18 september 2023

logo WCM jaarevent 2023

fotografie PHOTED by Edwin Wiekens

De IMPACT van Smart Maintenance was dit jaar het thema van het WCM-jaarcongres. Het onderwerp was ook vertaald naar een stevig programma, met sprekers van Rijkswaterstaat en het EU-directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer, de uitreiking van de WCM IMPACT-award en vier dieptesessies.

Circa 130 maintenance professionals reisden op 13 september af naar Woerden waar host Jim Stolze het congres opende en al snel de eerste spreker introduceerde: Jalila Essaïdi, onderzoeker, ondernemer en kunstenaar. Essaïdi gebruikt inzichten uit de natuur als inspiratiebron voor innovaties. “We moeten leren van de intelligentie van de natuur richting een toekomst die we – in balans met die natuur – kunnen aanpassen.” Ze vertelt over enkele voorbeelden van haar innovatieprojecten, waaronder het gebruik van spinnenhuid als kogelwerende huid voor mensen en mest als grondstof voor nieuwe kleding. Het zijn uitdagende projecten en voortgang boeken kan alleen door samen te werken met alle betrokkenen, licht Essaïdi toe.

Europees expertisecentrum

WCM-directeur Henk Akkermans legt daarna uit dat World Class Maintenance niet betekent dat de kennis- en netwerkorganisatie intergalactische dominantie nastreeft, maar dat het wel de ambitie heeft om meer op Europees niveau te acteren, omdat daar veel beleid tot stand komt. “Onderhoud wordt daarbij vaak vergeten.” Akkermans spreekt de wens uit om uit te groeien tot een Europees expertisecentrum voor smart maintenance.

Europese infra

Eerder dit jaar overhandigde WCM een rapport dat het belang van smart maintenance voor de Europese infra inzichtelijk maakt aan directeur Herald Ruijters van het EU-directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer en Rijkswaterstaat. Ruijters benadrukt vandaag in een videoboodschap dat onderhoud hoog op de agenda van het EU-programma TEN-T (Trans-European Transport Network) staat. “We werken aan een nieuwe EU-verordening en een apart artikel daarin over maintenance is dringend noodzakelijk. Het WCM-rapport geeft input hiervoor.” Ruijters nodigt de congresgangers uit voor de TEN-T Connecting Europe Days in april volgend jaar om mee te praten over nieuwe standaarden en financieringsvormen.

Welcome to the jungle

De keynote komt dit jaar van Sander Winckels, directeur Netwerkmanagement bij WCM-lid Rijkswaterstaat (RWS). Hij vertelt dat het belang van data overal toeneemt en dat Rijkswaterstaat ook gelooft in datagedreven werken en ‘de pot met goud’. Maar nieuwe ontwikkelingen implementeren is niet eenvoudig, vertelt hij. “Je komt dan in de jungle terecht en je moet rekening houden met veel mensen en allerlei zaken. Eigenlijk wil je met weinig mensen verder werken en snel resultaat boeken.”

‘Alle digitale mogelijkheden zijn fantastisch, maar het blijft mensenwerk om alles te begrijpen’ – Sander Winckels, Rijkswaterstaat

Uniformeren

Succesvolle proefprojecten doorontwikkelen naar praktische toepassingen met meerwaarde lukt niet zo goed, zegt Winckels. “Je komt in een saaie fase waarin je geld moet regelen, een team moet opzetten, een werkwijze moet schrijven. Je moet contracten aanpassen, dat kost veel tijd en moeite. Je gaat van ‘waarom doen we dit’ naar ‘hoe doen we dit allemaal op dezelfde manier’.” Dat uniformeren is een lastig en tijdrovend proces. Daarbij komt dat datagedreven werken, artificial intelligence en alle andere digitale mogelijkheden fantastisch zijn, maar dat het mensenwerk blijft om alles te begrijpen. “Mensen moeten er dus mee willen werken. Ze moeten een beetje nieuwsgierig zijn, maar je moet het ook een beetje sexy maken voor hen.” Datagedreven werken vraagt ook om cultuurverandering, volgens Winckels. “We vinden het vaak wel leuk als er iets stuk gaat, want dat kunnen we laten zien wat we kunnen. Beheer is saai, zeker als het preventief is.” Al met al zit RWS nog midden in de jungle, zegt hij. “We zijn er nog lang niet en er zijn nog veel lessen te leren. Al doende lachen we wel veel.”

De impact van een innovatie

WCM-directeur Akkermans introduceert vervolgens de WCM IMPACT Award. Was er in het verleden eerst een Maintenance Innovation Award en daarna een Maintenance Research Award, nu ligt de focus op de impact van een innovatie in de dagelijkse activiteiten. De vierkoppige vakjury maakte een voorselectie en nomineerde drie kanshebbers die zich voorstellen aan het publiek. ExRobotics ontwikkelde een explosie-veilige, onbemande inspectierobot voor potentieel gevaarlijke omgevingen, zoals de petrochemie. De robot detecteert, signaleert en rapporteert en draagt bij aan een veiligere werkomgeving en een lagere (methaan)uitstoot en helpt onderhoud voorspelbaar en dus beter te maken.

