11 oktober 2021

De toekomst van assetmanagement is datagedreven. Daar gelooft bouwgroep BAM in. Maar om de omslag richting voorspelbaar onderhoud te maken, is meer nodig dan alleen data. BAM zet zich – samen met haar ecosysteempartners – in op het verbinden van data, technologie en domeinkennis. Geen hiërarchie meer tussen aannemers, onderaannemers en opdrachtgevers, maar een ecosysteem waarin iedereen partner is. Kitting Lee en Paul Brincker van BAM Infra Assetmanagement vertellen over hun aanpak.

Momenteel gebeurt onderhoud in de infrasector nog veelal traditioneel. Maar het tijdperk van hiërarchie loopt op zijn einde. Datagedreven assetmanagement is de toekomst. Althans, als je het aan BAM vraagt. Paul Brincker, lead digital transformation bij BAM, vertelt: “BAM gelooft enorm in de verandering richting datagedreven onderhoud. We zien dat hier een maatschappelijk vraagstuk ligt. Veel bedrijven zien het nog als experiment, maar voor ons is het meer dan dat. Het is een volwaardig onderdeel van de business. Mede daarom besloten we een paar jaar geleden om hier een team rondom op te zetten. Kitting was daar het eerste lid van. Inmiddels bestaat het team uit meer dan 20 mensen. Dit laat zien dat we hier serieus op inzetten.”

Samen meer waarde

Als director digital assetmanagement vervult Kitting Lee de rol van kartrekker. Hij vertelt wat zijn visie is op het onderhoud van de toekomst:

“Ik geloof enorm in de ketensamenwerking. Door alle projectpartijen te verbinden in een ecosysteem, lever je samen meer waarde dan elk blokje op zichzelf. Belangrijk is dat er in de keten geen sprake is van hiërarchie, maar van gelijkwaardigheid. Het is essentieel om van de schakel voor en na je te weten wat er belangrijk is in de samenwerking. Met die informatie kun je aansluiten.”

Het ultieme doel van een ecosysteem is dat iedereen er voordeel bij behaalt. De leveranciers, maar zeker ook de eindgebruiker. Kitting: “In een ecosysteem hebben we een lange termijn win-winsituatie voor ogen met elkaar. Je werkt samen aan ontwikkeling (co-creatie), zet je product of dienst samen in de markt (co-market) en levert samen aan de eindklant (co-sell). Iedereen levert in dat proces zijn eigen bijdrage. Voorheen vroegen we aan een leverancier om een X aantal sensoren te leveren. Nu vragen we hoe ze ons met hun sensortechniek het maximale voordeel kunnen bieden. Zo leveren we samen meerwaarde waar de eindgebruiker de voordelen van ervaart.”

Iedereen een puzzelstuk

BAM werkte al eerder mee aan de proeftuin van Sluis Eefde. Sinds dit jaar is het bedrijf officieel toegetreden tot World Class Maintenance. De wens om te verbinden is daar een belangrijke reden voor. Paul: “Bij Fieldlab CAMINO zijn veel verschillende partijen betrokken, elk met hun eigen expertise. We denken dat wij hier als bouwbedrijf nieuwe kennis aan kunnen toevoegen. Tegelijkertijd valt er ook een hoop kennis te halen. Bijvoorbeeld op het gebied van technologie, maar ook rondom de manier waarop CAMINO innovatie aanpakt.”

Kitting vult aan: “In voorspelbaar onderhoud heeft iedereen momenteel een stukje van de puzzel. De assetowner heeft data over de historie van een object, de aannemer heeft kennis over de aanleg ervan en de installateur weet alles over de techniek. Al die kennis moeten we samenbrengen om voorspelbaar onderhoud betrouwbaar en valide te maken. Zonder cijfers geen data driven onderhoud. Met een open samenwerking kunnen we als sector de volgende stappen zetten.”

Continu innoveren

Ondertussen zet BAM ook in op innovaties rondom smart maintenance. Paul: “Onlangs deden we mee aan een innovatiewedstrijd van de gemeente Amsterdam. Hiervoor ontwikkelden we een geavanceerde trillingsmeter. Dit apparaat meet de eigen frequentie van een constructiedeel. Zodra die frequentie afwijkt van de normaalwaarde, gaat er een signaal af. De inspecteur kan dan gaan kijken wat er aan de hand is.”

“Daarnaast werken we aan manieren om de informatie die we krijgen objectiever te maken. Dat doen we bijvoorbeeld in onze ADAPT-installaties. Hierin bundelen we data van het KNMI, Meteo en het Landelijke Meetnet Water en visualiseren / vertalen we inzichten naar stuurinformatie welke zichtbaar zijn op een telefoon, app of dashboard. Iedereen die meewerkt aan het project, heeft zo toegang tot veel meer informatie. Hierdoor kunnen we beter onderbouwde beslissingen nemen. Monteurs zijn enthousiast, omdat het hen veel tijd scheelt in het zoeken naar een oorzaak.”

Ook meedoen?

BAM was al eerder betrokken bij proeftuin Sluis Eefde. In het magazine over dit project lees je hier mee over (zie pagina 9 van 17). Voor de toekomst staat het bouwbedrijf open voor nieuwe ideeën. Om als sector verder te komen, geloven ze namelijk in een open samenwerking. Een samenwerking waarin je kennis en lessen deelt om samen naar digitaal assetmanagement te gaan. Wil je hieraan bijdragen? Neem dan contact op met Kitting Lee of Ruben Ogink, projectleider CAMINO.