ABB Industrial Robots
27 februari 2020

Smart Industry staat bij veel ondernemers in de maak- en procesindustrie op de strategische agenda. Toch blijkt uit onderzoek dat het overgrote deel van de bedrijven nog moeilijk de impact van deze bedrijfseconomische vernieuwing kan doorgronden, laat staan dat daadwerkelijke vernieuwing al met succes is doorgevoerd. Met Fieldlab SAMEN, dat het organisatie- en verdienmodel als focus heeft, wil World Class Maintenance deze ondernemers op weg helpen.

Platinalid ABB Benelux in Vakblad Asset Management 1 2020

Staf Seurinck, Country Managing Director Nederland en Local Business Manager Motion bij ABB Benelux, lid van de project board van WCM en deelnemer in verschillende Fieldlabs, waaronder SAMEN:

“We hebben binnen WCM de koppen bij elkaar gestoken. Daarbij kwamen we tot de conclusie dat de rol van de mens binnen de technologische ontwikkeling onderbelicht is. Hoe gaan de mensen ermee om? Hoe krijg je de oudere techneuten mee? Helpt de digitalisering bij het tegengaan van het tekort aan technici? De vraag waar we voor staan is: hoe geef je die hele digitale transformatie vorm? Dat kan voor een belangrijk deel in de bestaande Fieldlabs en daarnaast richten we ons in SAMEN meer op de rol van de mens op alle niveaus, vanaf de vloer tot en met de beslissers.”

Fieldlab SAMEN in Vakblad Asset Management

Grote verandering

“Waarom de focus op de mens nu pas aan de orde komt? Het besef dringt door dat het om een grote verandering gaat en dat de factor mens daarin een belangrijke is. Er is angst voor robots die werk zouden afnemen van mensen, voor artificial intelligence die zijn eigen weg gaat, et cetera. Als bedrijf moet je daar iets mee wil je niet de volgende Kodak worden. Ook voor ons, ABB, spelen dit soort vraagstukken: we ontwikkelen veel nieuwe technologieën, maar hoe breng je die op de juiste manier naar de markt. Wat verwachten asset owners van ons? Daarnaast: we hebben zelf veel engineers in dienst. Wat hebben die nodig?”

Vier thema’s

WCM wil zich in het kader van de technologische ontwikkelingen in Industry 4.0 voortaan meer richten op (de combinatie van) de thema’s

  1. smart data
  2. smart business
  3. smart people
  4. smart work

Seurinck: “Traditioneel is WCM vooral georganiseerd rondom de verschillende Fieldlabs met elk hun eigen thema. Campione gaat bijvoorbeeld over honderd procent voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie en Camino richt zich op de infrasector, om er maar eens twee te noemen.” SAMEN staat voor SmArt Maintenance Enabled Business. In het Fieldlab ontwikkelt een consortium van asset owners, dienstverleners en onderwijsinstellingen nieuwe kennisproducten in het kader van industry 4.0 die ook de basis moeten vormen voor nieuwe verdien- en organisatiemodellen.

Van voorspellen naar voorkomen

Staf Seurinck ABB Benelux“Alle equipement zal straks verbonden zijn. Dat is vaak al het geval, met draadjes, maar straks kan alles draadloos en kunnen we al die slimme apparatuur veel eenvoudiger uitlezen. Eventueel hebben we wat extra sensoren nodig. Dat levert een berg data op waarmee je in principe voorspellingen kunt doen; wanneer faalt iets, wanneer moet je onderhoud doen? Of gaat het zelfs zover dat de software self healing wordt? Dat als het algoritme bijvoorbeeld cavitatie in een pomp ziet aankomen, de software eerst de snelheid omlaag brengt en daarna zo nodig het systeem terugzet naar een eerder setpoint? Als dat lukt – en ik denk dat het een kwestie van tijd is -, dan ga je van voorspellen naar voorkomen.”

De mensen ondersteunen

Technisch kan het allemaal al (bijna), zegt Seurinck, maar de echte uitdaging ligt bij hoe je het als bedrijf moet toepassen – of misschien is inpassen beter geformuleerd. “En dan is het zaak dat je als ondernemer ook de business case maakt. Ook de kleine en middelgrote bedrijven. Nu zijn het vooral de innovatievere bedrijven die dat voor elkaar hebben. Mkb’ers hebben veel aan hun hoofd, maar ze zullen uiteindelijk de nieuwe technieken ook moeten omarmen. En hoe ga je de mensen daarin ondersteunen? De nieuwe generatie technici – voor zover die er zijn – kun je niet net als vroeger twee, drie jaar intern opleiden. De Generatie Z geeft immers aan om elke drie jaar een nieuwe uitdaging te willen aangaan.”

