16 november 2022

Fieldlab SAMEN

Samen werken we aan organisatiebrede implementatie van Smart Maintenance, zodat het niet alleen bij pilots en experimenten blijft. Dit vraagt een aanzienlijke inhaalslag op het terrein van Sociale Innovatie. Daarom wordt in dit Fieldlab vanuit ketensamenwerking gewerkt aan nieuwe organisatie- en verdienmodellen, andere processen en communicatievormen, nieuwe vormen van aansturing & leiderschap en een andere invulling van HR-vraagstukken.
https://www.worldclassmaintenance.com/project/fieldlab-samen/


In deze nieuwsbrief:

  • Living LAB SPIE versnelt invoering Smart Maintenance, mede dankzij kennisproducten van SAMEN
  • VolkerWessels Vastgoedbeheer ‘Je bent binnen WCM bezig met échte innovatie’
  • Lancering van het nieuwe kennis- en learningplatform WCM Vector
  • Chainable gestart in het MKB Living Lab
  • SAMEN Werkt! Een update van de afgelopen maanden
  • Gezocht: Living Labs die aan de slag willen met kennisproduct 14, Logboek aanwezige data

Living Lab SPIE versnelt invoering Smart Maintenance, mede dankzij kennisproducten van SAMEN

Na succesvolle pilot, een gestructureerd vervolg van Smart Maintenance
Als SPIE Maintenance Solutions helpen we klanten met inrichten, beheren en optimaliseren van industrieel onderhoud. Binnen ons vakgebied zijn wij ervan overtuigd dat Smart Maintenance hierin een belangrijke bijdrage levert. Om deze reden investeerden wij in een pilot bij een klantrelatie op dit vlak. Echter, ook na een succesvolle pilot gaat de stap naar een gestructureerd en gedragen vervolg niet vanzelf.Mede dankzij de kennisproducten van SAMEN kunnen we nu toch doorpakken
De klant, maar ook SPIE, voelde zich gesterkt met het netwerk en de ervaringen van SAMEN. Door ons te koppelen aan het Fieldlab en met behulp van de SAMEN kennisproducten werd de focus en het vertrouwen in de ontwikkeling van smart maintenance versterkt. De kennisproducten, welke herkenbare problematieken bevatten in de afstemming, geeft voor SPIE en haar klant een versterking in de ontwikkeling van Smart Maintenance.Eerste ervaringen met de kennisproducten
We maken mooie stappen met een multidisciplinair team van de klant en SPIE. We hebben de overtuiging dat we met de juiste proces data, gecombineerd met proces kennis en verscheidene hulpmiddelen van data wetenschap (Condition-monitoring), het onderhoud van de (kritische assets) kunnen optimaliseren. Door de inzet van Kennisproduct 3, Stappenplan Predictive Maintenance, hebben we een gezamenlijk beeld over de huidige situatie en de te nemen stappen op het gebied van Smart Maintenance vastgesteld. Een van de volgende stappen bij deze klant is het verder in kaart brengen en selecteren va de juiste data, daar gaan we kennisproduct 14, Logboek aanwezige data bij gebruiken. Zo komen we telkens een stap verder met deze klant in onze reis naar het effectieve gebruik van Smart MaintenanceEn samenwerken leidt tot meer
Naast dat we op deze manier de klant écht verder weten te helpen, hebben we door dit traject ook samengewerkt met o.a. Equans met kennisproduct 14. Leuk om te melden is dat we de opgedane ervaringen ook bij andere klanten al succesvol hebben kunnen inzetten.

 

VolkerWessels Vastgoedbeheer

‘Je bent binnen WCM bezig met échte innovatie’

“Wat mij opvalt aan de WCM-bijeenkomsten is de gedrevenheid van de deelnemers. De mensen zijn allemaal betrokken en gedreven en bereid om ook bij te dragen”, zegt Jeroen Boslooper. Hij is sinds begin dit jaar lid van WCM namens VolkerWessels Vastgoedbeheer.

