WCM Jaarevent Factor Vrouw
1 oktober 2018

Sprekers Celeste de Jong, Marije Ruysch–Koster, Lieve Declercq en Dominique Schreinemachers geven alvast een voorschot op hun bijdrage aan het WCM Jaarevent Factor Vrouw op 9 oktober.

Celeste de Jong, Hoofd Asset Management bij Croonwolter&dros Infra

‘Circulariteit begint bij het onderhouden van een asset om de waarde zo hoog mogelijk te houden’

Celeste de Jong

Hoe ben je in de techniek beland?
“Techniek interesseerde me al vroeg en wis-, schei – en natuurkunde vond ik leuk. Ik koos na mijn studie Technische Bedrijfskunde voor een traineeship bij Croonwolter&dros. Toen ik hier kwam was men net bezig met het inrichten van het onderhoud voor de Tweede Coentunnel. Dat sprak me wel aan, ook omdat ik zag dat er nog veel te winnen viel op het gebied van onderhoud en asset management. We hebben onder andere FMECA-analyses gemaakt; hoe faalt iets, wat zijn de risico’s en welke beheersmaatregelen moet je daarvoor opstellen? Daarnaast is er een systeem ingericht om het onderhoudsproces te ondersteunen en data te verzamelen om te kunnen analyseren en optimaliseren.”

En wat doe je nu?
“Ik ben hoofd van de afdeling Asset Management; een team van acht mannen plus mijzelf. We hebben een grote slag gemaakt door het onderhoud al mee te nemen in de tenderfase van een project en het Asset Management team te betrekken. Zelf heb ik een duidelijke visie op circulariteit en predictive maintenance en hoop daarin het verschil te kunnen maken. Circulariteit bijvoorbeeld, gaat over meer dan alleen hergebruik van materialen. Het begint ermee dat je een asset onderhoudt om de waarde zo hoog mogelijk te houden.”

Wat betekent het om vrouw te zijn in een mannenwereld?
“Natuurlijk is het een mannenwereld, maar binnen Croonwolter&dros werken in de loop der jaren steeds meer vrouwen. Vrouwen trekken ook vrouwen aan. Maar uiteindelijk zoeken wij vooral de juiste persoon op de juiste plek. Daarnaast is het zo dat een divers team zorgt voor de beste dynamiek. Wat in het team waarin ik werk prettig is, is dat ik heel erg toegankelijk ben voor al mijn collega’s en ook net even op een andere manier interesse toon in hen. Wat trouwens leuk is om te vermelden, ik sta in de database van de VHTO, een landelijk expertisebureau voor vrouwen en techniek. Zo kunnen meisjes zien wat wij zoal doen in de techniek. Dat het niet per se betekent ‘met je laarzen in de modder staan’.

Je doet onderzoek naar het juiste vervangmoment voor installaties?
“Ik volg nu een master in Operations and Supply Chain Management. Ik vind dat installaties vaak te vroeg of juist te laat worden vervangen. Mijn eerste conclusie is dat je verwacht dat technische veroudering bepalend is, maar dat blijkt juist economische veroudering te zijn. Bijvoorbeeld omdat er geen onderdelen meer verkrijgbaar zijn, er nieuwe technologieën zijn, of de leverancier failliet is. Hiervoor wil ik een beslismodel ontwikkelen. Dit onderzoek past bij mijn interesses en is goed toe te passen binnen Croonwolter&dros. Win-win dus en daar krijg ik weer energie van. Op het jaarcongres van World Class Maintenance vertel ik meer over mijn onderzoek.”

Marije Ruysch – Koster, Chief Internal Affairs en mede-eigenaar van Aviso Instruments

‘Met alleen een glimlach kom je er niet’

Marije Ruysch-Koster

Hoe ben je in de techniek beland?
“Ik heb een bedrijfskundige achtergrond en werkte jarenlang als marketingmanager bij Coca-Cola en Nyenrode Business Universiteit. Pas later kwam ik in de maritieme techniek terecht, doordat ik in het familiebedrijf Ruysch International – leverancier van spareparts voor scheepsmotoren – ging werken. Ik werd er directeur algemene zaken, wat ik 6 jaar met veel plezier ben geweest. De scheepvaart is een leuke en dynamische wereld om je in te bewegen.”

