26 juni 2023

World Wide Automation, kortweg WWA, uit Oosterhout ontwikkelt turn key robotica-oplossingen voor klanten wereldwijd. Het bedrijf zoekt graag de samenwerking, onder meer in Breda Robotics en WCM Fieldlab VIA APPIA. “Samenwerken is een manier om versneld tot een oplossing te komen”, zegt Maarten Hoogwout.

Hoogwout is algemeen directeur en mede-eigenaar. “Wij schrijven de applicaties voor de processen die we door industriële robots laten uitvoeren. We richten ons daarbij vooral op material handling, assemblage en het bewerken van producten. De robotcomponenten kopen we in.”

Megabesparing

Als voorbeeld noemt hij een opdracht voor een bekende fietsfabrikant. Het spuiten van de fietsframes gebeurde er eerst handmatig: 76.000 frames per jaar in een batchgrootte van één stuks. “Wij bedachten een centrale robot met een kast met 120 posities voor de verschillende typen frames en wisten zo de batchgrootte te vergroten. Het resultaat is een megabesparing. Er zijn minder medewerkers nodig, er is veel minder afval en de efficiency steeg enorm.”

Alles in huis

WWA begon in 2000 als detacheerder van robotprogrammeurs in de automotive-sector. Toen daar na enkele jaren de klad in kwam, besloot WWA zich om te vormen tot een aanbieder van turn key robotica-oplossingen. Technisch directeur en mede-eigenaar Eric van den Boogaard: “Daarvoor hebben we alles in huis: proces-, mechanische-, elektrische- en software-engineers. Dat samenspel van gezamenlijk ontwerpen in 3D-simulatiesoftware, levert het beste resultaat op. De slimme software die wij ontwikkelen geeft vaak de doorslag voor een klant om met ons in zee te gaan. Want dankzij die slimme software kunnen wij anders naar een proces kijken en bijvoorbeeld een robot uitsparen. Je engineeringsproces moet dan wel heel goed zijn, en dat is gelukkig het geval.”

Jezelf ontwikkelen

Hoogwout: “Wij innoveren voor onze klant, maar je moet niet vergeten je eigen processen verder te optimaliseren en jezelf te ontwikkelen.” Vanuit die visie startte Hoogwout Breda Robotics, een regionaal samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs en lokale overheden. Een van de doelen van Breda Robotics is om nieuw technisch talent naar de regionale technische sector te halen en aanwezig talent te binden.

‘Ik geloof erg in het ondersteunen van technici en operators met nieuwe technologie’ – Maarten Hoogwout, WWA

Logische stap

Van Breda Robotics naar het WCM-lidmaatschap en deelname in Fieldlab VIA APPIA was een logische stap, zegt Hoogwout. “Ik geloof erg in het ondersteunen van technici en operators met nieuwe technologie, zoals augmented, virtual en mixed reality.” Het hebben van servicecontracten met je afnemers is weliswaar een mooie inkomstenbron, zegt hij, maar een acute storing oplossen bij je klant betekent ook een verstoring van je eigen productieproces. “Dus een hulpmiddel ter plaatse voor de klant is belangrijk. Maar die klant heeft minder kennis van de installatie dan wij, dus moet je goed laten zien wat hij moet doen. De oplossingen die we hiervoor samen ontwikkelen in VIA APPIA moeten daarbij helpen.”

Duw in de rug

WWA heeft voldoende kennis in huis om een zinvolle bijdrage aan het Fieldlab te kunnen leveren, vindt Hoogwout. “Tegelijkertijd is deelname voor ons een duw in de rug om onszelf te blijven ontwikkelen. Wij zijn een projectenorganisatie en betaalde opdrachten krijgen dan al gauw voorrang. Daarnaast hebben we niet alle knowhow op het gebied van AR, VR en MR in eigen huis. Samenwerken in een Fieldlab helpt je dan verder. Het is een manier om versneld naar een oplossing toe te werken.” Een beetje meer actie is daarvoor wel gewenst, toont Hoogwout zich enigszins kritisch. “Ik zeg: meer gas erop is noodzakelijk voor de concurrentiepositie van de BV Nederland, anders worden we links en rechts ingehaald.”

Robot voor India

WWA ontwikkelt op het moment van schrijven een robot voor het frezen van grafietblokken voor een staalfabriek in India. Hoogwout: “Je zou denken dat ze dat daar ook kunnen en goedkoper bovendien. Wij kregen de opdracht vanwege de nauwkeurigheid die wij bieden en de mogelijkheid om met dezelfde robot ook afwijkende maten te frezen. Plus de schone werkomgeving door middel van afzuiging.”

Hoogwout en Van den Boogaard zien de toekomst voor WWA zonnig in. “Het aantal aanvragen is bizar. Er is veel vraag, mede door de personeelstekorten. En steeds meer bedrijven zien de toegevoegde waarde van robotica op het gebied van Arbo en kwaliteit. Robotica maakt ook lokaal produceren weer mogelijk.”