Smart Maintenance Skillslab
1 oktober 2020

Smart Maintenance Skillslab BrabantHet Smart Maintenance Skillslab deelt de resultaten van het eerste loopjaar. Het Skillslab project brengt onderwijs (Hogeschool Avans Breda en ROC Tilburg) en bedrijven (Actemium, Dimensys, Kuehne + Nagel en Stork) samen om te identificeren wat de benodigde skills zijn voor de onderhoudsmonteurs van de toekomst en om ervoor te zorgen dat deze skills in (nieuw) onderwijs gedoceerd gaan worden.

Hoe ontstaat een Skillsgap?

Om een activiteit goed uit te kunnen voeren, heeft een mens competenties, kennis en vaardigheden nodig. Om bijvoorbeeld een technische tekening te kunnen maken, heeft een persoon ruimtelijk inzicht en creativiteit nodig (competentie), moet de persoon bekend zijn met de richtlijnen voor technische tekeningen (kennis) en moet de persoon vaardig zijn met de tekensoftware (vaardigheid).

Een skillsgap kan ontstaan door een toename in de behoefte aan skills – een technologie wordt opgeschaald, de vraag naar een product neemt toe (en dus de gewenste productiecapaciteit), na een onderhoudsstop worden technische tekeningen aangepast, etc. – of door een afname in het aanbod van skills – mensen gaan met pensioen, switchen naar een ander beroep of verleren de skills door ze weinig te gebruiken.

In het Skillslab project zijn wij met name geïnteresseerd in de skills van de monteur van de toekomst. Een monteur die ondersteund wordt door Augmented Reality, werkt met digitale werkinstructies en neemt onderhoudsbeslissingen op basis van conditie-informatie. Welke skills moeten nog onderwezen worden om deze monteur zijn werk goed uit te kunnen laten voeren en hoe kunnen we dit het beste onderwijzen?

Uitvoeren van onderhoud ondersteund door AR

In het voorjaar van 2020 bleek dat Augmented Reality (AR) ideaal kan zijn om monteurs op afstand te ondersteunen. Als het niet efficiënt – of toegestaan – is om fysiek bij elkaar te zijn, kan een ervaren monteur toch op afstand meekijken en support geven. Bij weinig bedrijven is AR al op grote schaal doorgevoerd, maar veel organisaties zijn gestart met pilots om te onderzoeken en ervaren wat de meerwaarde is.

In het Skillslab project is door drie studenten van Avans, in samenwerking met Stork, Actemium en Kuehne + Nagel, een pilot uitgevoerd met 20 monteurs van Stork en Kuehne + Nagel. Het doel van de pilot was om waar te nemen welke vaardigheden de medewerkers beheersen en welke zij nog missen. Uit de testresultaten is gebleken dat iedereen, jong en oud, het hele scenario succesvol heeft doorlopen. De jongere generatie had minder begeleiding nodig met het uitvoeren van de taken en namen dan ook zelf het initiatief om stappen uit te voeren. De oudere generatie was iets voorzichtiger. Maar, voor alle monteurs geldt: met een training van ongeveer 1 dag moeten zij in staat zijn om te kunnen werken met de AR app (Fieldbit in dit geval). Waarschijnlijk is er aanvullend nog training – en ervaring – nodig met het structureel werken met een AR-bril/tool in de praktijk, het opzoeken van informatie met de AR-bril in de eigen IT-systemen en in het helder communiceren met de monteur die op afstand ondersteunt. Maar, de werkhypothese is: deze skillsgap moet te overkomen zijn!

Meer in het rapport Skills voor AR

Welke skillsgap ervaart de maintenance sector?

Wie kan er beter een uitspraak doen over de Skillsgap dan de bedrijven in de onderhoudssector zelf? Precies. Daarom hebben twee studenten van Avans dit voorjaar een survey gehouden onder onderhoudsafdelingen in Nederland om te vragen hoe lastig het is een vacature te vullen (en voor welke functies dit het lastigst is), hoe groot de in- en uitstroom is binnen het personeelsbestand en naar welke nieuwe kennis en vaardigheden veel behoefte is.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat er met name nieuwe kennis en vaardigheden benodigd zijn voor de nieuwe (smart maintenance) technologieën – het wordt digitaler – en dat er nieuwe kennis benodigd is voor de toenemende regelgeving omtrent veiligheid en duurzaamheid. Gemiddeld genomen blijven vacatures zo’n 3 maanden open staan, waarbij de functies Reliability engineer, Onderhoudsmonteur/technicus en Werkvoorbereider het langst open staan. Met name het aantrekken van jongeren naar de onderhoudssector is de (landelijke) uitdaging. Maar, mogelijk helpt de ontwikkeling in smart maintenance technologieën om de sector – in de ogen van jongeren – nog aantrekkelijker te maken!

De resultaten van het onderzoek Skillsgap: Behoefte Maintenance sector

Een overzicht van digitale onderwijsmethoden

Niet alleen de technologische mogelijkheden voor de mogelijkheden voor de onderhoudssector zijn toegenomen, ook de technologische mogelijkheden om te leren! Virtual Reality (VR), 360° films, MOOC (Massive Online Open Courses) en learning platforms zijn enkele voorbeelden hiervan. Om de bomen tussen het bos te blijven zien, heeft ISPT een overzicht gemaakt van de digitale onderwijsmethoden en de best practices hierin.

Overzicht digitale onderwijsmethoden en best practices in de White paper digital learning

Meer informatie

Meer informatie over de uitgevoerde pilots en onderzoeken via Roland van de Kerkhof, projectleider van het Smart Maintenance Skillslab.