Machine Learning Pompgemalen
28 oktober 2021

Corine HoogenboschBij World Class Maintenance staat slim onderhoud al jaren als hoogste prioriteit op de agenda. Toch waren we daar lang een uitzondering in. Inmiddels lijkt de aandacht voor smart maintenance bij organisaties toe te nemen. En dat is belangrijk, zo vindt Corine Hoogenbosch. Zij is, naast bestuurslid van WCM, afdelingshoofd Onderhouden Technische Installaties bij Waternet en vertelt ons waarom het belangrijk is om nú bezig te zijn met smart maintenance.

 

1. De uitstroom van technische kennis is groot

Corine: “De gemiddelde leeftijd van mensen die in het onderhoud werken neemt steeds verder toe. Een groot deel van het personeel zit dicht bij de pensioengerechtigde leeftijd en velen zijn afgelopen jaren al uitgestroomd. Opvolging voor hen is er nauwelijks. De technische kennis over de installaties die de ervaren monteurs hebben wordt niet meer overgedragen en gaat daarmee langzaam verloren. De beschikbare technici moeten steeds flexibeler ingezet worden. Vakmanschap blijft een mensontwikkeling maar installatiekennis wordt steeds meer een dataontwikkeling.”

“Als we niets veranderen aan de manier waarop we onderhoud uitvoeren, krijgen we een groot probleem. Sterker nog: we hebben nu al moeite om aan technisch personeel te komen. Daarom is het belangrijk om te beginnen met slim onderhoud. Niet alleen om het werk efficiënter uit te voeren, maar ook om de jonge generatie aan te spreken om in de sector te komen werken. Ik denk namelijk dat we die met smart maintenance veel aantrekkelijker maken.”

2. Het klimaat verandert

“Waternet is een watercyclusbedrijf. Onze kerntaak is om ervoor te zorgen dat mensen genoeg schoon water hebben en dat er geen overstromingen zijn. Doordat het klimaat verandert hebben we steeds vaker te maken met hevige regenbuien of juist lange periodes van droogte. Aanpassen aan deze omstandigheden vraagt veel van onze assets. Gemalen moeten bijvoorbeeld vaker en harder werken om het water onder controle te houden. Drinkwaterplants hebben in droge zomers minder ruimte voor onderhoud omdat ze volop moeten produceren. We vragen daarmee een hogere bedrijfszekerheid van onze assets, en dus een hoger onderhoudsniveau met minder downtime”

“Juist als er veel weersschommelingen zijn, kunnen we het niet gebruiken dat een asset uitvalt. Dat kan enorme gevolgen hebben. Hoewel we onderhoud volgens planning uitvoeren, kan het altijd gebeuren dat een onderdeel eerder faalt dan gedacht. Daarom biedt slim onderhoud uitkomst. Door sensoren te plaatsen en bestaande procesautomatiseringsdata te gebruiken, zie je in de data vroegtijdig als er iets verandert. Vervolgens kun je daar een monteur op afsturen om te controleren wat er mis is. Zo voorkom je grote storingen en schade op cruciale momenten.”

3. De wetgeving wordt strikter

“Als publieke organisatie zijn we verplicht om alles wat we doen inzichtelijk te maken. Navolgbaar onderhoud wordt steeds belangrijker. De regels rondom deze navolgbaarheid worden steeds scherper en strakker. Dat is goed, maar het vraagt ook om meer administratie. Alleen door te digitaliseren is het mogelijk om aan deze regels te kunnen blijven voldoen zonder dat het te veel tijd kost van ons schaarse technisch personeel.”

“Moet je iets digitaliseren om aan de wetgeving te voldoen, dan is het slim om het meteen zo in te richten dat je er ook wat aan hebt voor je onderhoud. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. Met de data die je verzamelt, kun je heel goed de eerste stappen zetten richting smart maintenance.”

4. Het draagt bij aan meer duurzaamheid

“Net als het klimaat is ook duurzaamheid een belangrijk gesprekonderwerp. We doen allemaal ons best om een steentje bij te dragen. Voor het onderhoudsproces zit duurzaamheid vooral in het langer gebruiken van installaties en de onderdelen die we hebben. Hoe langer iets meegaat, hoe minder we het hoeven te vervangen door iets nieuws. En dus: hoe minder grondstoffen we verbruiken.”

“Met smart maintenance is het mogelijk om de exacte conditie van een asset te meten. Je vervangt daarom geen onderdelen meer die eigenlijk nog goed zijn. Ook zie je het eerder als een onderdeel gaat falen. Vaak begint dat met iets kleins. Als je er op tijd bij bent, voorkom je dat het hele onderdeel kapot gaat. Je hoeft dan minder ingrijpende vervangingen te doen. Ook dat is beter voor het milieu.”

5. Het levert geld op

“In de praktijk zie je vaak dat er qua budget weinig speelruimte is voor onderhoud. Het is voor het bestuur van organisaties lang een sluitpost geweest. Toch kan investeren in slim onderhoud juist veel geld opleveren. Het verhoogt bedrijfszekerheid, voorkomt schade en helpt om vervangingsinvesteringen beter te plannen en spreiden. Dit scheelt investeringslasten. Bovendien, als je alleen onderhoud uitvoert op de momenten dat het nodig is, bespaar je een hoop tijd.”

“Bij mijn onderhoudsafdeling bij Waternet probeer ik om – binnen de speelruimte die we hebben – te zoeken naar kleine verbeteringen die direct meer efficiëntie opleveren. Deze efficientie zetten we dan weer in om te werken aan een organisatie die klaar is voor datagestuurd onderhoud. Zo boek je langzaam maar zeker steeds meer zichtbare successen.”

Think big, act small, scale fast

Corine sluit af met een tip: “Smart maintenance is een verhaal van de lange adem. Er zit een groot cultuuraspect in met een flink stuk verandermanagement. Daarnaast is het een nauw samenspel met de andere processen in de organisatie. Je moet er echt in geloven en het geduld hebben om het uit te voeren. Zelf werk ik graag volgens het principe ‘think big, act small, scale fast’. We hebben het grote plan voor datagestuurd onderhoud als stip op de horizon gezet, zetten eerst kleine experimentele stappen en als deze werken schalen we dit snel op binnen de hele afdeling. Door het vrijgespeelde budget in te zetten op de nieuwe koers kun je op termijn steeds grotere stappen gaan zetten.”

Met het zetten van die stappen is Waternet al een aantal jaar bezig. Sinds dit jaar doen ze dat samen met World Class Maintenance en de hoogheemraadschappen HHNK en Rijnland. Deze samenwerking maakt nog beter zichtbaar hoe belangrijk smart maintenance is. Benieuwd naar deze proeftuin? Lees hier het artikel waarin de drie partijen vertellen over hun samenwerking.

Benieuwd wat smart maintenance voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op met Ruben Ogink, projectleider van Fieldlab CAMINO. Dat kan via ro@worldclassmaintenance.com.