“Ik hoor er veel nieuwe dingen en  heb al veel waardevolle informatie opgedaan terwijl ik goed op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen. En het is allemaal ook nog eens heel concreet en met beide benen in de techniek.”

Installatietechniek
Boslooper is vestigingsdirecteur van VolkerWessels Vastgoedbeheer (VWVB) in Vianen dat valt onder de werkmaatschappij Homij, onderdeel van VolkerWessels. VWVB levert alle diensten in het ontwerp-, bouw- en beheer en onderhoudsproces op het gebied van installatietechniek en bouwkunde in de utiliteitsbouw. “Wij onderscheiden ons door onze laagdrempeligheid. Wij zitten op alle niveaus – van monteur tot directeur – dicht op de klant en zijn een echte hands-on organisatie. Onze staf is heel klein en dat vraagt om ondernemerschap en het nemen van verantwoordelijkheid. Plezier hebben in het werk staat bij ons voorop en is ook echt een agendapunt, net als veilig werken dat ook is.”

Goede pers voor WCM via oud-collega
Dankzij een oud-collega hoorde Boslooper over WCM. “We spraken met elkaar over de ontwikkelingen in onderhoudsland en in prestatiecontracten en de moeilijkheid om daarin met innovatie en predictive maintenance bezig te zijn. Hij wees mij op WCM als platform waar de innovatie plaatsvindt. Zijn enthousiaste verhaal sprak mij erg aan en sinds begin dit jaar zijn we lid.” Boslooper en enkele van zijn collega’s bezochten inmiddels verschillende bijeenkomsten. “Dat was een soort verkenningsfase, om te zien wat interessant is voor ons. Fieldlab Zephyros over zero downtime in windparken op zee is bijvoorbeeld superinteressant. En overal steek je wat op, denk ik, maar je moet ook keuzes maken. Voorlopig beperken wij ons tot deelname in Fieldlab SAMEN.”

Indrukwekkend
“Binnen Fieldlab SAMEN gaat het om innovaties op het gebied van predictive maintenance die de deelnemers ook daadwerkelijk toepassen in de praktijk. Het is onderzoekend en lerend ontwikkelen. En het gaat daarbij niet alleen om de techniek maar ook om de mens die ermee moet leren omgaan, over welk gedrag iemand moet vertonen, bijvoorbeeld. En onderwerpen als contractvormen, welk type sensoren je waarvoor het beste gebruikt en welke data dat oplevert komen ook aan bod. Conclusie: het is echt vooruitstrevend wat er binnen WCM gebeurt. Je bent bezig met échte innovatie en niet alleen met iets bestaands nog beter te maken. Het is concreet, het heeft omvang door het grote en serieuze netwerk, en het heeft diepgang. Heel indrukwekkend.”

Eigen Living Lab binnen fieldlab SAMEN
In 2023 start VWVB een eigen living lab bij een van de opdrachtgevers om kennisproducten uit het Fieldlab in de praktijk te testen. “We willen bij een klant de eerste stappen zetten op weg naar predictive maintenance in de bebouwde omgeving en alle facetten die daarbij horen concreet maken. De kick-off bijeenkomst hiervoor vindt toevallig vanmiddag plaats met collega’s van alle Homij-vestigingen. VWVB Vianen heeft als opdracht om voorloper te zijn binnen Homij, dus nemen wij het initiatief voor dit soort dingen en vervolgens betrekken we de collega’s. Je hebt namelijk draagvlak nodig, anders gaat innovatie niet vliegen. Datgene wat wij in het Fieldlab en ons eigen living lab leren op het gebied van technisch beheer sijpelt straks als vanzelf de organisatie in.”
Samen pitchen
Een spreker op één van de WCM-bijeenkomsten die Boslooper bezocht had een interessant verhaal over het duurzaam opwekken van energie en het opslaan ervan in oude autoaccu’s die in het vastgoed zijn verwerkt, zo vertelt hij. “Het ging om een lokaal energienetwerk op een luchthaven voor het opladen van elektrische voertuigen in de nacht. Dat concept kun je ook vertalen naar een industrieterrein, dacht ik. Ik heb die spreker uitgenodigd en wij hebben onze kennis aan zijn concept toegevoegd. Binnenkort gaan we samen pitchen bij een van onze opdrachtgevers. Dat is een heel concreet voorbeeld van wat het WCM-netwerk kan opleveren. Je moet het wel zelf zien en ermee aan de slag.”

