Fieldlab SAMEN met subsidiegevers
10 november 2020

Samen werken we aan organisatiebrede implementatie van Smart Maintenance, zodat het niet alleen bij pilots en experimenten blijft. Dit vraagt een aanzienlijke inhaalslag op het terrein van Sociale Innovatie. Daarom wordt in Fieldlab SAMEN vanuit ketensamenwerking gewerkt aan nieuwe organisatie- en verdienmodellen, andere processen en communicatievormen, nieuwe vormen van aansturing & leiderschap en een andere invulling van HR-vraagstukken.


Forming, Storming, Norming… en nu naar Performing, ook in Corona-tijd

Het is alom bewezen dat het vormen van samenwerkingsverbanden en het smeden van goed werkende teams enige tijd kost om effectief te worden. Ongeacht of dit nu om sportteams, werk of andere context gaat. De onderzoeken op dit gebied zijn uitgevoerd in de tijd dat teams nog fysiek bijeen mochten komen. Hoe is dat nu in Corona-tijd waarbij vrijwel alles online moet? Binnen Fieldlab SAMEN lijkt het er op dat bijvoorbeeld Tuckman’s theorie van de fases die je doorloopt in zo’n teamontwikkeling, ook in deze tijd gewoon van toepassing is.


Waar staan we binnen Fieldlab SAMEN?

Waar iedereen vorig jaar bij het schrijven van het plan van aanpak voor SAMEN nog overwegend vanuit het eigen perspectief begon aan dit project, beginnen de diverse werkgroepen de vraagstukken nu echt vanuit een gezamenlijk kader te benaderen. Ook wordt steeds duidelijker wat er van iedereen verwacht wordt. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Soms stapt er iemand uit het team, soms worden er mensen aan toegevoegd. Sommige werkgroepen hebben behoorlijke discussies over de scope van hun kennisproduct, anderen juist weer over de route naar het einddoel. Onlangs hadden we nog een goede discussie met de wetenschappelijke gewetens over hun precieze rol in het project (zie ook verderop in deze nieuwsbrief). Echter begint alles steeds meer te settelen, worden de verhoudingen duidelijker en begint iedereen steeds meer te wennen aan de wijze waarop het Fieldlab werkt. Kortom, de fase van ‘forming’ lijken we voorbij, een deel van de ‘storming’ fase hebben we volgens mij ook achter de rug en een aantal van de werkgroepen zitten inmiddels in de ‘norming’ fase, waarbij het goede nieuws is dat snel daarna ‘performing’ in beeld komt.

Teamvorming met meer dan 80 mensen in Corona-tijd

Inmiddels zijn er meer dan 80 individuen aangesloten bij dit Fieldlab, waarbij het grootste deel van de beschreven teamontwikkeling, dankzij Covid19, online heeft moeten plaatsvinden. In een meeting vorige week gaf één van de deelnemers nog aan dat hij het gros van de groep nooit in levende lijve had ontmoet. Tóch worden er hele interessante ervaringen, inzichten en veel kennis gedeeld. Dat is onder normale omstandigheden al een prestatie, laat staan in deze bijzonder tijd. Daar mogen we als groep best trots op zijn! Complimenten aan iedereen!


Sofon sluit zich aan bij Fieldlab SAMEN

Sofon is recent toegetreden tot World Class Maintenance. Tot op zekere hoogte is Sofon een bijzonder lid. Immers World Class Maintenance richt zich op de doelstelling 100% voorspelbaar onderhoud in de Nederlandse industrie. Sofon daarentegen levert softwareoplossingen die geplaatst kunnen worden in de categorie Configure-Price-Quote solutions oftewel CPQ oplossingen.

Sofon ondersteunt het configureren, calculeren en documenteren van de oplossing zoals door de klant wordt gevraagd en neemt daarmee een plaats in tussen een CRM en ERP oplossing.

Daarmee vervult een oplossing als Sofon een zeer belangrijke rol om te komen tot 100% voorspelbaar onderhoud. Op het moment dat machines of installaties worden geconfigureerd kan al rekening worden gehouden met de onderhoudbaarheid en kunnen bijbehorende service contracten ook worden geconfigureerd en aangeboden. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn extra sensoren in een installatie toe te voegen om daarmee het onderhoud te vereenvoudigen. Ook om de prijs van een service contract te bepalen is het nodig alle details van de aangeboden configuratie te kennen om zo te bepalen wat de te verwachten service inspanning zal zijn.