Energie-efficiency

Het genomineerde ABB zet in op energie-efficiency van motoren. Meten is weten, zeggen ze bij ABB en met slimme sensoren in combinatie met artificial intelligence zorgt ABB voor real time inzicht in het energieverbruik van equipment. Een energiebesparing van tien tot veertig procent is haalbaar, denkt ABB. Het bedrijf neemt oude motoren retour om onderdelen ervan te hergebruiken. Ook biedt het een klasse 4 hoge efficiency-motor aan voor de prijs van een klasse 3 lage efficiency-motor. Met deze aanpak combineert het voorspelbaar onderhoud met duurzaamheid en sluit het de circulaire keten.

Veelzijdige AR-oplossing voor 3D-werkinstructies

Stork, Hogeschool van Amsterdam en Virakle zijn samen genomineerd met hun device-onafhankelijke AR-oplossing voor 3D-werkinstructies. Dankzij de gebruiksvriendelijke tool gaat leren meer dan dertig procent sneller, onthouden mensen de lesstof beter en zijn ze sneller inzetbaar. De congresdeelnemers brengen na de laatste presentatie hun stem online uit. De uitslag wordt bewaard voor het einde van de middag.

Status WCM Vector

WCM-projectleider Jacob Derks is vervolgens aan zet om de laatste stand van zaken omtrent WCM Vector te delen. Op het vorige jaarcongres werd WCM Vector gelanceerd als online smart maintenance kennisplatform met kennisproducten en een learning community. “Kennis borgen, onderhouden en overbrengen, is het doel”, zegt Derks. Met een live-demo toont Derks de werking van de chatbot die vragenstellers verder helpt. Derks: “Het is een lerend systeem dat gaandeweg steeds uitgebreider en beter wordt.” Daarna gaat hij in op de community mogelijkheden van Vector waarin gebruikers vragen kunnen stellen aan experts en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Derks nodigt iedereen uit om Vector op een later moment uit te proberen.

Dr. Bridge

Na een lunchbreak vervolgt het programma met een viertal dieptesessies. FMI Improvia, deelnemer aan Fieldlab Via Appia, vertelt in een sessie over het ontwikkelen van Dr. Bridge. Deze oplossing voor data georiënteerd onderhoud moet helpen om de uptime van een asset te verbeteren, de levensduur ervan te verlengen en de onderhoudskosten te verlagen. De ontwikkeling startte twee jaar geleden met het in kaart brengen van de beschikbare data. Daar werd de correcte domeinkennis aan toegevoegd waarna vorig jaar de bouw van de fysieke tool begon. SCADA-data, aangevuld met bijvoorbeeld trillingsdata en gegevens over het energieverbruik gaan naar een Edge-device en komen vervolgens beschikbaar in de cloud voor analyse, inzicht en besluitvorming. Sjoerd van Agtmael van FMI Improvia: “Het was een interessant innovatieproject waarin AI, IoT, digital twins en predictive maintenance samenkwamen. We hebben er veel van geleerd en leren nog dagelijks bij. In de volgende fase willen we ons meer richten op strategische- en duurzaamheidsanalyses.” Hij noemt de samenwerking in en de financiële bijdrage uit het Fieldlab als pluspunten.

Asset management servicemodel De Rosettasteen met logo's

In de dieptesessie over het Fieldlab De Rosettasteen leggen twee deelnemers uit dat onverwachte schades aan stookketels in afvalenergie-installaties (AEC) om uiteenlopende redenen toenemen. Doel van het Fieldlab is om het onderhoud aan de ketels voorspelbaar te maken en zo kosten te verlagen en beschikbaarheid te verhogen. Hiervoor werkte men onder meer aan een asset management servicemodel om het verbrandingsproces beter te begrijpen en te kunnen beïnvloeden. Om het model te voeden zijn data nodig en dat betekent dat je moet meten wat er gebeurt in de ketel. Dat is door de hoge temperaturen, vervuiling en aanwezige gassen niet eenvoudig. Indirect meten, achter de tegelwand, is een deel van de oplossing, zo blijkt uit de uitleg. Ook ontwikkelde het team een nieuwe, slimme sensor specifiek voor deze toepassing. Het ontwikkelde servicemodel omvat een Life Cycle Management-model, met specifieke proces- en onderhoudsdata per afvalverbrandingslijn, een onderhouds-dashboard, een datacorrelatiemonitor en een RAM-analysetool. “Samen moet dit zorgen voor meer grip”, zegt Mark Scheltes van initiatiefnemer Gouda Vuurvast. “Als het asset-managementmodel voor voorspelbaar onderhoud straks werkt, zijn wij een kennispartner geworden voor de asset owners. Het is een extra service die zorgt voor klantenbinding.”

