Webinar SAMEN
27 mei 2020

4 CoP’s – 6 Living Labs – 22 kennisproducten – 28 organisaties – 50 deelnemers

Zijn de huidige 6 Living Labs voldoende om de beoogde 22 kennisproducten te kunnen valideren? En wie wil er meewerken aan het doorontwikkelen van de verschillende kennisproducten en het bouwen van testcases voor in de Living Labs? Deze vragen stonden centraal tijdens het webinar Fieldlab SAMEN op 27 mei.

Om de centrale vragen goed te kunnen beantwoorden, moesten alle 50 aanwezigen natuurlijk inzicht krijgen in de 6 Living Labs én in de 22 kennisproducten. Hieronder vind je een overzicht van de Living Labs en hun belangrijkste vraagstukken, die we gaan beantwoorden in de deelprojecten.
Na afloop werd duidelijk dat er voor alle deelprojecten interesse is. Goed nieuws, want dat betekent dat alle projecten opgestart kunnen worden. Ook bleek dat het gros van de aanwezigen inschatte dat de huidige 6 Living Labs voldoende ‘speelruimte’ geven om de kennisproducten te valideren. Mogelijk komen er een later stadium projecten bij en is uitbreiding van de Living Labs gewenst.

Om welke 6 living labs gaat het eigenlijk?

Living Lab A: Tata Steel Tubes Oosterhout – Adoptie voorspelbaar onderhoud
In de omgeving die Tata ter beschikking stelt, worden buizen geproduceerd voor diverse doeleinden. Fysieke productielijnen met onderhoud en ontwikkeling op mechanisch, elektrisch en chemisch gebied en rondom hardware en besturing in software. Er is best veel data beschikbaar, maar deze wordt nog niet ingezet voor voorspelbaar onderhoud. Dit lijkt alles te maken te hebben met een aantal onderwerpen die in SAMEN worden beetgepakt, zoals de daadwerkelijke businesscase hieronder bij kleinere en meer diverse assets zoals in de productielijnen in Oosterhout. Dit is een randvoorwaarde om voorspelbaar onderhoud daadwerkelijk toe te passen.

Living Lab B: Cargill – VR/AR implementatie
Cargill is binnen het Living Lab met name op zoek naar manieren om kennis die bij (ervaren) medewerkers in de hoofden is opgeslagen, te borgen voor de organisatie en op slimme manieren beschikbaar te stellen aan de nieuwe generatie onderhoudsmedewerkers. Waar voorheen iedereen uitgebreid getraind werd aan het begin van de carrière, is het nu misschien slimmer om bepaalde kennis ‘on demand’ via AR/VR-toepassingen ter beschikking te stellen. Waarom dan? Omdat ontwikkelingen veel sneller gaan en je niet alles meer als parate kennis beschikbaar kunt hebben. Bovendien werkt de nieuwe generatie vaak minder lang bij één en dezelfde werkgever. Daarom wil Cargill minder afhankelijk zijn van de kennis die bij mensen zit en optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die deze relatief nieuwe technologieën op dit vlak te bieden hebben.

Living Lab C: Spie – Transformatie OEM business model
Als Service Provider biedt Spie de mogelijkheid om bepaalde kennisproducten in verschillende omgevingen bij haar klanten in de service triangle (OEM – AO – SP) te valideren. Hierbij ligt de focus op de transformatie van het OEM-businessmodel. Dit Living Lab biedt de mogelijkheid om gebruikers vroegtijdig te betrekken in het ontwikkelproces en om de sociale en economische gevolgen van de introductie van nieuwe businessmodellen en kennisproducten goed te kunnen valideren.

Living Lab D: PDM/ABB – Autonome plant
In Living Lab D hebben de partijen PDM en ABB de handen ineengeslagen. De ambitie is om een autonoom bestuurbare en te onderhouden fabriek te realiseren. Dit begint bij fysieke omgevingen van klanten, waar ze stap voor stap de processen verder automatiseren. Zo zijn steeds minder mensenhanden in de fabriek zelf nodig. PDM en ABB zien in diverse omgevingen ruimte om de kennisproducten van SAMEN te gaan valideren, en omgekeerd om nieuwe kennis vanuit pilots te vertalen naar kennisproducten.

Living Lab E: Sitech Services – Schaalbare predictive maintenance
Sitech onderhoudt de infrastructuur van Chemelot. In het recente verleden is al veel geëxperimenteerd met elementen van Smart Maintenance. Om dit breder uit te kunnen rollen, is data een hele belangrijke component. Sitech presenteert haar framework voor Smart Data met daarin de volgende componenten:
(1) Data Availability
(2) Data Quality
(3) Data Integration
(4) Data Interpretation
(5) Data Security
Sitech is op zoek naar kennisproducten die het fundament onder deze 5 Smart Data-componenten versterkt.

Living Lab F: Waterschap De Dommel – Smart People
Dit waterschap heeft een enorme ‘speeltuin’ met assets die zij beheert, met 8 rioolwaterzuiveringen, 60 rioolgemalen, 1 slibverwerkingsinstallatie, 1 energiefabriek, 250 km afvalwatertransportleidingen, 1500 stuwen en 65 waterbeheergemalen. De uitdaging is om deze ‘assets’ zo slim mogelijk te blijven onderhouden. Hier geldt – net als bij Cargill – dat het technisch personeel veel kennis in de hoofden heeft wat het Waterschap graag graag op organisatieniveau zou borgen. En liefst ook op een slimme manier beschikbaar stellen aan de nieuwe generatie. Ook in dit Living Lab wordt dus gezocht naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld VR/AR-achtige toepassingen. Kennisproducten die helpen bij het bepalen hoe dit aan te pakken, in welke volgorde, etc. zijn meer dan welkom en kunnen getest worden binnen dit Living Lab.

Webinar SAMEN

22 deelprojecten

Om de beoogde 22 kennisproducten door te ontwikkelen en te valideren in de Living Labs, is in het webinar aangekondigd dat er 22 deelprojecten gaan starten. Tijdens de meeting is met een online tool geïnventariseerd wie aan welk deelproject mee wil doen. Dit vormt de basis voor de projectteams. Diegenen die niet aanwezig konden zijn, zijn van harte welkom om zich alsnog te melden bij Johan Treur via jt@worldclassmaintenance.com of via 06 – 55 75 89 73.

Aan de slag!

Na een fase waarin de feitelijke infrastructuur voor dit Fieldlab werd gebouwd, kunnen we nu écht van start met de projecten daarbinnen! Hopelijk mogen we snel weer op de verschillende locaties bijeenkomen, want dat was het enige dat we misten: een mooie rondleiding op een inspirerende locatie!