3 november 2022

Met duizenden assets, twaalfhonderd kilometer keringen, duinen en dertienduizend kilometer watergangen is het een uitdaging om alle assets en de staat waarin deze verkeren volledig en continu in beeld te hebben, vertelt Valérie le Gallou van Hoogheemraadschap van Rijnland. “Ons lidmaatschap van WCM en de samenwerking in Fieldlab CAMINO helpt ons daarbij, richting predictive maintenance.”

Schoon water en droge voeten

Hoogheemraadschap van Rijnland beheert het water in het gebied tussen Velsen en Gouda, een gebied van zo’n 1.100 vierkante kilometer. Het hoogheemraadschap zorgt voor waterveiligheid, voor voldoende water, schoon en gezond water en waterzuivering. Alles voor een duurzaam, waterrijk leefgebied, waar we ook in de toekomst nog kunnen wonen, werken en genieten. Er werken circa negenhonderd medewerkers bij Rijnland. Een kleine 150 daarvan werken in het onderhoud, verdeeld over zes teams: onderhoudsmanagement, een bedrijfsbureau, en vier operationele teams.

Van complex tot heel eenvoudig

In het watersysteem malen 365 kleinere poldergemalen het water uit de tweehonderd polders naar de vier grote boezemgemalen die het water afvoeren naar de Noordzee. Naast het boezemstelsel beheert Rijnland dertienduizend kilometer watergangen en duizenden assets als sluizen, stuwen, inlaten en duikers. “Daarnaast hebben we nog 19 zuiveringen, 85 rioolgemalen en 250 kilometer persleidingen. Dus allerlei soorten assets, van complex tot heel eenvoudig, maar dus wel in grote aantallen.”

Samenwerking

“De concrete aanleiding om ons aan te sluiten bij WCM was om gestructureerd samen te werken met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HNK) en Waternet op het gebied van predictive maintenance. Samen zijn we een deelproject gestart in Fieldlab CAMINO om het uitvallen van en het benodigde onderhoud aan (riool)gemalen te kunnen voorspellen. Hoe gebruiken we bestaande data? Welke nieuwe sensoren moeten we toepassen? Hoe maak je stappen in een innovatieproces? Wat leer je van elkaar, ook over wat niet werkt? Dat soort onderwerpen pakken we samen op.”

‘WCM biedt structuur in de samenwerking en het innovatieproces’ – Valérie le Gallou, Hoogheemraadschap van Rijnland

Gestructureerd stappen zetten

Na een kennismakingsperiode om aan elkaar te wennen, zijn er inmiddels risicoanalyses van de (riool)gemalen gemaakt. “Die kunnen we nu vergelijken en we leren hierdoor van elkaar. Op basis van deze eerste resultaten bepalen we wat de volgende stap moet zijn. Dit wel met het Camino-proces als leidraad.”

Waterschappen werken al op diverse manieren samen, onder meer in het Waterschapshuis. Le Gallou ziet het WCM-lidmaatschap op een ander niveau toegevoegde waarde leveren. “De samenwerking met andere waterschappen is veelal op een hoger abstractieniveau wat zeker heel belangrijk is voor de (middel)lange termijn. Binnen Fieldlab CAMINO werken we samen aan specifiekere onderwerpen in kleine groepen waardoor je sneller kleine doch hele concrete stappen kunt zetten.”

Ook brengen

Rijnland komt niet alleen ‘halen’, zegt Le Gallou. Binnen Rijnland is namelijk een projectgroep actief rondom datagestuurd onderhoud. “Er lopen verschillende initiatieven die moeten helpen om voorspellend onderhoud mogelijk te maken, onder meer met dashboards, slimme meters en machine learning. We hebben een Asset Health Indicator (AHI) ontwikkeld en dit soort kennis en nieuwe oplossingen brengen wij mee naar het fieldlab.” Hoogheemraadschap van Rijnland ondersteunt ook een nieuw onderzoek dat in januari 2023 start aan de Tilburg University naar state of the art predictive maintenance.

“Wij zijn blij met WCM omdat het structuur biedt in de samenwerking en het innovatieproces. Het helpt ons om vooruitgang te boeken bij het ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Dit soort initiatieven leveren daaraan een bijdrage. Het zorgt ervoor dat je het beste uit bestaande middelen haalt.”