11 oktober 2023

Een nieuwe, slimme tool van WCM-lid Fectar maakt remote assistance bij machinestoringen en op afstand samenwerken een stuk eenvoudiger. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dat niet duur of ingewikkeld, zegt CEO Eugène Kuipers. “Als je een 3D-model hebt, kun je aan de slag.”

“Remote assistance is een enorme kans voor de industrie, zeker als het gaat om bedrijfskritische machines waarbij stilstand killing is. First Time Right Diagnosis is daarbij cruciaal: kun je een algemeen opgeleide monteur op afstand in staat stellen om de goede storingsdiagnose te doen op jouw machine? Als dat lukt, kan jouw servicemonteur direct op pad met de juiste instructies en onderdelen. Of misschien kan je de klant op afstand in staat stellen om het probleem zelf op te lossen”, legt Kuipers uit.

Device-onafhankelijk

Dat soort ideeën zijn niet nieuw en hier en daar werken bedrijven er al mee, geeft Kuipers toe. “Maar,” zegt hij, “meestal gaat het om single device-oplossingen waarbij alle gebruikers hetzelfde soort apparaat moeten gebruiken, zoals een Hololens of een Oculus Quest. Onze oplossing is device-onafhankelijk en laat alle mogelijke apparaten met elkaar samenwerken. Dat is een enorm voordeel, omdat het niet meer uitmaakt welke VR-bril of smartphone de klant heeft.” Fectar brengt zijn expertise in in Fieldlab Via Appia dat het gebruik van VR- en AR-toepassingen wil industrialiseren. “We werken in Via Appia bijvoorbeeld met ABB aan een remote assistance-oplossing voor First Time Right Diagnosis in een hoogwaardig 3D-model. Je kunt nu al live met elkaar praten en dingen aanwijzen. In de volgende versie kun je tekenen op 3D-modellen en memo’s er aan toevoegen.”

Eureka

Start-up Fectar begon ooit met het ontwikkelen van een content managementsysteem (CMS) voor de Hololens. Dat gebeurde onder meer bij de proefinstallatie van Fieldlab Campione in Gilze-Rijen. “Tot we bedachten dat het eigenlijk makkelijker moest. Mijn compagnon Rens Lensvelt zei: ‘Als we het nu zus en zo doen, kan het ook op een smartphone’. Dat was ons eurekamoment en de start van het huidige Fectar eind 2018. Later voegden we de multi device en multi user mogelijkheden toe.” De achterliggende technologie van de Fectar-tool is complex, legt Kuipers uit. “We hebben inmiddels een aardige voorsprong opgebouwd. Onze visie is daarbij dat je moet ontwikkelen vanuit de architectuur en niet vanuit de applicatie.”

‘AR en VR gaan buiten de Westerse wereld veel harder’ – Eugène Kuipers,

Zes miljoen downloads

Fectar bestaat uit twee onderdelen. Er is een gratis app die het mogelijk maakt om VR- en AR-content te bekijken op uiteenlopende devices. Die app werd volgens Kuipers inmiddels zes miljoen keer gedownload door gebruikers in 223 landen. De tweede component is Fectar Studio waarmee gebruikers op een eenvoudige wijze eigen virtuele omgevingen (‘spaces’) kunnen maken. “Als je een Powerpoint-presentatie kunt maken, kun je ook met Fectar Studio werken. Daarbij maak je jouw toepassing in één keer geschikt voor alle apparaten en hoef je dus niet voor ieder apparaat een nieuwe omgeving te maken.”

Gemakkelijk

Het bouwen van een AR- of VR-omgeving is gemakkelijker dan menigeen denkt, zegt Kuipers. “Bedrijven hebben vaak al 3D-modellen van hun machines, installaties en productieomgevingen in hun bezit zonder dat ze er erg in hebben. Die modellen gaan de hele life cycle van een asset mee en zijn dus ook te gebruiken voor service- en maintenance-toepassingen. Je kunt een virtuele omgeving dus over een langere periode voor meerdere toepassingen gebruiken én je hebt met onze technologie meer gebruikersmomenten doordat het op alle devices te gebruiken is. Die 3D-files, mits professioneel opgebouwd, kunnen wij converteren naar AR en VR-toepassingen. De gemiddelde return on investment (ROI) voor een VR- en AR-project met Fectar is drie tot zes maanden.”

Zevenhonderd leads in twee dagen

“Pak ‘m beet vijftien jaar geleden werd er al gesproken over AR- en VR-toepassingen, maar het kwam toen nog niet echt van de grond. Sommigen denken daarom ‘het zal wel’, of hebben geen interesse. Tegen hen zeg ik: begin een praatclub met Vroom & Dreesmann. Die zagen internet niet zitten, weet je nog? Wij stonden onlangs twee dagen op een beurs in Londen en gingen met ruim zevenhonderd leads naar huis. Zevenhonderd! AR en VR gaan buiten de Westerse wereld veel harder. In India hebben wij een miljoen gebruikers. In Nigeria hebben we een hele community die toepassingen bouwt.”

“Mijn boodschap aan de industrie is dan ook: stilzitten en afwachten is geen optie. De nieuwe 3D-wereld is er al, maar mensen zien haar over het hoofd. De bestanden zijn er: breng jouw 3D-modellen in kaart en zorg dat ze goed zijn opgebouwd. Dat is de basis voor je hele life cycle.”

Fectar verhuisde ondertussen van Gilze-Rijen naar Den Bosch waar het een AR- en VR-experience center heeft. “We geven hier demo’s, trainingen en workshops. WCM-leden die zelf willen ervaren hoe het werkt, zijn van harte welkom.”