In een wereld die steeds meer beheersmatige karakteristieken krijgt, is kennis omtrent ‘as delivered’ en ‘as maintained’ belangrijk. Zeker nu een aantal organisaties stappen gaan zetten op het gebied van servitisatie. Dit vormt voor Sofon een belangrijk speerpunt. Temeer omdat een aantal klanten van Sofon deze stap willen gaan nemen. Servitisatie vraagt wel om een volledig beeld van het onderhoudsdomein. Niet enkel de ‘as designed’ informatie is dan belangrijk doch ook de informatie over bijvoorbeeld de onderhoudsgevoeligheid van componenten die in een product gebruikt worden. Sofon biedt vandaag de dag de mogelijkheid om service vraagstukken mee te nemen in het offerte proces. Echter servitisatie vraagstukken vragen wellicht om een uitbreiding van de bestaande Sofon functionaliteit om te komen tot volledige servitisatie aanbiedingen.


SAMEN Werkt!

De afgelopen maanden:
– hebben we weer 4 productieve CoP’s gehad (2 hybride en 2 volledig online)
– zijn er tientallen meetings geweest met kleinere werkgroepen
– zijn de eerste interviews met de Living Labs gehouden
– is de Sharepoint omgeving gaan leven (en gebruikt door vrijwel door alle teams)
– is Marel als 7e Living Lab toegetreden tot het Fieldlab
– heeft er een meeting met de ‘wetenschappelijke gewetens’ plaatsgevonden
– zijn er 5 studenten van Fontys gestart met hun opdracht binnen SAMEN


Wetenschappelijk geweten

Wat is eigenlijk de rol van een wetenschappelijk geweten? Deze vraag stond centraal tijdens de meest recente meeting met de wetenschappelijk gewetens van SAMEN:

  • Rob Basten (TU/e) – Smart Data
  • Henk Akkermans (TiU) – Smart Business
  • Yvonne Kirkels en Chris Maliepaard (Fontys) – Smart Work
  • Max Louwerse en Mirjam Sieslink (TiU) – Smart People

Deze rol is nieuw bedacht binnen SAMEN. Dat geeft enerzijds ruimte voor invulling, maar roept ook de vraag op om duidelijkheid. In een goede dialoog zijn we gekomen tot feitelijk 3 rollen:

  1. Quality Assurance: De belangrijkste rol van een wetenschappelijk geweten is om binnen de Community of Practice (CoP) te bewaken dat de kennisproducten op een zodanig niveau worden ontwikkeld en gevalideerd dat ze breder in de industrie bruikbaar zijn.
  2. Toegang tot wetenschappelijke inzichten en onderzoeken: Het is niet de bedoeling dat we het wiel opnieuw gaan uitvinden. De wetenschappelijk gewetens kunnen ons in dat kader helpen bij het vinden van, of de weg wijzen naar, reeds bestaande content, onderzoeken, modellen, etc. die we kunnen gebruiken als input of bronmateriaal. Ook hebben ze natuurlijk veel kennis van validatieprocessen.
  3. Nieuw fundamenteel onderzoek: Als blijkt dat er nieuw fundamenteel onderzoek nodig is op een bepaald gebied, kunnen de wetenschappelijk gewetens hier uiteraard een rol in spelen. Zelf zullen ze ons er ook pro-actief op attenderen als er nieuw interessant en relevant fundamenteel onderzoek plaats vindt, waar de betrokken partners binnen SAMEN mogelijk baat bij hebben.
    Aangezien de wetenschappelijke gewetens deze rol onbezoldigd vervullen, is met hen afgestemd dat ze zelf aangeven in welke werkgroepen ze actief deelnemen. Ze proberen sowieso zoveel mogelijk bij de CoP’s aan te haken om van daaruit hun QA-rol te vervullen. Waar gewenst, kunnen we hen uiteraard benaderen.

Upcoming events

27 november: Startmeeting WP3 – WCM Loket (09.00 – 10.00 uur)
11 januari: Wetenschappelijke gewetens (15.00 – 16.00 uur)
28 januari: Jaarevent SAMEN (hele dag)
– CoP Smart Data
– CoP Smart Business
– CoP Smart Work
– CoP Smart People


Meld je aan voor de Nieuwsbrief Fieldlab SAMEN of voor meer informatie bij projectleider Johan Treur.

Fieldlab SAMEN