Winnaars WCM Maintenance Innovation Awards 2019
17 oktober 2019

De winnaars van de WCM Research Awards 2019 zijn tijdens het WCM Jaarevent op 8 oktober bekend gemaakt. Loes Bekker(TU Eindhoven) wint de WCM Bachelor Award, Rolf Gelpke (Universiteit van Twente) wint de WCM Master Award en Bram Westerweel (TU Eindhoven) wint de WCM PHD Award.
Jaarlijks reikt World Class Maintenance deze scriptieprijzen uit aan de beste bachelor-, master- en PHD-scriptie op het gebied van onderhoud.

WCM-directeur Henk Akkermans reikte, na het presenteren van de juryrapporten, een feestelijke Award Cheque en mooie bos bloemen uit aan de trotse winnaars.

BACHELOR Award: Loes Bekker (TUe): Remaining Useful Life Prediction of Velara X-ray Tubes 

Loes Bekker heeft een bijzonder leesbare bachelorscriptie geschreven die ruimschoots het niveau van menig master thesisscriptie overstijgt. Voor Philips heeft ze een procedure ontwikkeld die de Remaining Useful Life bepaalt voor een type generator die in zo’n 60% van de installed base van alle X-ray machines bij Philips zit, dus een wel zeer praktijkrelevant onderwerp. Tot dan was er geen systematisch RUL-schattingsmodel bij Philips hiervoor.  Ze heeft netjes de geijkte statistische technieken gebruikt, zoals verwacht mag worden. Verrassend goed vindt de jury dat ze hierdoor constateerde dat er eigenlijk tenminste twee groepen van systemen waren en dat dus één evaluatiemeetlaat niet werkte. Voor de ene groep was de RUL-schatting te pessimistisch, voor de andere juist veel te optimistisch. Hierdoor is Philips zich gaan realiseren dat een one size fits all-aanpak niet de juiste is. Heel knap voor een bachelorscriptie!

 

MASTER Award: Rolf Gelpke (UT): Integrating Sustainability in Asset Management Decision Making: a case study on streamlined life cycle assessment in asset procurement.

Rolf Gelpke is er als student in geslaagd voor Liander een zeer complex vraagstuk zo simpel mogelijk (maar niet simpeler dan dat) te maken: Hoe integreer je als bedrijf duurzaamheid in investeringsbeslissingen? Dit is voor Liander een vraag van groot belang aangezien een groot aandeel van de negatieve impact die veroorzaakt wordt door Liander’s assets voortkomt uit processen die niet onder Liander’s verantwoordelijkheid vallen, maar onder die van haar leveranciers. Liander kan wel het ontwerp van de assets indirect beïnvloeden door middel van haar specificaties. Hiervoor heeft Rolf een slimme en vernieuwende procedure ontwikkeld, die gebaseerd is op formele modellen maar toch (of juist daardoor?) praktisch bruikbaar is voor Liander.
Liander heeft aangegeven dat men voornemens is de aanpak van Rolf Gelpke te gaan gebruiken om investeringen te evalueren. Over zijn scriptie heeft hij al een paper gepresenteerd op een wetenschappelijke conferentie en daarvoor een best paper award gewonnen. Kortom: wetenschappelijk vernieuwend en maatschappelijk relevant werk.

 

PH.D. Award:  Bram Westerweel (TUe): Design and Control of Capital Goods Service Supply Chains with Additive Manufacturing

Bram heeft in 2015 al de WCM Master Thesis Award gewonnen. Afgelopen mei heeft hij zijn proefschrift over het 3D-printen van reserveonderdelen succesvol verdedigd aan de Technische Universiteit Eindhoven. 3D-Printing is een zeer actueel onderwerp met een groot potentieel voor onderhoud en reserveonderdelenmanagement, maar met nog weinig gedegen wetenschappelijk werk in dat veld. Hij behandelt verschillende onderwerpen met verschillende methodologieën.
De praktische toepasbaarheid van Bram’s werk blijkt duidelijk uit Hoofdstuk 3, dat betrekking heeft op de UN Vredesmissie in Mali, waar het verkrijgen van reserveonderdelen begrijpelijkerwijs een tijdrovende procedure vereist, terwijl snelle operationele beschikbaarheid een zaak van leven en dood kan zijn.
Voor de theoretische kwaliteit van een Ph.D. Thesis geldt dat de ultieme toets voor proefschriften bij de wetenschappelijke tijdschriften ligt, waarnaar delen van het werk opgestuurd worden. Hier is Bram’s lijst zeer veelbelovend, met klinkende namen van toptijdschriften. Echter, juist omdat ze ‘top’ zijn, is vaak het afwijzingspercentage hoog en de doorlooptijd lang, dus hierop kunnen we ons oordeel niet baseren. Evenwel, was onze jury zelf zeer onder de indruk van het fascinerende onderwerp, de formele onderbouwing van Bram’s werk en de vernieuwende slimme procedures die eruit voortkomen. Al met al kan de jury niet om Bram’s scriptie heen, dus dit wordt de tweede maal dat hij een WCM Award wint. Hulde!