Het inzetten van gaming technology en mixed reality bieden mogelijk oplossingen, denkt Seurinck.

“Aan de ene kant bieden die nieuwe technologieën mogelijkheden om het onderhoudsvak aantrekkelijker te maken en het on boarden te versnellen, aan de andere kant helpt het in de operatie. Een monteur scant bijvoorbeeld met zijn tablet of smart glasses de machines en een apparaat met een defect licht. Via zijn tablet kan hij of zij meer informatie opvragen. Eventueel kan een expert op afstand meekijken en de monteur bijstaan in de acties die hij of zij ter plaatse moet uitvoeren. Het 5G communicatienetwerk wordt daarin een belangrijke factor en dat is de reden dat KPN en Ericsson zijn aangesloten in Fieldlab SAMEN.”

Living Labs met proven technology

Het plan is om binnen SAMEN bij verschillende deelnemers vijf zogenoemde living labs in te richten. In deze praktische proeftuinen kunnen (combi’s van) de vier eerder genoemde thema’s nader uitgewerkt en getest worden. Cargill, Tata Steel en Sitech Services hebben al toegezegd een living lab te faciliteren. “We zitten nu in de fase om dat nader vorm te geven. We willen alleen werken met proven technology, dus met bestaande sensoren en 4G/5G om een Proof of Concept met een hoog TRL-niveau te realiseren. Daarbij zetten we de mens centraal: de operator, de (onderhouds)technici, de beslissers. Hiermee hopen we aan te tonen dat je met de nieuwe technologieën honderd procent voorspelbaar onderhoud kunt realiseren. Ook willen we asset owners helpen meerwaarde te creëren door het bereiken van lagere kosten en meer output. En tot slot moet het bijdragen aan het maatschappelijke probleem van het tekort aan technici.”

Nieuwe technology gaat helpen

Voor dat laatste ziet Seurinck nog andere pluspunten. “Veel hoogopgeleide technici werken nu onder hun niveau. Tegelijkertijd zie je veel angst voor robots. Maar industriële robots worden steeds goedkoper en zijn uitermate geschikt voor het uitvoeren van transactionele taken, die nu nog vaak door mensen worden gedaan. Die groep mensen kun je met behulp van nieuwe technologie en door ze op te leiden, nieuwe, complexere taken geven. Daarmee komt er ruimte voor de hoogopgeleide technici om te doen waarvoor ze zijn opgeleid. Kortom: je moet niet bang zijn voor nieuwe technologie, het gaat ons juist helpen.

Van concept tot kennisloket

Fieldlab SAMEN heeft een looptijd van drie jaar en is opgedeeld in drie werkpakketten. In het eerste worden de concepten nader uitgewerkt, waarna in fase twee vijf living labs worden opgezet. “Daar starten de testen, verzamelen we de feedback en verwerken we die. Dat doen we dus met een echte case van een asset owner en met technologieleveranciers en service providers. Met echte equipement en een echte proces owner. Dat is de beste manier om te leren.” Daarna volgt het borgen, documenteren en publiceren in werkpakket drie. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs en de universiteiten. “Dat gebeurt pas in de eindfase en hoe we dat precies gaan doen, is nog onderwerp van studie. Het idee is om uiteindelijk een loket op te zetten bij WCM, als verbinder tussen vraag en antwoord.”

Deelnemers

Bij de start is Fieldlab SAMEN het consortium van World Class Maintenance, Sitech Services BV, Tata Steel, Stork, SPIE, ABB, Lan Handling Technologies, OCE, WEMO Nederland BV, Fokker Services, Cargill, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), KPN, PDM en Perfact; met support van Aeronamic Services, IBM Nederland B.V., Thales Nederland en Vanderlande.

Fieldlab SAMEN

Het beoogde resultaat is een kennisloket waar asset owners, asset providers en service providers terecht kunnen met hun vragen over nieuwe implementatie-, organisatie- en verdienmodellen op het gebied van smart maintenance. Fieldlab SAMEN ontvangt subsidie uit het OPZuid-programma voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De deelnemende bedrijven dragen zelf ook bij aan het Fieldlab. Seurinck: “Uit de toegekende subsidie blijkt ook dat de beleidsmakers het een belangrijk onderwerp vinden en onze aanpak ondersteunen.”