Homij is een grote organisatie die veel kennis bezit, toch is deelname aan WCM nuttig, legt Boslooper uit. “Binnen Homij hebben wij als VWVB zoals gezegd een voortrekkersrol. Onze opdracht is om een stap voor te lopen op de andere vestigingen. Dat kun je proberen te doen met je eigen mensen en wellicht kom je ver, maar je blijft in je eigen visie hangen. Door samen te werken en te leren in een netwerk kun je beter ontwikkelen en vernieuwen. Ik ben niet bang voor concurrentiegevoeligheid, de kennis die je opdoet moet je toch vertalen naar je eigen organisatie. Door elkaars kracht te gebruiken en zelf ook te delen ga je sneller en beter.”

‘Door samen te werken en te leren in een netwerk kun je beter ontwikkelen en vernieuwen’


Lancering van het nieuwe kennis- en learningplatform:
WCM Vector
Klaas Bos van PDM werd tijdens het WCM jaarevent in het zonnetje gezet, omdat hij de naamgever is van onze nieuwe kennis- en learningplatform. Tot voor kort was de werktitel WCM loket, inmiddels dus gelanceerd als WCM Vector. Hiermee is werkpakket 3 van Fieldlab SAMEN in een nieuwe fase terecht gekomen. Sinds 2015 is erg veel kennis ontwikkeld binnen de fieldlabs. Om alle kennis gestructureerd te verspreiden richting de achterban is WCM, op aangeven van de leden, begonnen met het opzetten van een kennis en learning platform. Dit platform is gelanceerd tijdens het WCM Jaarevent op 5 oktober.Het platform biedt gebruikers toegang tot de gevalideerde kennisproducten op het gebied van onderhoud en asset management. Bovendien kan men via het platform in contact komen met de experts achter een kennisproduct. De eerste 6 gevalideerde kennisproducten van Fieldlab SAMEN staan er inmiddels ook op. Naast de eerste kennisproducten vanuit andere innovatieprojecten van WCM.Het platform is constant in ontwikkeling. De stip op de horizon is om een learning community op te bouwen voor de gehele (inter-)nationale onderhoudssector, waar gebruikers en experts kennis uitwisselen en waar nieuwe ideeën worden gegenereerd. De basis hiervoor ligt er nu, maar we zijn al hard aan het werk om de functionaliteit van WCM Vector uit te breiden.

Chainable gestart in het MKB Living Lab
Onlangs heeft ook Chainable de start gemaakt binnen het MKB living lab van Fieldlab SAMEN. Chainable biedt circulaire keukens aan via een Kitchen-as-a-service model. Deze keukens zijn volledig modulair opgebouwd en kunnen eenvoudig hergebruikt worden. Om de status van gebruikte keukens en keukenonderdelen te kunnen monitoren, is het werken met sensoren hierin een belangrijke stap. Daarom voorziet Chainable ook veel mogelijkheden voor het inzetten van smart maintenance voor zowel het effectiever maken als het verduurzamen van hun huidige onderhoudsprogramma. Ze hebben dan ook duidelijke ambities om hier stappen in te zetten. Dit is de reden dat ze deelnemen aan Fieldlab SAMEN in het MKB Living Lab.Door middel van een interactieve workshop (kennisproduct 0) werd er een analyse gemaakt van de ambities op gebied van SMART maintenance en werd in kaart gebracht waar de grootste drempels zitten voor het verder uitrollen van SMART maintenance. Zo kwam er uit de sessie naar voren dat er bijvoorbeeld nog veel winst te behalen is in de manier waarop contracten worden opgesteld en het omzetten van ruwe data vanuit de sensoren naar actionable data. Aan de hand van deze analyse worden de kennisproducten gekozen waarmee Chainable de komende tijd aan de slag zal gaan. We wensen Chainable veel succes in het MKB Living Lab!Wil je ook aansluiten bij het MBK Living Lab? Neem dan contact op met David de Witt via samen@worldclassmaintenance.com of 06 – 10 42 31 05

SAMEN Werkt!