Wat doe je nu?
“Sinds een jaar of twee ben ik verantwoordelijk voor Interne Zaken bij Aviso Instruments, een innovatief softwarebedrijf dat meet- en monitoringsystemen voor o.a. scheepsmotoren ontwikkelt. Met onze systemen leveren we de technische data waarop het management haar KPI’s en managementbeslissingen kan baseren. We hebben daarnaast een open platform ontwikkeld waarmee we onze eigen data, maar ook data van andere bronnen en systemen, kunnen koppelen en op een overzichtelijk tailormade dashboard weergeven. We verkopen onze systemen wereldwijd – niet alleen in de scheepvaart, maar ook in andere takken, zoals in de procesindustrie en bij windmolens.”

De scheepvaart is een mannenwereld, moet je je als vrouw meer bewijzen?
“Nee, ik ervaar dat persoonlijk niet zo. Ik ervaar het vooral als iets positiefs. Natuurlijk val je als vrouw wel op, maar daarmee heb je ook meteen de aandacht. Je wordt beoordeeld op wat je inhoudelijk te bieden hebt, maar dat geldt voor mannen net zo goed. Je moet dus wel weten waarover je het hebt, met alleen een glimlach kom je er niet. Ik geef bijvoorbeeld de basistrainingen voor REDS bij de rederijen, dat is ontzettend leuk om te doen. Ik vind wel dat er best wat meer vrouwen voor onze sector zouden kunnen kiezen. Er is grote behoefte aan goed gekwalificeerd, technisch personeel. Daarom ben ik al jaren lid van Wista, een internationale netwerkorganisatie, actief in meer dan 40 landen, voor vrouwen in managementfuncties in de scheepvaart. Sinds vorig jaar ben ik er bestuurslid. Met Wista proberen we ook een beetje een rolmodel te zijn, door te laten zien wat je als vrouw kunt bereiken als je er voor de volle 100 procent voor gaat.”

Nieuwe technologie invoeren in de scheepvaartsector, hoe gaat dat?
“Het is voor de scheepvaart lastig om goed gekwalificeerd personeel te vinden en tegelijkertijd neemt de complexiteit aan boord toe. Met het toenemen van de technologische ontwikkelingen, komen er steeds meer data beschikbaar. Ook in de wat conservatievere scheepvaart ziet men dat echt wel. Onze meet- en monitoringssystemen grijpen echter niet in op het proces zelf, maar ze hebben wel impact op de organisatie. In plaats van dat men reactief blijft handelen, gaat men nu steeds trendmatiger kijken en zelf beslissen wanneer in actie te komen. Er is echt nog zo veel te winnen in het onderhoud, dat is alleen maar positief!”

Lieve Declercq, Algemeen directeur SPIE Nederland en Executive board member SPIE Group

‘Je moet holistischer kijken’

Lieve Declercq

Hoe ben je in de techniek beland?
“De techniek boeide me al vroeg. Voor mijn studiekeuze twijfelde ik tussen technische bedrijfskunde of een ingenieursstudie. Omdat het eerste breder is, koos ik daarvoor. De rode draad in mijn carrière is techniek gecombineerd met commercie. Ik werkte tien jaar voor ExxonMobil, daarna 12,5 jaar voor de Van Gansewinkel Groep (Maltha Glasrecycling) en vijf jaar voor waterbedrijf Vitens. Nu, als directeur bij SPIE, komt alles samen. Toen ik hoorde van deze functie riep ik dan ook ‘die is voor mij’. En dat is gelukt.”

Wat doe je nu?
“SPIE Nederland is onderdeel van de SPIE Groep en begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE is als specialist in de installatiebranche een essentieel onderdeel voor onze economie en onze manier van leven. We zien onze klant als partner en de opdracht als een gezamenlijk te leveren prestatie. Daarbij vinden wij het belangrijk om lokaal aanwezig te zijn, zodat we weten wat er speelt en de problematiek, wensen en behoeften van de klant begrijpen. Met onze expertise en passie voor techniek kunnen wij de prestaties leveren waar onze partners om vragen.”