Waardesimulatiemodel

In de loop der jaren werd binnen de WCM-projecten en WCM Fieldlabs veel nieuwe kennis opgedaan. Fieldlab SAMEN richt zich op het ontwikkelen van kennisproducten op basis van die nieuwe kennis om zo de toepasbaarheid ervan te vergemakkelijken. In de dieptesessie van vandaag gaat het over het opschalen van smart maintenance. Dat kun je niet alleen, zo weet Roland van de Kerkhof (WCM). “Asset owner, service provider en OEM’er hebben elkaar nodig. Bijvoorbeeld omdat onderhoud voorspelbaar maken niet altijd gunstig uitpakt voor alle partijen.” De deelnemers in SAMEN ontwikkelden daarom een waardecalculator die de potentiële meerwaarde van smart maintenance vaststelt. Een ander kennisproduct is een waardesimulatiemodel dat de waarde van smart maintenance (her)verdeelt over de verschillende partijen, in relatie tot de risicoverdeling en de gedane investeringen en inspanningen. De sessiedeelnemers mogen vandaag met dat model aan de slag in de vorm van een spel ‘om er een gevoel bij te krijgen’. Het spel moet leiden tot (nieuwe) inzichten die de basis vormen voor een inhoudelijk gesprek tussen de partijen en uiteindelijk tot een geschikte contractvorm.

Slides en uitslagen van het waardesimulatiemodel zijn hier te downloaden

AR-ondersteuningstool VIA APPIA incl subsidie logo's

ABB, Fectar en Etteplan werkten in de Fieldlabs SAMEN en Via Appia op respectievelijk het verkrijgen van meer inzicht in het energieverbruik van motoren en op het op afstand ondersteunen van technici met AR-elementen. Eelco Scheen van ABB legt uit dat de supportvraag leidend was bij het ontwikkelen van de op AR gebaseerde tool. “Het moest multi-device zijn, simpel om te starten en in het gebruik en met de juiste content.” Met een demo-opstelling laten de drie partijen zien hoe dat er in de praktijk uitziet. Een ABB set-up loopt moedwillig vast en Monique van Fectar richt de camera van haar tablet op de installatie. Er opent een digital twin en de IoT-data worden zichtbaar. Vervolgens laat ze zien hoe je een voice-chat start met een expert op afstand. Omdat er geen beeldverbinding nodig is, is er geen snelle dataverbinding noodzakelijk.

Pubquiz

De rode draad in veel presentaties is dat het implementeren van nieuwe oplossingen en/of technieken in een organisatie niet eenvoudig is. Daarover gaan  sommige van de gesprekken in de pauze die volgt op de dieptesessies. Visitekaartjes wisselen tijdens de pauze van eigenaar wat erop duidt dat het met de netwerkcomponent vandaag ook wel goed zit. Na de pauze is het tijd voor het ‘meest interactieve en chaotische moment van de dag’, aldus Jacob Derks. Hij doelt op de pubquiz over smart maintenance die hij start nadat de deelnemers teams hebben geformeerd. Bij de eerste twee vragen geven alle teams nog het juiste antwoord, maar daarna ‘rijt het speelveld uiteen’. In de tweede vragenronde mag WCM Vector ingezet worden en na totaal dertien vragen heeft het winnende team 566 punten vergaard. Het tweede team volgt met slechts drie punten afstand.

Award-winnaar

Host Stolze levert nog een bijdrage over de razendsnelle ontwikkelingen in de wereld van AI. In 1956 werden weliswaar de eerste stappen gezet op dat gebied,  maar sinds dit jaar zijn alle remmen los met het toenemen van de rekenkracht van computers en de hoeveelheid beschikbare data. “AI biedt honderdduizenden mogelijkheden dus ook voor voorspelbaar onderhoud”, besluit Stolze. Met het bekend maken van de winnaar van de WCM IMPACT Award nadert het jaarcongres zijn einde. De resultaten van de publieksstemming verschijnen op het scherm. Het is een ‘foto finish’ maar ExRobotics gaat met de award aan de haal. Winnaar Iwan de Waard noemt het ‘superleuk’ en een erkenning voor zes jaar worstelen om zijn robot op de markt te krijgen.

Henk Akkermans sluit de dag af. “Het was weer een leuk feestje. Ik heb veel mensen gesproken en ik ben trots op alle resultaten die we vandaag konden laten zien. Practice what you preach is het gezegde en dat is wat we vandaag hebben gedaan.” Of, zoals een deelnemer het verwoordde in de middagpauze: “Ik kom bij veel netwerkorganisaties over de vloer. Vaak wil men van alles, maar blijft de uitvoering achter. Bij WCM gebeurt er van alles; nieuwe projecten, mooie samenwerkingen in de Fieldlabs en bijeenkomsten zoals deze. Dat maakt WCM tot een succes.”