november 2017

Samen met de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, de FME, probeert WCM het onderwerp Smart Maintenance op een verdiende belangrijke plaats op de politieke agenda te krijgen. Dit geldt met name voor de infrasector omdat de overheid daar de belangrijkse asset beheerder is. Het gaat dan om ongeveer 140.000 km aan openbare weg, er zijn 1500 bruggen en er ligt voor ongeveer 7000 km aan spoor, daarnaast is er ook ongeveer 110.000 km openbaar riool dat beheert moet worden. Genoeg assets om slim te beheren dus.

Er zijn gedurende het jaar regelmatig zogenaamde MIRT-overleggen (MIRT staat voor ‘Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport’). Voor het overleg van 11 december, hebben wij een brief verstuurd, met daarin deze boodschap:

In het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de Toekomst’ is het streven naar een slim en duurzaam vervoerssysteem opgenomen. Ook wordt er de komende jaren extra in infra geinveesteerd. De verwachting is echter dat de regeerakkoordplannen niet alle knelpunten zullen oplossen. Feit blijft dat de NL infra voor een groot deel verouderd is. Kijk bijvoorbeeld naar de problemen rond de Merwedebrug van eind 2016. Om de beschikbaarheid van de NL infra op peil te houden, zullen we alle zeilen moeten bijzetten. Wij pleiten dan ook voor een nieuwe mobiliteitsprogramma dat zich uitstrekt tot een slimme aanpak van het onderhoud (Smart Maintenance). Met nieuwe technologie zoals big data, internet of things, sensoren en economische innovatie kunnen we op vernieuwende en zeer efficiente wijze onze infrastructuur beter onderhouden. Wij vragen u er bij het kabinet op aan te dringen om de kansen van Smart Maintenance nader te onderzoeken.

Deze boodschap wordt goed ontvangen, voornamelijk door het CDA en D66. Een voorbereidende afspraak is in de maak.

Daarnaast proberen we op het onderwerp Defensie, de sector waar de overheid ook een grote asset eigenaar is, ook het onderwerp Smart Maintenance hoger op de agenda te krijgen.

Dit proces wordt uiteraard vervolgd.

Projecten