WCM Regiolinq
20 februari 2018

Efficiency en duurzaamheid vaak hand in hand

Robert Claasen, algemeen directeur Chemelot, pleit voor openheid, transparantie en het delen van kennis. Het ‘kijkje in de keuken’ dat de 38 deelnemers van WCM regiolinqs op dinsdag 6 februari werd vergund, gaf dan ook veel informatie. Over keuzes die op Chemelot worden gemaakt om de Klimaatdoelstelling te halen en over de wijze waarop de assets worden gemanaged.

Op Chemelot bevinden zich ongeveer 150 bedrijven, waaronder zo’n zestig fabrieken. Onderdeel van het programma was een sitetour met een bus langs de fabrieken van onder andere DSM, Borealis en Sekisui, langs de kilometers lange pijpleidingen van OCI Nitrogen en de naftakrakers van Sabic.

Duurzame chemiesite

‘Het is onze ambitie om uit te groeien tot de meest competitieve en duurzame materialen- en chemiesite van West-Europa tussen nu en 2025’, vertelde Claasen de aanwezigen en hij maakte ook duidelijk dat dit uiteraard niet vanzelf gaat. ‘Wij zijn goed in drie dingen die essentieel zijn om dit te kunnen bereiken: opschalen, de-bottlenecken en samenwerken.’

Claasen gaf kort een toelichting op enkele projecten die de carbon footprint van de totale site drastisch moeten verlagen. Zo wordt tijdens de grote turnaround van Sabic in 2019 een warmtenet aangelegd die gebruikt gaat worden om de nabijgelegen dorpen te voorzien van stadsverwarming. En Claasen gelooft in elektrificatie waarbij op basis van groene stroom – bij voorkeur windenergie –ammoniak wordt verkregen. ‘Er is technisch veel mogelijk maar samenwerken is een must, evenals een goede infrastructuur.’

Monitoring

Richard Schouten, directeur maintenance en turnarounds bij Sitech, vertelde dat ‘de controlekamer die sitebreed assets monitort’ niet alleen kijkt hoe dit efficiënter kan, maar ook duurzamer. Tijdens de bustour kregen de deelnemers de gelegenheid om bij het Sitech Asset Health Center mee te kijken naar het monitoringsplatform. Per asset wordt gekozen voor de weergave van een meetmethode – bijvoorbeeld de temperatuur of juist de trilling – dat het snelst aanwijzingen van falen geeft. Vervolgens worden hier algoritmes op los gelaten om zo nauwkeurig mogelijk het moment van falen te kunnen bepalen.

Tijdens een bezoek aan de Melamine Meetkamer van OCI Nitrogen werd verteld hoe de Sitech aanpak tot een flinke kostenbesparing heeft geleid: ‘Bepaalde kleppen van een warmtepomp werden door ons preventief vervangen om uitval te voorkomen. Sitech heeft aangetoond dat we dit te snel deden. Nu doen we langer met deze kleppen en worden deze pas vervangen vlak voor ze zouden gaan falen’, vertelt Bastiaan van de Kerkhove, technical manager Melamine. Het verlengen van het gebruik is niet alleen kostenbesparend en dus efficiënter, maar ook duurzamer.

Deze WCM regiolinqs werd georganiseerd door World Class Maintenance en het iMaintain platform in goede samenwerking met Chemelot.

De volgende WCM Regiolinq, die wordt gehouden in de Eemsdelta, staat gepland op 17 april 2018.