Rijnland
25 oktober 2021

Data speelt een steeds grotere rol in onderhoud. Ook bij waterschappen. Waar zij het onderhoud aan hun assets nu nog veelal correctief uitvoeren, willen ze in de toekomst toe naar risicogestuurd voorspelbaar onderhoud. Het verzamelen en begrijpen van data is daarvoor cruciaal. Dat betekent dat ze een volledig nieuwe expertise moeten ontwikkelen, namelijk die van data-analist. Drie waterschappen in het westen van Nederland besloten daarom hun krachten te bundelen. Dat doen ze in het project Machine Learning Pompgemalen. Hieronder vertellen ze over hun ambities.

Klaas Jan de Hart, Clusterhoofd Assetmanagement bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

“Onderhoud sturen met modellen is vrij nieuw voor ons. We hebben al wel wat onderzoek en pilots gedaan, maar we zijn nog niet zover dat we echt dingen kunnen voorspellen. Daar hopen we met deze samenwerking grote stappen in te gaan zetten. Het is heel leerzaam om te zien hoe Rijnland en Waternet (de andere deelnemende partijen, red.) dit tot nu toe hebben aangepakt. Ik zie bijvoorbeeld dat we deels met dezelfde dingen bezig zijn geweest, maar hier andere technieken voor hebben gebruikt. Ik vind het interessant om te ontdekken waarom iedereen bepaalde keuzes maakt.”

Vorig jaar sprak Klaas Jan al over voorspelbaar onderhoud bij HHNK. Lees hier het artikel.

Valérie le Gallou, Teamleider Onderhoudsmanagement bij Hoogheemraadschap van Rijnland

“Bij Rijnland zijn we al een tijdje bezig met initiatieven rondom datagedreven onderhoud. Sinds vorig jaar doen we dat ook veel bewuster en gestructureerder, zodat we snel zien welke initiatieven kansrijk zijn en wat ze kunnen opleveren. Hierdoor kunnen we snelheid en creativiteit combineren met resultaatgerichtheid, en sneller doorpakken na een succesvolle pilot. Onze ambitie voor de samenwerking is vooral om nog sneller te kunnen ontwikkelen. Wij zijn bijvoorbeeld al vrij ver in het bouwen van een dashboard waarin we de staat van installaties visueel zichtbaar maken. Dit delen we graag met Waternet en HHNK. Andersom beschikken de twee andere waterschappen ook over kennis die wij nog niet hebben. Dat maakt de samenwerking interessant en zorgt ervoor dat we de complexe onderhoudsopgave voor de komende jaren slimmer kunnen oppakken.”

Corine Hoogenbosch, Afdelingshoofd Onderhouden Technische Installaties bij voor Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

“Investeren in datagestuurd onderhoud is voor veel bedrijven nog steeds een sluitpost, de laatste stap in de keten. Terwijl de noodzaak ontzettend hoog is om het efficiënt en duurzaam te kunnen regelen. Deze noodzaak geldt zeker ook voor Waterschappen. Deels door klimaatverandering waardoor meer gevraagd wordt van onze assets, maar ook vanwege tekorten aan technisch personeel en striktere wetgeving. Slim onderhoud is de enige optie om het assetmanagement op lange termijn goed te regelen. Onze deelname aan het project Machine Learning Pompgemalen is voor mij zowel een toets of we in de goede richting denken als een manier om slim onderhoud hoger op de (politieke) agenda te zetten. Bovendien vind ik dat we als publieke organisatie een verplichting hebben richting de maatschappij om onze kennis te delen. Met dit project doen we dat heel gericht.”

Eerder vertelde Corine over de onderhoudsactiviteiten van Waternet. Lees hier het artikel.

Projectbegeleiding door World Class Maintenance

Om de samenwerking in goede banen te leiden, werken de drie waterschappen samen met World Class Maintenance. Zo haalt iedereen het maximale uit de inzet. Inmiddels hebben de eerste bijeenkomsten plaatsgevonden. Doel hiervan was om elkaar en elkaars werkwijzen te leren kennen. In de volgende leercyclus gaan de drie partijen dieper in op specifieke kennis.

Corine voegt toe: “Met World Class Maintenance halen we als waterschappen een bak kennis en ervaring binnen. De projectleiders delen de lessen die ze hebben geleerd in andere projecten, waardoor wij het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden. Bovendien zorgt de samenwerking ervoor dat er gewicht aan het project hangt. Het maakt zichtbaar dat waar we mee bezig zijn van groot belang is voor de organisatie. Daar zijn we alle drie bij gebaat.”

Wil je meer weten over dit project of zoek je een partner om je stappen richting smart maintenance te begeleiden? Neem dan contact op met projectleiders Ruben Ogink of Thijs Verbeek via ro@worldclassmaintenance.com of pompgemalen@worldclassmaintenance.com.