Prijswinnaars WCM Research Awards 2020
6 oktober 2020

De winnaars van de WCM Research Awards 2020 zijn vandaag, op 6 oktober, per post verrast met de Award cheque en een bos bloemen. De jaarlijkse feestelijke uitreiking zou plaatsvinden tijdens het WCM Jaarevent 2020, maar helaas hebben wij gezien de persconferentie op 28 september met de nieuwste coronamaatregelen moeten besluiten ons jaarevent dit jaar te annuleren.

Prijzen voor de meest innovatieve onderzoeken

Jaarlijks reikt World Class Maintenance deze scriptieprijzen uit aan de beste bachelor-, master- en PHD-scriptie op het gebied van onderhoud.

De leden van de vakjury, Angelien van Boxtel (RWS), Lex Daan (Avans, em.) en Henk Akkermans (TiU, WCM, voorzitter) hebben als winnaars gekozen:

  • Wim van Eldik (Universiteit van Twente) wint de WCM Bachelor Award
  • Peter Verleijsdonk (TU Eindhoven) wint de WCM Master Award
  • Michiel uit het Broek (Rijksuniversiteit van Groningen) wint de WCM PHD Award

De juryrapporten van de WCM Research Awards 2020

BACHELOR Award: Wim van Eldik (University of Twente): On the application of usage severity based maintenance for military

De scriptie van Wim van Eldik overstijgt het niveau van een Bachelorscriptie. Hier vindt een grondige analyse plaats die voortbouwt op resultaten van eerder werk, wat goed is, maar die ook zelf de nodige zaken toevoegt aan onze kennis. Hoe belangrijk de vorm van een zandkorrel is voor de conditie van een CV90-infanteriegevechtsvoertuig, het blijft mooi om te lezen. De wiskunde van deze scriptie is goed, maar zo is ook de toepasbaarheid. De auteur weet qua data goed te roeien met de riemen die er zijn, en die zich op het niveau van de hele populatie bevinden, maar weet ook aan te geven wat er mogelijk zou zijn als er meer data beschikbaar zouden zijn over het feitelijke gebruik en de conditie van specifieke voortuigen. Bij een defensieorganisatie die aan de vooravond staat van het aanschaffen van meerdere typen systemen waarvoor dit laatste geldt, is dat zeer relevante informatie.

 

 

MASTER Award: Peter Verleijsdonk (TUe): Condition-based maintenance under uncertain failure mechanisms at NS

De jury was onder de indruk van dit werk, dat het niveau van een master scriptie overstijgt. Het type modellen dat hier onderzocht wordt, systemen met niet-observeerbare degradatieprocessen, en met adaptieve ‘failure thresholds’, is technisch sterk vernieuwend en maatschappelijk erg belangrijk tegelijkertijd. Dit maakt de combinatie van wiskundige grondigheid en management relevantie die deze scriptie kenmerkt, des te lovenswaardiger. Uitrekenen hoeveel je moet investeren om beter te kunnen voorspellen: het is technisch vernieuwend maar ook buitengewoon welkom in praktijk¬situaties, m.n. voor de beslissers op strategisch niveau.

 

PH.D. Award: Michiel uit het Broek (RUG): Condition-based production and maintenance decisions

Hier ligt een thesis die opvalt door haar uitgebreidheid en haar niveau en diepgang, en een vertaling naar wetenschappelijke publicaties die uitzonderlijk is in zowel kwaliteit als kwantiteit. Maar uiteindelijk is het voor de jury toch meteen al Michiel uit het Broek’s keuze van onderwerp waar we het meest enthousiast over werden en gebleven zijn. Onderhoud en productie leven al weer een paar decennia in deels aparte werelden, maar door de beschikbaarheid van conditie-informatie worden ze weer bij elkaar gebracht. Hoe, en op welke verschillende manieren, dat laat dit proefschrift uitmuntend zien. Als je weet dat onderhoud snel nodig is, maar niet mogelijk of te duur is, dan zal een lagere belasting vaak leiden tot efficiënter onderhoud; bijvoorbeeld later en in combinatie met ander onderhoudswerk. Maar hoe krijg je een lagere belasting? Door aanpassingen in de productie. In de context van offshore wind farms, waar je niet ‘even’ naartoe vaart, een zeer relevant vraagstuk. Onze samenleving investeert miljarden in deze vorm van energieopwekking, en de meeste kosten na installatie zijn onderhoudskosten. De meeste productieverliezen komen door suboptimaal onderhoud. Deze thesis bouwt voort op veel goed onderzoek, maar zal zelf ook weer een basis vormen voor veel praktisch toepasbare kennis in de context van wind op zee, maar vast ook bij tal van andere onderhoudsintensieve productiesystemen.