot hadden dat een groot deel van de leidingen bijna aan het einde van de levensduur was. Dankzij de inspecties kwamen we er achter dat dit gelukkig nog meevalt. Daardoor kunnen we het onderhoud uitstellen. Vaak met wel 10 jaar. Bovendien is het op de tracés die wel aan vervanging toe zijn mogelijk om enkel de beschadigde delen te vervangen. Dat scheelt veel geld. De investering hebben we hierdoor allang terugverdiend.”

Klein beginnen

Hoewel de Intelligent Pigging-robot inmiddels breed wordt ingezet, begonnen de eerste testen op kleine schaal. Een aanpak die WBL altijd hanteert, zo vertelt Paul: “Onze filosofie is om klein van start te gaan, succes te laten zien en dat succes gebruiken om uit te breiden. Wel willen we onszelf bij pilots voldoende uitdaging geven. Zo hebben we een systeem dat leidingbreuken automatisch detecteert getest op een traject met diverse inprikkers. Je kunt ook kiezen voor een tracé dat alleen van gemaal A naar gemaal B loopt, maar dat is vrij simpel. Alleen door jezelf genoeg uitdaging te geven, verzamel je informatie waarmee je op een later moment verder kunt.”

Mensen bij WBL hebben het vaak al druk met hun dagelijkse werk. Toch gaan er altijd handen omhoog als we een nieuw innovatieproject starten. Dat vind ik mooi om te zien – Paul Peeters, Waterschapsbedrijf Limburg

Klein beginnen heeft nog een ander voordeel: je boekt sneller successen. En dat is belangrijk voor het enthousiasme onder mensen die met de systemen werken. Paul vervolgt: “Mensen bij WBL hebben het vaak al druk met hun dagelijkse werk. Toch gaan er altijd handen omhoog als we een nieuw innovatieproject starten. Dat vind ik mooi om te zien. De mindset als het gaat om innovatie is hier ontzettend goed. Het helpt natuurlijk dat we al wat succesvolle projecten hebben voltooid. Collega’s zien dat ze door de innovaties tijd besparen. Dat motiveert weer om mee te denken over het volgende idee.”

Kennis delen

Onlangs heeft WBL besloten om zich aan te sluiten bij CAMINO. Paul onderbouwt deze keuze: “Het enige wat niet minder wordt als je het deelt, is kennis. Daarom staan wij er altijd voor open om onze kennis te delen. Op zich gebeurt dit al goed tussen de waterschappen in Nederland, maar CAMINO sluit goed aan op de procesgerichte bedrijfsvoering die wij bij WBL hebben.. Dat spreekt ons aan. Bovendien is het fijn als we niet ieder voor zich het wiel uit hoeven te vinden. Wij delen onze inzichten graag, zodat anderen daarvan kunnen leren. En andersom hopen we dat ook terug te krijgen.”

Wij bedanken Paul voor zijn inspirerende verhaal. Wil je meer weten over de aanpak van WBL? Neem dan contact met hem op via paulpeeters@wbl.nl. Heb je vragen over Fieldlab CAMINO? Stel ze aan projectleider Ruben Ogink via ro@worldclassmaintenance.com.