10 mei 2022

Bij smart maintenance denkt de gemiddelde persoon aan data, sensoren en digitalisering. En natuurlijk zijn dat belangrijke aspecten van slim onderhoud. Maar volgens Martijn Marijnen van Croonwolter&dros zijn het niet de enige manieren om onderhoud slimmer te maken. Soms is slim zijn namelijk gewoon logisch nadenken.

“Voor mij is smart maintenance geen doel op zich, maar een middel om efficiënter te werken.” – Martijn Marijnen, Croonwolter&dros

“Met de stelling dat we onderhoud slimmer moeten aanpakken, kan niemand het NIET eens zijn. Het is altijd goed om jezelf en je processen te verbeteren. Voor mij zit er alleen een verschil tussen data zien als het nieuwe goud, en daadwerkelijk je werk slimmer doen. Dat laatste kan namelijk op allerlei manieren. Ja, digitalisering en datagedreven werken horen daarbij. Maar ervaren monteurs op pad sturen omdat je weet dat ze het asset op hun duim kennen, is net zo slim. Ik wil toewerken naar een werkwijze waarin we het beste van deze twee werelden combineren.”

Standaardisatie in de infrasector

Eén van de uitdagingen waar Martijn zich voor inzet, is standaardisatie in de sector. Hij vertelt: “De infrasector werkt veelal met aanbestedingen. In de praktijk betekent dit dat het ene bedrijf 10 of 20 jaar het onderhoud van een brug, tunnel of sluis verzorgt, waarna een ander bedrijf dit overneemt. Vervolgens verzet de nieuwe partij een gigantische hoeveelheid werk om het onderhoud in te passen in hun eigen processen en systemen. Dat is ontzettend zonde van de tijd én het geld. Eén van mijn ambities is daarom om processen te standaardiseren, zodat iedereen ermee kan werken.”

“Als voorbeeld noem ik data. Bedrijven zien dit nu nog als waardevolle kennis. Ze hebben veel geld geïnvesteerd om het te verzamelen en willen het daarom bij zich houden. Maar in feite zit de intellectuele waarde niet in de data zelf, maar in wat je ermee doet. Ik pleit er daarom voor om de opslag van data te standaardiseren. Laat iedereen hetzelfde systeem gebruiken en maak dat makkelijk over te dragen. Komt er dan een nieuwe partij voor het onderhoud, dan kunnen ze de dataset in hun systeem zetten en meteen aan de slag gaan met hun analyses. Zo voorkom je verspilling van overheidsgeld en bied je veel sneller meerwaarde.”

Sinds het begin van 2022 is de landelijke stuurgroep van Fieldlab CAMINO uitgebreid. Martijn Marijnen is één van de nieuwe leden. Hij is programmamanager assetmanagement bij Croonwolter&dros. Vanuit zijn positie in de stuurgroep wil Martijn de infrasector in beweging brengen en helpen om het onderhoud aan assets slimmer en beter te doen. Namens Croonwolter&dros hoopt hij een bijdrage te leveren aan de praktische kant van de transitie richting voorspelbaar onderhoud.

Elkaar versterken

Met zijn deelname aan Fieldlab CAMINO hoopt Martijn om meer samen op te trekken met organisaties in de sector. Hij vervolgt: “Als branche staan we allemaal voor dezelfde uitdaging. We kunnen ervoor kiezen om met elkaar te blijven concurreren, maar dan blijf je op een basisniveau hangen. De ambities van de sector liggen veel hoger. Mijn voorkeur is daarom om kennis en ervaringen te delen, zodat we elkaar vooruit kunnen helpen. Ik geloof dat we hiermee de infra als geheel versterken.”

“Wat ik mooi vind aan CAMINO is dat je er samenwerkt met allerlei organisaties. Bij Croonwolter&dros focussen we ons normaal gesproken op de uitvoering in de praktijk. Maar via Fieldlab CAMINO hoor ik ook de perspectieven van bijvoorbeeld asseteigenaren en technisch dienstverleners. Dat helpt ons enorm om de behoeften van de sector nog beter in kaart te brengen. Dat we tegelijkertijd nieuwe kennis opdoen en werken aan innovatieve projecten, is een mooie bonus.”

Wij bedanken Martijn voor zijn bijdrage. Wil je meer weten over de nieuwe stuurgroep of heb je vragen over Fieldlab CAMINO? Stel ze aan projectleider Ruben Ogink via ro@worldclassmaintenance.com.