16 mei 2024

Op 13 mei jongstleden heeft WCM een rondetafelgesprek georganiseerd met enkele Platina-leden en academici uit acht verschillende landen, parallel aan de academische Spring Servitization Conference 2024. Het thema: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Environmental, Social, & Governance (ESG) – hoe kan de Nederlandse industrie zich hierop voorbereiden en hoe pakt de wetgeving in andere landen uit? Tijdens het rondetafelgesprek kwamen vele waardevolle inzichten naar voren over hoe bedrijven zich op de aanstaande regeling kunnen voorbereiden en duurzamer kunnen worden. We delen de top vier:

1. Digitalisering en duurzaamheid gaan hand in hand

Tijdens het rondetafelgesprek kwam naar voren dat digitalisering en duurzaamheid nauw met elkaar verweven zijn. De samenhang tussen deze twee begrippen wordt benadrukt in het “Twin Transition” concept. De Twin Transition verwijst naar de gelijktijdige vooruitgang van digitalisering en duurzaamheid, waarbij beide transformaties elkaar versterken. Het betreft de integratie van digitale technologieën in bedrijfsprocessen en het implementeren van duurzame praktijken om milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering te waarborgen. Deze dubbele transitie leidt tot efficiëntere, transparantere en duurzamere bedrijfsmodellen.

Innovatie op het gebied van voorspelbaar onderhoud is een belangrijke manier waar bedrijven in beide transities mee kunnen gaan. Door bijvoorbeeld slimme sensoren in te zetten, wordt niet alleen inzicht vergaard in de conditie van een asset of component, maar bijvoorbeeld ook in het energieverbruik en emissies. Deze real-time data stelt bedrijven in staat om processen te optimaliseren wat niet alleen goed is voor de levensduur van een asset of component, maar ook kan zorgen voor verminderde milieubelasting.

Het besef dat digitalisering en duurzaamheid hand in hand gaan is belangrijk in de context van CSRD en ESG. De CSRD vereist dat bedrijven uitgebreide en nauwkeurige gegevens rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Digitalisering speelt een sleutelrol bij het verzamelen, analyseren en rapporteren van deze gegevens.

2. Ketensamenwerking wordt nóg belangrijker

Tijdens de rondetafelsessie werd ook duidelijk dat ketensamenwerking steeds belangrijker wordt door de wetgeving rondom CSRD en ESG. Om aan de strenge eisen van deze regelgeving te voldoen is data delen binnen de keten cruciaal. Bedrijven moeten gedetailleerde en nauwkeurige informatie verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties, wat vaak data vereist van leveranciers, partners en andere ketenleden. Bijvoorbeeld, een fabrikant kan gegevens nodig hebben over de CO2-uitstoot van zijn toeleveranciers om een volledig beeld te krijgen van zijn eigen milieu-impact. Zonder toegang tot deze gegevens kunnen bedrijven niet voldoen aan de rapportagevereisten en hierdoor geconfronteerd worden met boetes of reputatieschade.

Dit heeft ook verstrekkende gevolgen voor het MKB binnen de waardeketen. Hoewel het MKB formeel meer tijd heeft om aan de CSRD te voldoen, moeten ze als onderdeel van een grotere supply chain toch relevante data aan hun klanten kunnen verstrekken. Grotere bedrijven, die onder de CSRD vallen, zullen hun toeleveranciers om gedetailleerde duurzaamheidsdata vragen om hun eigen rapportage te kunnen voltooien. Hetzelfde geldt voor dochterondernemingen; hoewel de moedermaatschappij verantwoordelijk is voor de CSRD-rapportage, zullen zij honderden datapunten van hun dochterondernemingen nodig hebben om aan de wettelijke eisen te voldoen. Dit betekent dat ook het MKB en dochterbedrijven nu al voorbereid moeten zijn op strikte dataverzameling en rapportage om de compliance van hun grotere partners te ondersteunen.

3. CSRD en ESG kunnen helpen het probleem van personeelstekorten op te vangen

CSRD en ESG kunnen bedrijven helpen om het probleem van personeelstekorten deels op te vangen door de nadruk te leggen op duurzaamheid en welzijn. Werknemers verlangen steeds meer van hun werkgever op het gebied van duurzaamheid, zoals het installeren van zonnepanelen of groene daken, samenwerken met duurzame partners, en goed zorgen voor het welzijn van werknemers. Bedrijven die actief bezig zijn met deze aspecten, verhogen de tevredenheid en het behoud van hun huidige werknemers. Een tevreden en betrokken personeelsbestand is minder geneigd om van baan te veranderen, wat de personeelsretentie verbetert.

Daarnaast maakt duurzaamheid een bedrijf aantrekkelijker voor potentiële nieuwe werknemers. Vooral jonge, net afgestudeerde kandidaten hechten veel waarde aan duurzaamheid en zoeken werkgevers die hun idealistische visie delen. Deze groep toekomstige werknemers beschouwt de duurzaamheidsprestaties van een bedrijf als een belangrijke factor in hun beslissing om ergens te gaan werken. Door zich te profileren als een duurzame en verantwoordelijke werkgever, kunnen bedrijven zich onderscheiden in de competitieve arbeidsmarkt en talentvolle werknemers aantrekken die waarde hechten aan duurzaamheid.

4. Welke bedrijven, sectoren en landen kunnen als frontrunner optreden?

Bedrijven en sectoren die goede frontrunners kunnen zijn op het gebied van duurzaamheid en compliance aan de CSRD en ESG, zijn vaak diegenen waar reputatie van groot belang is. Dergelijke bedrijven en sectoren streven ernaar om verder te gaan dan de wettelijke minimumvereisten en zetten in op vooruitstrevende duurzaamheidsprestaties. Minder bekende bedrijven richten zich daarentegen voornamelijk op naleving van de laatste wetgeving.

Een cultuur van veiligheid en naleving, zoals in de luchtvaartsector, kan een vergelijkbare impact hebben op duurzaamheid. De druk van goed geïnformeerde autoriteiten kan bedrijven stimuleren om hogere duurzaamheidsnormen te hanteren. Dit biedt kansen voor bedrijven die proactief anticiperen op deze eisen.

Sectoren zoals de farmaceutische industrie, die al gewend zijn aan strikte regelgeving en toezicht door autoriteiten, hebben een voordeel in het voldoen aan de CSRD en ESG-vereisten. Deze bedrijven hebben de infrastructuur en ervaring om frontrunners te worden in duurzaamheid en compliance.

Daarnaast spelen geografische factoren een rol. In landen waar de bevolking een sterke waardering voor de natuur heeft, zoals Zweden, zijn bedrijven vaak koplopers in duurzaamheid.