“We hebben na mijn komst een visie geformuleerd, gebaseerd op de vraag: waarom zijn wij er als bedrijf? Onderhoud heeft niet alleen een functie voor productie, maar voor het hele bedrijf en de hele samenleving. Als je dat duidelijk kunt maken, dan trek je ook mensen aan met verantwoordelijkheidszin voor de volgende generatie. Dat brengt een andere kijk op dingen: zijn er andere materialen en slimme oplossingen mogelijk voor een langere levensduur? Daarnaast heb ik een aantal nevenfuncties en ben ik vrijwilliger bij Women on Wings, een sociale onderneming die werkgelegenheid creëert voor arme vrouwen op het Indiase plattenland.”

Wat betekent het om vrouw te zijn in een mannenwereld?
“Ik heb van nature niet veel last van de vooroordelen ten aanzien van het ‘vrouw zijn’. Misschien heb ik ze gewoon niet gezien, ben ik er een beetje blind voor. SPIE heeft niet veel vrouwen in dienst en dat willen we verbeteren. Daar probeer ik ook stelselmatig op te sturen als er vacatures zijn. We hebben circa veertig businessunit managers en sinds kort is één daarvan een vrouw. En dan zie je dat er ook gewoon een hele capabele vrouw binnenkomt.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid in het onderhoudsproces?
“Ik geloof heel sterk dat goed onderhoud in dezelfde categorie valt als duurzaamheid. Als je het onderhoudsprogramma goed doet, dan gaat het niet alleen om de performance van je machinepark. Dan heb je het ook over het besparen van energie, meer veiligheid, minder afval en het versterken van de duurzaamheidscultuur in het bedrijf. Je bent dan ook bezig om het goed te doen voor de generatie die na ons komt. Daarvoor moet je holistischer naar je bedrijfsvoering kijken. De nieuwe visie is daarvoor de leidraad.”

Kapitein Dominique Schreinemachers, helikopterpiloot bij de Nederlandse Luchtmacht

‘Zonder onderhoud vlieg ik niet weg’

Dominique Schreinemachers

Hoe ben je in de techniek beland?
“Ik wist al op mijn elfde dat ik piloot wilde worden. Ik zag een Starfighter op tv en zei tegen mijn moeder ‘dat wil ik ook’. Toen ik bijna zeventien was mocht ik op voor de keuring. Ik werd goedgekeurd maar men vermoedde dat ik misschien nog iets te jong en onrustig was. Daarom kreeg ik het advies om twee jaartjes te wachten. Op mijn negentiende zat ik alsnog op de KMA, de huidige defensieacademie in Breda.”

“Ik ben vlieger, maar de techniek is natuurlijk ontzettend belangrijk voor mij. Je moet kunnen analyseren wat er aan de hand is als je iets vreemds hoort, of als er een lampje brandt. Ik weet precies hoe een heli werkt, ook de motor, maar ik ben geen onderhoudsmonteur. Zelf sleutelen doe ik niet, nee ook thuis niet.”

Wat doe je nu?
“Mijn droom was altijd F-16, maar ik koos voor de Cougar vanwege de veelzijdigheid van de taakstelling. Aangezien ik nu in verwachting ben, wordt vliegen afgeraden en is het even wennen aan het feit dat ik niet kan vliegen. Maar, ik ben ook simulatorinstructeur en ik hoop dat ik nog wel even les kan blijven geven.”

Wat betekent het om vrouw te zijn in een mannenwereld?
“Er waren drie vrouwen tijdens de opleiding, maar het voelde niet vreemd aan, zo’n mannenomgeving. Ik had al veel mannen in mijn vriendengroep. Meiden die voor defensie kiezen, hebben vaak wat meer interesse in jongensdingen. Je moet als vrouw in het begin iets meer knokken om erkenning te krijgen, maar daarna ben je one of the guys.”

Je hebt geen spijt van je vroege beroepskeuze?
“Nee, dit is de leukste baan die er is. Het past prima bij mij. Samen met je team een prestatie neerzetten op diverse fronten. Bovendien vind ik de militaire wereld leuk. Ik geef ook trainingen en lezingen om mensen te inspireren. Dat áls je bereid bent om te knokken, dat je dan ook ergens komt.”

Hoe belangrijk is onderhoud voor een piloot?
“Die onderhoudsmannen, die dragen vliegers op handen. Want zonder onderhoud vliegt er niets weg. Als zij hun werk niet goed kunnen doen, dan kan ik mijn werk niet doen. Omgekeerd moet ik hen een goede analyse kunnen geven als er iets mis is. Dat samenspel maakt het ook leuk. Onderhoud is dus van levensbelang.”