Thermische Drukhydrolyse is een manier om meer gas uit rioolslib te halen. Dit gebeurt door het slib onder hoge druk en hoge temperatuur te kraken. In 2012 was dat een innovatieve techniek die op laboratoriumschaal was getest, legt Frank Verkuijlen van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) uit. Na een Europese aanbesteding werd een prestatiecontract afgesloten met aannemer GMB om een volledige installatie te realiseren. En toen ging het mis.

De aannemer was verantwoordelijk voor het design en de engineering om de techniek van laboratoriumschaal naar full scale te brengen. Senior Adviseur Asset Management Verkuijlen: “Wij deden mee in de labfase, die veelbelovende resultaten opleverde. Hierdoor hadden alle betrokkenen veel vertrouwen om het project te realiseren.”

Ander gedrag
“Tijdens de engineering, bouw en inbedrijfstelling zag het er allemaal nog veelbelovend uit. Maar toen ging het mis. Het proces gedroeg zich heel anders dan in het laboratorium.” Er is anderhalf jaar ‘geworsteld met het slib’ om het goed te krijgen, vertelt Verkuijlen. Uiteindelijk lag de oorzaak van het andere gedrag in de warmtewisselaars. “De warmteoverdracht ging in het lab perfect, maar toonde bij opschaling een volstrekt ander gedrag.”

Geen businesscase
“De vraag was: wat nu? De stekker eruit en een miljoenenverlies incasseren, of een oplossing zoeken en re-designen? In dat laatste had de contractor zonder aanpassingen in het lopende contract niet veel zin. Hij heeft een contract voor tien jaar, met een evaluatiemoment na zes jaar met twee verlengopties van elk twee jaar. Op basis hiervan was geen sluitende businesscase te maken waardoor GMB niet veel animo had om een grote investering te doen.”

Oplossing zoeken
“We hebben vervolgens eerst gezocht naar een oplossing: wat betekent dat voor de technologie en het re-design. Vervolgens hebben we pas de vraag gesteld hoe we dit financieel konden oplossen.” GMB ging aan de slag met het zoeken naar de beste oplossing voor het technische- en technologische gedeelte. In gezamenlijk overleg is het financiële en contractuele gedeelte aangepakt. Het re-design begon vervolgens pas nadat het financiële en contractuele was geregeld. Verkuijlen benadrukt dat GMB een belangrijke en positieve rol heeft gespeeld om tot een werkbare installatie en contract te komen.

Nieuw contract
Na een overleg- en onderhandelingsperiode werd een nieuw contract afgesloten. Niet voor drie plus zeven jaar, maar voor tien, zodat de contractor zijn investering kon terugverdienen. Er vonden de nodige juridische checks plaats alvorens het contract werd aangepast. “In alle openheid en conform alle regels.”

Gezamenlijk
Behalve aan de contractuele kant werkten WBL en GMB ook nadrukkelijk aan de ‘zachte kant’, zegt Verkuijlen. “De menselijke factor, wederzijds vertrouwen, samen naar een oplossing zoeken en een gang naar de rechter vermijden. Hoe dat werkt? Op een zakelijke manier. We hebben niet gezegd: het is jullie ontwerp en het is een fout ontwerp. We hebben er zelf met onze vakspecialisten bijgestaan. We stonden er allemaal achter, dan moet je niet als opdrachtgever zeggen dat we niet betrokken zijn geweest in de design- en engineeringfase en dat het niet ons probleem is, maar gezamenlijk een oplossing zoeken.”

Geen kapitaalvernietiging
“De installatie doet nu wat hij moet doen en er is geen sprake van kapitaalvernietiging voor WBL. Onder de streep doet het niet wat we hadden verwacht, maar wel meer dan bij ontbinding het geval was geweest. Het interne energieverbruik is namelijk hoger dan verwacht. Er komt dus minder energie uit de installatie, waardoor de terugverdientijd langer is dan gepland. Maar als de installatie na tien jaar nog naar behoren werkt, dan kan hij door blijven draaien.”

“We zijn met elkaar in zee gegaan in een innovatief en complex project. En een innovatie kan ook een keer mislukken. Houd daar aan de voorkant serieus rekening mee. Dat is wel een leermoment.” Verkuijlen onderschrijft de conclusie van promovendus Fang dat innovatieve technieken in complexe projecten in relatie tot prestatiecontracten kan leiden tot moeilijke situaties. Toch moet dat partijen niet weerhouden, zegt hij. “Je moet alleen niet proberen om alles contractueel waterdicht te krijgen. En je moet als gelijkwaardige partners samenwerken. En als je nog in de engineeringsfase zit, dan zou je het contract – met wederzijds goedvinden – moeten kunnen aanpassen aan gewijzigde omstandigheden.”

Projecten

There are no projects at this time.

Henk Akkermans
Contactpersoon:

Henk Akkermans
06 53 79 00 09
Heeft u een vraag?