28 september 2022

Tijdens de elfde editie van de WCM Summer School afgelopen juli stond een case van Gasunie centraal. De deelnemers werden uitgedaagd mee te denken over onderwerpen als kennisoverdracht, technische integriteit, onderhoud en het opzetten van een proefinstallatie. “De Summer School leverde ons een brede waaier aan ideeën op”, zegt manager Operations Techniek Adriaan den Herder van Gasunie.

Den Herder blikt tevreden terug op de deelname aan Summer School. “Het was leuk en interessant, met een sterk en afwisselend programma. Alle groepen gingen serieus met onze vraag aan de slag.” Deelnemer Bryan Vlaming van Heineken onderschrijft dat: “De Summer School biedt een lang en intens programma boordevol nuttige colleges en activiteiten.”

Colleges en workshops

WCM Summer School is bedoeld voor young professionals met maximaal tien jaar werkervaring en voor hbo- en wo-studenten in het laatste deel van hun studie. Hoogleraren en docenten van zeven verschillende universiteiten geven colleges en workshops en voorzien de deelnemers van de laatste theoretische inzichten. Daarnaast werken de deelnemers in teams aan een oplossing voor de ingebrachte praktijkcase; dit jaar dus een case van Gasunie.

Andere perspectieven ontdekken

Summer School deelnemer Derek Heek houdt zich bij technisch dienstverlener EQUANS bezig met nieuwe ontwikkelingen met datagedreven onderhoud. “Ik wilde meedoen aan de WCM Summer School omdat ik geïnspireerd wilde raken. Wat gebeurt er elders in de wereld? Nou, dat krijg je inderdaad goed mee. Ik ben opgeleid vanuit de visie van TU Eindhoven en de presentaties en workshops van TU Twente en Tilburg University tijdens de Summer School laten een andere invalshoek zien. Dat vond ik wel mooi. En dat is ook wat ik heb geleerd: dat er andere perspectieven zijn en dat je dingen ook anders kunt aanpakken.”

‘Alles was professioneel geregeld. Ik zou zo weer meedoen.”

Bryan Vlaming, Heineken over zijn deelname: “De toegevoegde waarde van de Summer School is dat je hoort hoe het er in andere organisaties aan toe gaat.” Naar aanleiding van het college over predictive maintenance sprak Vlaming met een van de professoren over de basis van het onderhoudsplan, de FMECA. “Ik vond het interessant om te sparren over deze methode. FMECA wordt in de praktijk nogal eens gezien als te tijdrovend en weinig toevoegend. Hoe je dit kan omdraaien was wel een van de nuttigste dingen voor mij. Ik vond het sportieve deel met Defensie, waarin je ook je leiderschapstalenten ontwikkelt en er feedback op krijgt, heel goed. De hele organisatie, de catering, de presentaties; alles was professioneel geregeld waardoor je je kunt concentreren op het leren en het netwerken. Ik zou zo weer meedoen.”

Lokin van Tata Steel: “Ik vond het ook erg leuk om jonge vakgenoten uit andere organisaties te ontmoeten en daarmee van gedachten te wisselen, zowel in het team als daarbuiten. Van mij hadden de colleges nog wat meer de diepte in gemogen, maar dat is lastig als je een groep studenten hebt waarin niet iedereen dezelfde basis heeft.” Deelnemers van Tata Steel krijgen een vraag/opdracht mee van het bedrijf om vanuit praktisch oogpunt naar de onderwerpen te kijken. Lokin vertelt dat deze vragen te maken hadden met design for maintenance. “En ja, ik heb daarop deels wel de antwoorden gevonden.”

“Het was een leuke en interessante week. De bewustwording over het belang van goed onderhoud is op veel plaatsen nog een ongoing proces. Of anders gezegd: de samenhang met succesvolle bedrijfsvoering is niet altijd even duidelijk. Deelname aan de Summer School kan helpen om dat inzicht te verkrijgen”, besluit Lokin.

Kennis updaten en sparren

Maintenance engineer Vlaming van Heineken Zoeterwoude: “WCM Summer School biedt de mogelijkheid om je kennis te updaten, om te sparren met collega’s en professoren en om samen te werken in de case. Je ververst je kennis op hoog niveau en je bouwt mee aan het bedenken van een nieuwe oplossing.” Deelnemer en technisch trainee Job Lokin van WCM-lid Tata Steel: “Als je je kennis kunt verdiepen moet je dat altijd doen, vind ik.” Tata Steel stuurt al jaren meerdere deelnemers naar de Summer School en dit jaar namen er nog twee collega’s deel, vertelt Lokin. “Ik studeerde ook technische bestuurskunde en verschillende concepten uit mijn studie, zoals life cycle costing, kwamen aan de orde, maar dan in het kader van asset management. Dat vond ik wel heel leuk.”

Publieksprijs

De case van de Gasunie was uitdagend, vindt Heek. “De exacte vraagstelling bleef wat onduidelijk, mogelijk omdat ze nog helemaal aan het begin staan van hun design. We hebben in ons team de vraag gesteld hoe we waarde kunnen toevoegen zonder te verzanden in de bekende buzzwoorden op het gebied van smart maintenance. Daarom hebben we er één aspect uitgelicht, namelijk de manier van samenwerken tussen opdrachtgever en klant. Kun je die optimaliseren, bijvoorbeeld door te werken met collaborative KPI’s? Elkaar iets cadeau durven geven waardoor beide partijen profiteren, dat is de gedachte.” Heek en zijn vijf mede-teamleden wonnen de publieksprijs met hun voorstel en eindigden als tweede bij de Gasunie-jury. “De samenwerking in het team was heel leuk en leerzaam. In het begin is het wat aftasten, maar je groeit naar elkaar toe. De workshop en collages waren leuk van opzet en ik vond vooral de verdiepende discussies na afloop van toegevoegde waarde.”