De afgelopen periode:
– Is hard gewerkt aan werkpakket 3 en is tijdens het WCM jaarevent WCM Vector gelanceerd
– Zijn de eerste MKB Bedrijven van start gegaan in het MKB Living Lab
– Is VolkerWessels Vastgoedbeheer aangehaakt bij Fieldlab SAMEN
– Is kennisproduct 14 gereed gemaakt voor validatie
– Is de connectie gemaakt met de Digitale Fabriek (BIC Eindhoven) en Smart Connected Supplier Network (BIC Eindhoven) waar een link wordt gemaakt met kennisproduct 2
– Zijn we samen met Fontys in een leuk artikel in Regio Business onder de aandacht gebracht en in een podcast.


Gezocht: Living Labs die aan de slag willen met kennisproduct 14, Logboek aanwezige data

‘Logboek aanwezige data’ heeft als doel aanwezige (nog onbekende) data uit de installatie te onttrekken uit bronnen, de data om te zetten naar informatie voor CBM, en een beschrijving van de voorwaarden om de waarde van de aanwezige data te verbeteren.  

We zoeken partijen die het kennisproduct willen valideren door gewoon met het praktische stappenplan aan de slag te gaan. Het is vooral geschikt voor organisaties die al wel enigszins met data en condition based maintenance aan de slag zijn.
Het document voorziet in het doel, de doelgroep en rollen die profijt hebben van dit kennisproduct. Daarnaast vindt u voorbeelden uit de praktijk en een stappenplan als handreiking.

Een kwalitatief goed logboek aanwezige data is een belangrijk middel om waarde toe te voegen aan processen zoals Condition Based Maintenance (CBM) en Predictive Maintenance (PM).

In 8 uur tijd binnen 1 maand een mooie stap zetten op weg naar Smart Maintenance
4 sessies van 2 uur met een klein team, zijn meestal al voldoende om een volgende stap te zetten met de data die waarschijnlijk al beschikbaar is!

  1. Management advies: Stelt u een groep samen met de in de doelgroep-tabel (p5) genoemde rollen die aanwezig zijn in de organisatie en laat ze met het bijgaande stappenplan aan de slag te gaan.
  2. Investering: Vier sessies van twee uur zijn meestal voldoende, in een doorlooptijd van een maand. Dit geeft al een basisopzet van de aanwezige data in de organisatie.
  3. Ondersteuning: Het team van KP14 biedt u een uitleg vooraf en is een vraagbaak onderweg voor de scope van KP14. Natuurlijk afhankelijk van ieders job die we allemaal blijven uit oefenen. Wij kijken uit naar uw ervaringen en rekenen op een mooie opbrengst zoals de voorbeelden in de informatiedrager.

Laten we snel een afspraak plannen om een start te maken met de validatie van dit kennisproduct.

Meld je dan even bij Johan Treur, projectleider Fieldlab SAMEN, 06 – 55 75 89 73 of per mail jt@worldclassmaintenance.com

Met vriendelijke groet,J.G.M. (Johan) Treur
Projectcoördinator Fieldlab SAMENMobiel:            +31 (0) 6 55 75 89 73
E-mail:            jt@worldclassmaintenance.comTel kantoor:     +31 (0) 76 76 31 553
Adres WCM:     Boschstraat 35, 4811 GB Breda
Adres FME:      Zilverstraat 69, 2718 RP Zoetermeer
Web:               www.worldclassmaintenance.com