Smart Industry Fieldlab SAMEN
2 februari 2021

WCM Fieldlab SAMEN is tijdens het jaarevent SAMEN officieel Smart Industry gecertificeerd. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink overhandigde donderdag 28 januari het Smart Industry bordje aan Johan Treur, projectleider van Fieldlab SAMEN. In haar toelichting benadrukte Ineke het unieke karakter van SAMEN:

“Fieldlab SAMEN is het eerste niet-technisch georiënteerde fieldlab dat we een Smart Industry status toekennen, omdat we zien hoe lastig het is om de mogelijkheden van smart technologie goed in de keten te verankeren. Juist het samenwerken in de keten en het wegnemen van de barrières om dit soort technologieën verder uit te rollen, staat centraal in SAMEN, dus juichen we dit initiatief toe! Bovendien is dit ook voor het eerst in deze corona-tijd dat we weer een nieuw Smart Industry Fieldlab openen.”

Fieldlab SAMEN        Smart Industry

 

Ten overstaan van zo’n 40 aanwezigen mocht Johan, namens alle deelnemers aan het fieldlab, het bordje in ontvangst nemen. Inmiddels is fieldlab SAMEN uitgegroeid tot een samenwerkingsverband waarin 27 organisaties en zo’n 90 betrokken personen samenwerken. Het betreft voor het grootste deel partijen uit de proces- en de maakindustrie in combinatie met aantal kennisinstellingen en overheidsinstanties.

Smart Industry Fieldlab SAMEN

Communities of Practice ontwikkelen 22 kennisproducten

De rest van deze eerste jaardag stond vooral in teken van het matchen van de 22 kennisproducten en de 7 Living Labs. Hiervoor was een virtuele marktplaats ingericht via een online tool. In 22 kleinere werkgroepen vanuit 4 Communities of Practice wordt namelijk gewerkt aan het ontwikkelen van kennisproducten die gevalideerd worden in 7 Living Labs.

De Communities of Practice

  1. Smart Data
  2. Smart Business
  3. Smart Work
  4. Smart People

Inmiddels zijn de eerste kennisproducten zover dat ze gereed zijn voor validatie. Zo zijn er een aantal objectieve beslistools uitgewerkt, die gaan helpen bij het maken van de juiste en vooral objectieve keuzes om wel of niet Smart Maintenance toe te passen en op welke manier. Ook ligt er een eerste basis voor een Business Trust Architecture wat als een fundament moet gaan dienen onder het vertrouwen in de keten, of driehoek, van Original Equipment Manufacturers, Service Providers en Asset Owners. Er wordt ook hard gewerkt aan simulaties voor nieuwe businessmodellen en een aantal routekaarten en stappenplannen voor de invoering van Smart Maintenance oplossingen. Zo zijn er tal van voorbeelden van kennisproducten die momenteel ontwikkeld worden en binnenkort gevalideerd worden. Het doel is om ze daarna aan de industrie ter beschikking te stellen via het WCM loket.

Meer informatie

Bij de ontwikkeling en validatie van de kennisproducten komen we overigens nog genoeg uitdagingen tegen. Dus als jouw organisatie gelooft in open innovatie en een bijdrage wil leveren aan dit vraagstuk, neem dan zeker contact op met Johan Treur, Fieldlab SAMEN 06 – 55 75 89 73.