‘We nemen alles onder de loep om te zien waarmee we ons voordeel kunnen doen’

Alomvattende aanpak

Ook het team van Lokin vond de Gasunie-case ‘vrij breed van opzet’. “Onze oplossingsrichting was tweeërlei. Het eerste betrof het instellen van interdisciplinaire designteams die ook aandacht besteden aan de maintainability tijdens de operatie. Het tweede was de aanbeveling om de proefopstelling vol te hangen met sensoren waardoor je kunt analyseren wat er gebeurt en kunt nadenken over de beste aanpak voor condition based monitoring en predicitive maintenance.” De oplossing die Vlaming bedacht met zijn collega-teamleden werd door Gasunie aangewezen als winnaar. “De brede insteek van de case gaf ruimte voor creatieve oplossingen. Dat zag je ook bij de andere teams terug. Wij bedachten een alomvattende aanpak, waarbij we voorstelden om de contractors vanaf het begin over de hele levensduur te betrekken. Dus niet het onderhoud apart tenderen, maar alle kennis vanaf de engineering in de organisatie hebben en toepassen.”

Passen in lopende programma’s

Alle geopperde suggesties oppakken is helaas ondoenlijk, zegt Den Herder van Gasunie. “We nemen alles onder de loep om te zien waarmee we ons voordeel kunnen doen. We hebben veel op ons bordje en de verander- en verbetercapaciteit is daardoor beperkt. De onderwerpen die we gaan oppakken, moeten daarom wel in onze lopende programma’s passen. Digitaliseren kwam bij meerdere groepen als suggestie naar voren en dat is een voorbeeld van een thema dat prima past in onze lopende verbeterprogramma’s.”

Oppakken en versnellen met Young WCM

Den Herder: “Gasunie is eerder dit jaar lid geworden van WCM vanwege het netwerk en de kennisuitwisseling. Nu is het zaak om met WCM te kijken hoe we de resultaten kunnen concretiseren en versnellen. Misschien dat Young WCM daarin een rol kan spelen. De afspraak om daarover van gedachten te wisselen is al gemaakt.” Om de innovatieve ideeën van de Summer School te helpen concretiseren is er inderdaad Young WCM; een interactief platform om kennis te delen en een netwerk op te bouwen. Projectleider Roland van de Kerkhof: “Voor veel organisaties is het lastig om innovaties te concretiseren en bestendig te implementeren. De operatie vraagt continu om aandacht, zeker nu met het personeelstekort dat op veel plaatsen speelt. En de stijgende energieprijzen en CO2-reductie-eisen maken het tegelijkertijd nog lastiger, maar ook nog belangrijker – de komende jaren wordt innovatie essentieel. Dat is volgens ons juist een reden om aan te sluiten bij Young WCM; we helpen organisaties om hun innovatie-ideeën te realiseren. En het is een manier om te investeren in je medewerker.”

Een Young WCM-cyclus bestaat uit een drietal fysieke bijeenkomsten van telkens anderhalve dag. (De eerste bijeenkomst is 6/7 december a.s.) Iedere deelnemer kan zijn eigen case inbrengen. Alle deelnemers vertellen over de status van hun innovatieplan: hoe ver ze zijn, waar ze tegenaan lopen, welke stappen de organisatie nog moet zetten, wie ze daarvoor nodig hebben en hoe ze dat kunnen realiseren. Daar wordt vervolgens in gezamenlijkheid aan gewerkt; tijdens de bijeenkomsten, maar ook tussen de masterclasses. “Gasunie zou bijvoorbeeld ook meerdere medewerkers kunnen laten deelnemen om de aangedragen oplossingen verder uit te werken.”

Stakeholdermanagement belangrijk onderdeel Young WCM

Stakeholdermanagement is bij veel innovatieprojecten een issue. Young WCM besteedt er daarom een hele dag aan. Roland van de Kerkhof: “Wie zijn er betrokken en op welke manier, wat is hun invalshoek en hoe kun je dat meenemen, wat is hun invloed op het proces? Je hoeft ook niet alles zelf te doen; als je de juiste mensen in kunt zetten, kun je veel bereiken. Daar gaan we mee aan de slag.” Uiteindelijk leidt dat voor iedere deelnemer tot een actieplan stakeholdermanagement, als onderdeel van het overkoepelende innovatieplan.

“We zien dat Young WCM-deelnemers een duidelijke ontwikkeling doormaken tijdens hun deelname. Ze kijken verder dan de technologie en begrijpen dat ze ook andere aspecten moeten meenemen om hun innovatie tot een succes te maken.”

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is een geslaagd voorbeeld, zegt Van de Kerkhof. “Mede door de deelname aan Young WCM ontstond er enthousiasme en focus rondom hun innovatieplannen. Inmiddels is hun innovatieplan onderdeel geworden van Fieldlab Camino en maken ze echt stappen.”