De Rosettasteen met logo's

Ontwikkeling van een breed toepasbaar en marktgereed assetmanagement-model voor afvalenergiecentrales. 


Dit project is afgerond eind 2023.

Nederland telt twaalf afvalverwerkingsbedrijven, die samen zo’n veertig verbrandingslijnen hebben. De energie die vrijkomt bij het verbranden van het afval zetten de bedrijven om in warmte en elektriciteit. Daarmee zijn de afvalverbrandingsinstallaties afvalenergiecentrales (AEC’s) geworden. Behalve de AEC’s zijn er nog een aantal kleinere verbrandingsinstallaties in Nederland.

Met het WCM-project De Rosettasteen* willen de deelnemers een cruciale rol spelen bij het ontwikkelen van een breed toepasbaar en marktgereed assetmanagement-model voor afvalenergiecentrales.

Film Fieldlab De Rosettasteen

350 miljoen euro

Afvalenergiecentrales hebben te maken met plotselinge stilstand en onderhoudskosten als gevolg van onverwachte schades in de oven. De schades worden veroorzaakt door de soms onvoorziene hoge temperaturen, als gevolg van de wisselende en onbekende samenstelling van het aangeboden afval. Het onderhoud gebeurt dus hoofdzakelijk reactief. Jaarlijks wordt er ongeveer 350 miljoen euro aan onderhoud gespendeerd. De deelnemers aan De Rosettasteen willen dat omvormen naar proactief. Met voorspellend onderhoud worden de onderhoudskosten lager, terwijl de beschikbaarheid en de output van de installaties verbetert.

Voorspelbaar onderhoud

Afvalbunker HVC Alkmaar

40 meter boven de afvalbunkers van HVC Alkmaar

Het is de bedoeling om de demonstrator uit te breiden met deze elementen en eventuele andere subsystemen. Ook de wensen ten aanzien van de bedrijfsvoering van een afvalenergiecentrale moeten worden meegenomen. Belangrijk hierbij is dat de installaties worden voorzien van sensoren die het gebruik en de conditie van de installatie (nagenoeg) real life kunnen volgen. De data die dat oplevert zijn cruciaal voor het assetmanagement-model en nodig voor het nemen van de juiste besturingsbeslissingen.

Energietransitie en human capital

Projectbegeleider Lex Besselink van WCM: “Met dit project dragen we niet alleen bij aan de verdere economische verduurzaming van de AEC’s, maar ook aan de energietransitie.

Door het verbrandingsproces beter aan te sturen en het onderhoud voorspelbaar te maken, wordt het energieverbruik van de ovens efficiënter én verbetert de elektrische energieopbrengst.”

Daarnaast zorgt schonere verbranding ook voor minder CO2-uitstoot, een maatschappelijk thema dat nagenoeg dagelijks in de belangstelling staat. Door vanaf de start van het project aandacht te besteden aan het delen van de nieuw opgedane kennis, draagt het project ook bij aan de human capital agenda. Doordat de deelnemers nieuwe kennis en vaardigheden opdoen, verbetert hun concurrentiepositie en kunnen ze mogelijk nieuwe markten betreden.

Tijdsfase en deelnemers

De Rosettasteen start dit najaar met een inventarisatie en het verzamelen van alle relevante en werkelijke data. Asset owners, serviceproviders en andere stakeholders worden hierbij betrokken. Vervolgens wordt het assetmanagement-model verder gevoed en aangepast. Daarna volgt een testfase en uiteindelijk de implementatie in een real life omgeving. HVC uit Alkmaar werkt intensief aan het project mee en zal ook dienen als living lab. De Hogeschool van Amsterdam zal zich inzetten op het ontwikkelen van zijn maintenance-onderwijs. De Rosettasteen zal casusmateriaal aanleveren en studententeams en (afstudeer)stagiaires zullen dit in projectopdrachten uitvoeren. Ook beroepsonderwijsinstelling Kraiterien zal op basis van de ervaringen uit het project zijn onderwijs aanpassen en actualiseren.

De deelnemers aan De Rosettasteen zijn: Gouda Vuurvast Services (serviceprovider voor AEC’s), AMC Tools & Training (ontwikkelaar assetmanagement-model), Kessec (expert in afvalverbrandingsinstallaties), Kraitierien (beroepsonderwijs afvalverwerkingssector) de afvalverwerkingsbedrijven HVC Alkmaar en AEB,  onderwijspartner Hogeschool van Amsterdam en WCM als penvoerder.

De looptijd is tot 31 december 2023.

 

* De Rosettasteen is een in 1799 in Egypte ontdekte steen met een tweetalige tekst, geschreven in drie verschillende schriften. De steen bleek een belangrijke sleutel te zijn voor het ontcijferen van hiërogliefen.

 

Contactpersoon:

Lex Besselink
0653681899
Heeft u een vraag?

Projectpartners

AMC Tools & Training Gouda Vuurvast Services Hogeschool van Amsterdam HVC Alkmaar Kessec Kraiterien World Class Maintenance

Meer projectinformatie 

Kennis & lobby

There are no items at this time.

Documenten

There are no items at this time.

Publicaties

There are no items at this time.